Zápasy 30. 07. 2019, Ondřej Mach

Přetahovaná se šťastným koncem, Verva porazila Kladno 5:4 po prodloužení

L i t v í n o v - Druhé přípravné klání před nadcházející sezonou ovládli hokejisté Litvínova. Proti Kladnu sice dvakrát prohrávali, ale nakonec strhli vítězství na svoji stranu v prodloužení. Za Rytíře nastoupil legendární Jaromír Jágr, třemi body se blýskli litvínovští Jan Myšák a Jakub Petružálek.

přát., 30.07.2019, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Rytíři Kladno
HC VERVA Litvínov Rytíři Kladno
5p 4
  • Třetiny

    1:1, 1:1, 2:2 - 1:0
  • Střely na branku

    36:27
  • Vyloučení

    3:7
  • Využití

    3:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    2569

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 7. Doudera (Gerhát), 36. Helt (Válek, Jánošík), 45. Ščotka (Myšák, Petružálek), 51. Myšák (Ščotka, Petružálek), 63. Petružálek (Jánošík, Myšák)

    Branky a nahrávky Rytíři Kladno: 8. Machač (Zajíc, Kružík), 32. O'Donell (Stach, Jágr), 42. Jágr (Stach), 59. Redlich

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:4, 5:4

  • Rozhodčí

    Petružálek, Zubzanda – Votrubec, Gerát.

  • Sestava domácích

    Janus (Honzík) – Kubát, Říha, Šesták, Doudera, Jánošík, Ščotka – Lukeš, Bečvář, Válek – Trávníček (C), Havelka, Jurčík – Gerhát, Myšák, Petružálek (A) – Helt.

  • Sestava hostů

    Brízgala (Jiroušek) – Kehar, Veber, Zajíc, Zelinger, Zich, Müller – O'Donell, Stach, Jágr (C) – Redlich, Machač (A), Kalaj – Š. Bláha, Kaut, Hajný – O. Bláha, Filipi, Kružík.


Reportáž

Přípravný duel na Zimním stadionu Ivana Hlinky proti Kladnu začal v rychlém tempu, v úvodu měli navrch litvínovští hokejisté. První výraznější střelu měl na svědomí Ščotka, poté ohrozil branku i mladičký Myšák. Rytíři se na začátku dosti hledali, Janus se poprvé dostal do akce až při pokusu Filipa. 

V sedmé minutě otevřel skóre Lukáš Doudera, jenž se trefil ve druhém utkání za sebou. Mladý obránce dostal mezi kruhy přihrávku od Gerháta a přízemní střelou překonal Brízgalu. Kladenská odpověď však na sebe nenechala dlouho čekat, po půl minutě bylo zásluhou Patrika Machače vyrovnáno. Machač se po střele Zajíce dostal k odraženému kotouči a zblízka jej dopravil do sítě. 

Po vstřelené brance Kladno ožilo a několikrát nebezpečně kombinovalo v útočné třetině, všechny střelecké pokusy však s klidem pochytal slovenský brankář ve službách Vervy. Na druhé straně po odmlce nadvakrát vypálil ex-kladenský Říha, následný blafák Kubáta si pohlídal Brízgala. Čtyři minuty před první sirénou zamířil na trestnou lavici Doudera a Rytíři měli početní výhodu. V té se až na jejím samém konci dostal do úniku Hajný, který si vylámal zuby na pozorném Janusovi. Do šaten se tak po dvaceti minutách šlo za smírného stavu. 

Druhé dějství začalo litvínovským tlakem, už v jeho první minutě z dobré pozice pálil vedle Doudera. Domácí byli i nadále aktivnější, nebezpečnou střelu Válka však pokryl Brízgala. Paradoxně mohlo jít do vedení Kladno, a to když se do přečíslení dostal Kaut s Bláhou. Prvně jmenovaný pak zkusil střelu mezi betony, která si cestu do sítě nenašla. 

Vzápětí přišla druhá přesilovka hostí za nedovolený zákrok Válka. Už po její půlminutě ale mohli skórovat domácí. Trávníček zachytil vyhozený puk a počkal na Kubáta, jenž svůj samostatný nájezd neproměnil. K vidění poté byla hra čtyř proti čtyřem, neboť na trestnou lavici za podrážení usedl Machač. 

Do vedení šlo těsně po polovině zápasu přeci jen Kladno. Jágrova formace zamkla Severočechy v jejich pásmu a vše vyvrcholilo brankou Brandona O’Donella, jemuž nahrával David Stach. Zaskočený Litvínov se dostal pod velký tlak, o čtyři minuty později ale bylo srovnáno. Přečíslení tří proti jednomu zakončil po Válkově přihrávce Filip Helt. Minutu před koncem druhé dvacetiminutovky ještě odjel na trestnou lavici Veber a černožluté čekala další přesilová hra. 
 
Vstup do poslední periody patřil naopak hostím, kteří udeřili už po necelé minutě a půl. Hned po buly se k puku dostal Stach a vypálil, z následné dorážky se bekhendem prosadil Jaromír Jágr. Litvínovští pak spálili dvě velké šance k vyrovnání. Nejprve Petružálek z pravé strany trefily tyčku a poté Brízgala zneškodnil Bečvářovu kličku. 

Větší příležitost ke skórování dostali černožlutí v podobě přesilové hry za faul Kauta. A tu se jim podařilo využít. Puk se v kombinaci od Myšáka dostal až k Janu Ščotkovi, jenž svým projektilem srovnal. Hra se ve třetí třetině přitvrdila a k vidění bylo několik strkanic a trestů. Chemici jednu z přesilových her proměnili a vrátili se zpátky do vedení. Tentokrát přihrával Ščotka a zakončoval Jan Myšák, který z pravé strany prostřelil kladenského brankáře. 

Čas se krátil a hosté se hnali za vyrovnáním. Sám na Januse jel Redlich, litvínovská jednička ale obtížnou situaci zvládla. Podobnou akcí se prezentoval skvěle hrající Myšák, když si obhodil obránce a vystřelil bekhendem. Napínavé klání dostalo novou zápletku minutu a čtyřicet vteřin před koncem. Tomáš Redlich se dostal do identické situace jako v předchozím případě a tentokrát už se nemýlil. I přes vyrovnání mohli domácí rozhodnout, šest vteřin před koncem ale Doudera ve velké šanci selhal. 

Prodloužení začali lépe litvínovští, už po první akci Kubáta znělo zimním stadionem břevno. Za tuto situaci si dvouminutový trest vysloužil Jágr. Po počátečních nezdarech Verva využila i tuto přesilovku. Jánošík vybídl ke skórování Jakuba Petružálka, a ten překonal Brízgalu tvrdou střelou.  

Fanshop