Zápasy 04. 10. 2022, Kamila Stříteská

Litvínov vyloupil KV Arenu a veze další tříbodovou výhru!

Z prvního Podkrušnohorského derby letošní sezony bere Litvínov plný počet bodů. První třetina nepřinesla branku na žádné straně, ale v následujících dvou třetinách se rozhodlo. Chemici si v druhém dějství vytvořili jednobrankový náskok, který v závěrečné dvacetiminutovce ještě navýšili o další dva góly.

6. kolo, 04.10.2022, Karlovy Vary, KV Arena
logo HC Energie Karlovy Vary
logo HC VERVA Litvínov
HC Energie Karlovy Vary HC VERVA Litvínov
1 4
  • Třetiny

    0:0, 1:2, 0:2
  • Střely na branku

    38:30
  • Vyloučení

    8:4
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    2649

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Energie Karlovy Vary: 28. Gríger (Hladonik, Plutnar)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 21. Sukeľ (Abdul), 25. Wesley (Gut), 49. Gut (Hlava), 60. Š. Stránský

  • Průběh zápasu

    0:2, 1:2, 1:4

  • Rozhodčí

    Hribik, Jeřábek – Gerát, Šimánek

  • Sestava domácích

    Habal – Bartejs, Plutnar, Bernad, Dlapa, Havlín, Rohan, Mikyska – Rachůnek (A), Gríger, Hladonik – Koblasa, Černoch, Kohout – O. Beránek, Sapoušek, Kružík – Redlich, Jiskra, Vondráček (C).

  • Sestava hostů

    Zajíček – Zile, Jaks, Freibergs, Šalda, Demel (A), Strejček, Wesley – Kudrna, Estephan, Zdráhal (A) – Abdul, Sukeľ, Š. Stránský – Berka, Gut, Hlava – Straka (C), Helt, Havelka.


Reportáž

V první třetině měli více ze hry domácí. Po několika málo vteřinách po úvodním vhazování Energie zahrozila přečíslením, kdy Gríger nabíjel Rachůnkovi, jehož střelecký pokus zastavil pohotový gólman Litvínova. Karlovarští hokejisté zakotvili v útočném pásmu, ale nedokázali si vytvořit prostor ke střele. V 5. minutě dostali příležitost hosté, Giorgio Estephan prověřil pozornost domácího brankáře střelou ze slotu. Po této akci se v útočné třetině usadili také hosté, kteří hledali vhodný recept na Vladislava Habala, ale marně. K dispozici jim byla početní převaha, ale energetici všechny kotouče posílali do bezpečné vzdálenosti od vlastní brány a Verva se téměř nedostala k zakončení. Po polovině úvodní dvacetiminutovky nastala pasáž, ve které se týmům nedařilo získat pásmo a hra se přesouvala z jednoho konce na druhý. V 15. minutě přišla chyba na straně Karlových Varů, Havlín ztratil kotouč na modré čáře a dopředu se sám vydal Jindřich Abdul, o jehož střelu se ale postaral karlovarský maskovaný muž mezi třemi tyčemi. Po dorážce se marně natahoval dojíždějící Estephan. O dvě minuty později měla Verva další početní výhodu, ale brankoviště domácích výrazně neohrozila. Jakmile se vrátil trestaný hráč na ledovou plochu, provinila se Energie dalším faulem a Litvínov tak navázal další přesilovkou. Chemici se ale těžko dostávali do třetiny, naopak Karlovy Vary zahrozily v oslabení. V přečíslení Tomáš Redlich našel z otočky Jiskru, kterému střela z první nesedla a puk o milimetry minul Zajíčkovu klec. Po dvaceti minutách hry bylo skóre 0:0.

Zato druhou třetinu odstartoval Litvínov velice slušně. Po devatenácti vteřinách Plutnar nezastavil rozjetého Matúše Sukela, který tvrdou ránou poslal kotouč do vinglu a otevřel skóre Podkrušnohorského derby - 0:1. Ihned poté se Karlovy Vary znovu provinily nedovoleným zákrokem. V oslabení se energetikům opět dařilo a soupeře nepustili do šance. Po skončení přesilové hry pálil od modré čáry Jan Strejček, gólman Energie si jeho střelu pohlídal. Ve 25. minutě Joshua Wesley dostal nabito na střed modré čáry, odkud vyslal plachtivou ránu, kterou ještě tečoval Koblasa, čímž střela změnila směr a zamířila do Habalovy svatyně - 0:2. Snížit gólové manko energetiků se pokusil střelou z vrcholu pravého kruhu Tomáš Rachůnek, ale Šimon Zajíček předvedl dobrý zákrok lapačkou, čímž střelu zneškodnil. Karlovarští se nadále pokoušeli překonat gólmana Vervy. Po vhazování po Zajíčkově levici pálil Bartejs, ale i s jeho střeleckým počinem si litvínovský brankář poradil. Nakonec po delším tlaku poslal kotouč za záda Zajíčka Dávid Gríger, která se šikovně uvolnil do ideální střelecké pozice - 1:2.

