Zápasy 18. 08. 2020, Vladislav Kollert

Dobrý výkon na výhru nestačil, Litvínov bere bod po prohře na nájezdy

Odveta s Libercem v rámci Generali Česká Cupu nedopadla pro domácí chemiky úspěšně, Liberečtí Tygři vybojovali dva body až po samostatných nájezdech.

5., 18.08.2020, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo Bílí Tygři Liberec
HC VERVA Litvínov Bílí Tygři Liberec
3 4sn
  • Třetiny

    1:1, 1:2, 1:0 - 0:0
  • Střely na branku

    27:33
  • Vyloučení

    3:3
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    494

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 18. Pospíšil (Lukeš), 21. Hübl (Lukeš, Pospíšil), 46. Balinskis (Hanzl)

    Branky a nahrávky Bílí Tygři Liberec: 7. Rachůnek (Gríger, Lenc), 38. Filippi (Birner, Bulíř), 40. Jelínek (Šmíd), rozh. nájezd Gríger

  • Průběh zápasu

    1:1, 1:2, 1:0 - 0:0

  • Rozhodčí

    Svoboda, Šindel - Pešek, Malý

  • Sestava domácích

    Honzík (Zajíček) - Kudla, Doudera, Březák, Štich (A), Háva, Balinskis, Baláž - Zdráhal, Mahbod, Jarůšek - Pospíšil, Hübl (C), Lukeš - Petružálek, Hanzl, Lyszczarczyk - Helt, Jícha, Látal.

  • Sestava hostů

    Kváča (Pavelka) - Šmíd (A), Knot, Rosandić, Hanousek, Derner, Havlín - Birner (A), Filippi, Bulíř - Rachůnek, Gríger, Lenc - Musil, Jelínek (C), Zachar - Vlach, Šír, Rychlovský.


Reportáž

Litvínov nastoupil do odvetného utkání Generali Česká Cupu proti Liberci v lehce pozměněné sestavě. Volno dostal Denis Godla, strůjce litvínovského úspěchu na ledě Bílých tygrů, kterého mezi třemi tyčemi nahradil David Honzík. Dále se nepředstavili také Lukáš Válek a Přemysl Svoboda, jejichž místa zaplnili Josef Jícha a Alan Lyszczarczyk.

Liberecký tlak proti litvínovské efektivitě

Do utkání vstoupili aktivněji hosté, kteří již od začátku utkání zasypávali Davida Honzíka sprškou střel. Gríger, Šír i Bulíř však nedokázali protlačit puk za záda domácího brankáře a Litvínov tak mohl hrozit z několika úprků. Ani Jarůšek, ani Lyszarczyk však nepřekonali exlitvínovského Petra Kváču.

První branka přišla v sedmé minutě, kdy Gríger vybídl nahrávkou osamoceného Tomáše Rachůnka, který přesně trefil odkrytou klec Litvínova - 0:1. Druhý gól mohl o pár minut později přidat Zachar, ten však ve vyložené šanci pouze promáchl naprázdno. Na druhé straně se pokoušel opět prosadit dobře hrající Lyszczarczyk, nicméně Kváča byl připravený a jeho pokus v poklidu pokryl.

V patnácté minutě byl vyloučen Tomáš Pospíšil za sekání a Litvínov stanul před libereckým zámkem ve vlastní třetině - dobře řízená obrana domácích a připravený Honzík však Bílým tygrům při jejich tlaku skórovat nedovolili. Naopak to byl trestaný Tomáš Pospíšil, který se 25 sekund po návratu z trestné lavice prosadil přesnou trefou z bezprostřední blízkosti - 1:1.

Liberec byl po obdrženém gólu jako opařený, vyloučení Musila morálce hostů navíc vůbec nepomohlo. Nebýt Kváči, Litvínov mohl jít do vedení ještě před první sirénou, ale Hanzlovi chybělo potřebné štěstí v zakončení.