Emoce začaly nabírat na obrátkách a Energie byla znovu ve čtyřech. V pořadí pátá přesilová hra už byla v provedení Vervy o poznání lepší. Od modré čáry se pokoušel vrátit chemikům dvoubrankové vedení Zile, ale rána minula klec domácího celku. Po tomto pokusu se síly na obou stranách vyrovnaly a Litvínov byl poprvé v zápase vyloučen. Hra čtyři na čtyři nepřinesla žádnou šanci, v následné přesilové hře zakončoval pouze Michal Plutnar, ale Zajíčka nijak nepřekvapil. Ve 34. minutě zůstal před karlovarskou bránou Giorgio Estephan, ale z bezprostřední blízkosti Habala nepřekonal. Pět minut před koncem druhého dějství zamířil na trestnou lavici znovu Zile, když podrazil Grígera řítícího se na branku. Přesilovou hru sehrály Karlovy Vary lépe než hosté, ale gólu se karlovarští přesto nedočkali. Z kruhu to zkusil pouze kapitán Tomáš Vondráček, ale Zajíček proti němu vytáhl lapačku a byl úspěšný a tak zůstala přesilovka nevyužita. V další šanci Energie se opět předvedl Vondráček, který zpoza brány nabil na Redlicha, ale Zajíček jeho pokusu odolal. Po dvou třetinách vedl Litvínov v Karlových Varech 2:1.

Třetí třetinu odstartovala nedisciplinovanost Zileho, který zamířil už potřetí v utkání na trestnou lavici. Litvínovští oslabení ubránili a Energie se nedostala do zakončení. Naopak Berka unikl do samostatného nájezdu, ale Habala nepřekonal. Ve 45. minutě nabil Gríger na svého kolegu Rachůnka, který si vylepšil střeleckou pozici, ale přesto si Šimon Zajíček připsal další úspěšný zákrok. Po Estephanově kličce a následné Kudrnově dorážce se hra otočila a do útoku se hrnuli domácí. Vystartoval Havlín s Dávidem Grígerem. Druhý jmenovaný sice vystřelil, ale na Zajíčka podruhé v zápase nevyzrál. Po velké karlovarské šanci se zaradovali hosté, aneb klasické nedáš, dostaneš. Hlava pálil z pravého kruhu, Habal špičkou betonu vyrazil puk na hůl Michala Guta, před kterým byl už jednoduchý úkol - 1:3. 

Energie ještě neztrácela naději a snažila se s nepříznivým stavem pracovat. Odpovědět se pokoušel David Bernad, ale před blokujícího spoluhráče neprošel kotouč k litvínovské svatyni. Následoval další pokus Grígera, ale ani tentokrát nenašel slovenský útočník cestu za Zajíčkova záda. V 51. minutě zachytil Hlava nepovedenou střelu Ondřeje Dlapy a vydal se k úniku, ale Habal jeho forhendový blafák přečetl. Zápas okořenila menší potyčka mezi Dávidem Grígerem a Radimem Šaldou, následně oba hráči zamířili zchladnout na trestnou lavici. O dvě minuty později Beránek poslal čistě k ledu Jana Strejčka, který za pomoci týmových lékařů zamířil do kabiny. V zápase Energie doplatila na svou nedisciplinovanost. Čtyři minuty před koncem se pokoušel prosadit Zdráhal po nabídce od Stránského, ale kotouč nezamířil do domácí branky. Karlovarským nepomohla ani hra bez brankáře. Ke střele z dobré pozice se dostal Hladonik, poté ještě dorážel Beránek, ale ani jednomu z této dvojice se nepodařilo prosadit. Do prázdné brány se pokoušel trefil Šimon Stránský, ale minul. V posledních vteřinách ještě vyprášil Zajíčkovy betony Michal Plutnar. Při powerplay upravil skóre na konečných 1:4 Šimon Stránský a Litvínov si připisuje druhou tříbodovou výhru v letošní sezoně. 

Ohlasy

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

David Bruk

První třetina byla velmi vyrovnaná. Měli jsme velmi dobrý vstup do zápasu. V prvních deseti minutách jsme měli dvě vyloženě gólové šance. Poté se zápas srovnal, hráli jsme velmi dobře. Dále jsme udělali tři fauly po sobě, což nás stálo hodně sil a stáhlo nás to z rytmu. Někteří hráči nehráli, někteří byli přetíženi. Do druhé části jsme měli katastrofální vstup. Tým šel po dvou rychlých brankách hodně dolů. Myslím, že Litvínov byl druhou i třetí třetinu lepší. Pomohli jim ty dva góly a v osobních soubojích byli důraznější. Byli nebezpeční v útočném pásmu a měli jsme problémy s brankářem. V momentě, kdy vedeme, má tým jinou tvář a naopak jinou tvář má v momentě, kdy začneme prohrávat. Ztráta sebevědomí a dotahování výsledků. To se nám nedaří. Z mého pohledu Litvínovu pomohla první i druhá branka, ale vnímal jsem, že druhou a třetí třetinu byl lepším týmem na ledě.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Růžičkaa

Myslím, že zápas byl od začátku hodně vyrovnaný. První třetina sice skončila 0:0, šance byly na obou stranách a brankáři je pochytaly. Rozhodovalo, kdo dá nějaké branky a v té hře se uklidní. Po dvou třetinách jsme měli o jeden gól víc a věděli jsme, že potřebujeme dobře bránit. Poté, co se nám podařilo vstřelit na 3:1, jsme se zklidnili. Myslím si, že jsme dnes hráli docela dobře v útočném pásmu i jsme se drželi hodně na puku. Na rozdíl v některých zápasech, které jsme v poslední době odehráli. Je to trochu vidět na hráčích, že si malinko více věří. Můžu poděkovat mužstvu za obrovskou bojovnost a vynikající výkon našeho gólmana.

Fanshop