Bleskový nástup Vervy ztracen během dvou minut

Vyloučení Musila se promítlo i do druhé třetiny, byť jen na patnáct vteřin. Svěřenci Vladimíra Országha nastoupili do druhého dějství aktivněji a již po 57 sekundách se dočkali vedení - František Lukeš přesně našel Viktora Hübla, který se dočkal svého první gólu v rámci Generali Česká Cupu.

Hra domácích byla ve druhé třetině mnohem aktivnější, přesilové hry po vyloučení Dernera a Havlína však Litvínov nedokázal využít. Kváča si totiž poradil s pokusy Helta, Balinskise i Lukeše, jednou ho dokonce zachránila hlasitým zazvoněním i branková konstrukce. Ať se Litvínov snažil sebevíc, žádný z jeho pokusů se za záda exlitvínovského golmana nedostal.

Poté byl na řadě opět Liberec. Po nepovedeném úvodu druhé třetiny a několika oslabeních hra hostů poněkud vázla, Bulíř s Filippim však vymysleli v 38. minutě pohlednou akci a vrátili svůj tým do zápasu - 2:2.

Další rána pro Vervu přišla po vyloučení Hanzla za hru vysokou holí. Liberec totiž svou druhou přesilovku zužitkoval po individuální akci Petra Jelínka, který překonal Honzíka u jeho odkryté tyče - 2:3.

Vyrovnaný hokej i premiérový gól Balinskise

Třetí třetina se nesla ve vyrovnaném tempu. Na branku domácích neúspěšně pálili Gríger, Lenc a Rosandović, Honzík byl nicméně připravený. To Litvínov měl větší střelecké štěstí - ve 46. minutě se mezi kruhy ocitl lotyšský obránce Uvis Balinskis a přesně propálil Kváču - 3:3.

Možnost dostat Vervu do vedení měl poté Filip Helt - mladý útočník vypíchl kotouč ve středním pásmu a sám uháněl na branku hostů, liberecký brankář nicméně byl v tomto duelu úspěšnější. Následovalo další vyloučení Litvínova, tentokrát se proti pravidlům provinil Zdráhal. Litvínovská obrana ale byla opět úspěšná a nedovolila hostům zvrátit vývoj zápasu na jejich stranu. Střelecká štěstěna ke konci třetí třetiny nepřála ani litvínovským hráčů, Kváča bezchybně vychytal Mahboda i Lyszczarczyka.

65 minut nestačilo, rozhodly nájezdy

Ani 65 minut minut nenašlo v zápase vítěze, zápas se tak uchýlil k samostatným nájezdům. Po neúspěšných pokusech Pospíšila, Lence, Jarůška, Rachůnka, Mahboda a Birnera otevřel gólový účet kapitán Viktor Hübl. Birner však při svém druhém pokusu gólově odpověděl, následován neúspěšným Františkem Lukešem. Vítězný nájezd obstaral slovenský útočník Gríger. 

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

Až na prvních patnáct minut, kdy nás soupeř tlačil, jsme odehráli solidní zápas proti těžkému soupeři. Remíza je zasloužená, soupeř nás předčil v nájezdech a bere body navíc. Rozhodně jsme odehráli lepší zápas v porovnání se zápasem v Liberci. Příprava nám ukazuje spoustu věcí. Zbývá nám ještě měsíc, máme čas na ozkoušení nových věcí, nových pozic hráčů, jelikož hrajeme ještě několik zápasů. Dnešek nám však ukázal i dobré věci, s bodem proti kvalitnímu soupeři jsme spokojení a již se připravujeme na zítra.


logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Patrik Augusta

Měli jsme výborný vstup do utkání, hlavně prvních 10 minut. Následně se hra vyrovnala a nabídli jsme soupeři nějaké šance. Myslím si, že jsme měli odskočit o více gólů, trápila nás trochu produktivita. Začátek zápasu jsme ovládli, druhá a třetí třetina byly vyrovnané. Soupeř hrozil z brejků, my se snažili držet na kotouči v jejich pásmu. Ve třetí třetině jsme chybovali a soupeř vyrovnal. Nájezdy se nám ale povedly, za což jsme rádi. Každý bod se počítá.

Fanshop