Zápasy 05. 03. 2019, Tereza Čubanová

Litvínov drží naději! Plzeň smetl pěti góly!

Litvínov - Verva uspěla v dalším důležitém utkání v boji o play-off! Naopak její soupeři Sparta a Zlín ve svých zápasech neuspěli. Chemici tedy stále drží naději na postup do předkola! Plzni navíc nasázeli pět branek a dostali pouze jednu! Jaroslav Janus předvedl jistý výkon a výhru svými góly zajistili Kašpar, Doudera, Hanzl, Trončinský a Strejček!

51. kolo, 05.03.2019, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov HC ŠKODA PLZEŇ
5 1
  • Třetiny

    2:0, 1:0, 2:1
  • Střely na branku

    29:36
  • Vyloučení

    6:4
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3879

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 8. Kašpar, 9. L. Doudera (Myšák), 37. M. Hanzl (Kašpar), 48. Trončinský (Válek), 55. Strejček (Petružálek, Trončinský)

    Branky a nahrávky HC ŠKODA PLZEŇ: 51. Eberle (Gulaš, Pulpán)

  • Průběh zápasu

    4:0, 4:1, 5:1

  • Rozhodčí

    Pešina, Úlehla – Hynek, Klouček

  • Sestava domácích

    Janus (Petrásek) – Trončinský, Ščotka, L. Doudera, Strejček, Graborenko, Březák – Myšák, V. Hübl (A), F. Lukeš – Kašpar, J. Mikúš, Válek – Petružálek (A), M. Hanzl, Jícha – Jurčík, M. Havelka, Trávníček (C).

  • Sestava hostů

    Frodl (Miltchakov) – Pulpán (A), Vráblík, Allen, Jones, Moravčík, L. Kaňák – Pour, Stach, Gulaš (C) – Kodýtek, Nedorost, Eberle – Kantner, Kracík, Indrák (A) – Kolda, Preisinger, D. Kindl.


Reportáž

Vhazování vyhráli domácí hráči a hned s pukem zamířili dopředu.


První vyzkoušel Frodlovu pozornost Ščotka, na druhé straně ohrozil Januse Kracík. Hosté si vytvořili krátký tlak, který přerušil útok Jurčíka s Trávníčkem. Jejich snažení ale zastavil ofsajd. Na druhé straně o pár chvil později Plzeň uzamkla Vervu v útočném pásmu a vynutila si faul domácího Hübla. V páté minutě tedy začala první přesilová hra zápasu. Plzeň měla velkou snahu, to ale nezabránilo Jurčíkovi dostat se do samostatného úniku, bohužel pro něj nezachytil dobře puk, a tak se žádná pořádná akce nekonala. Indiáni po lehkém zaváhání silně tlačili chemiky, dokud nezachytil puk Petružálek a neposlal ho na druhou stranu hřiště. Pak už plzeňská výhoda odzvonila. Po pár minutách přišel první zářez zápasu! Radovat se mohla domácí Verva! Mikúš poslal nepřesnou přihrávku na modré čáře, tam ale plzeňský hráč chyboval, když nezachytl ztracený puk. Ten si rychle převzal Lukáš Kašpar a v souboji jeden na jednoho nedal Frodlovi šanci! 

A tím černožluté řádění neskončilo. Minutu na to Verva vedla hned o dva góly! Ve zmatku před hostující brankou se kotouč odrazil přímo před Lukáše Douderu, který ihned z bekhendu uklidil kotouč za Frodlova záda! Hostující střídačka na tuto situaci reagovala oddechovým časem. I tak si krátce na to Litvínov vypracoval pěknou akci u plzeňské brány. Autorem byl Petružálek spolu s Hanzlem, avšak indiáni si s touto situací poradili. Poté ale přišlo další vyloučení, tentokrát na straně hostí. Vyloučen byl Pour a černožlutí mohli zabojovat ve své první výhodě. Přesilová hra se Vervě ale příliš nevyvedla a své vedení tedy navýšit nedokázali. Naopak na druhé straně se činili hosté. Nebezpečné dorážky dokázal Janus pokrýt, a navíc se vytáhl výborným zákrokem za který mu zatleskal celý stadion! V poslední minutě třetiny se řítili na branku dva plzeňští hráči, Kašpar ale dokázal zachytit jejich přihrávku a útočný výpad zastavit. Navíc krátce na to ještě fauloval Stach a Plzeň šla do čtyř. To už ale siréna zavelila konec první části a Litvínovu se tak výhoda přelila ještě do druhé třetiny.

Litvínov se hned v úvodu další části chopil puku a vrhl se do útoku, avšak Plzeň hned tři litvínovské pokusy odrazila.


Indiáni ujeli do úniku ve vlastním oslabení, ale gól nedali. Toho hned využili naopak litvínovští a vrhli se obratem na plzeňskou bránu. Nejprve se ocitl ve výborné pozici Doudera, ale jeho střela nebyla přesná. Druhou velkou šanci měl Hanzl s Lukešem, kteří jeli na bránu v přečíslení dva na jednoho, druhý zmíněný v zakončení nemířil přesně. Poté si počínal nedovoleně Březák, ač se to litvínovským fanouškům moc nelíbilo, Verva se musela bránit ve čtyřech. Litvínov se několikrát osvobodil a nevýhodu přečkal bez větších komplikací. Jenže při Březákovo cestě zpět na střídačku zvedli rozhodčí ruku znovu. Ten stejný hráč si hned vysloužil další dvě minuty za nedovolené bránění a Verva šla znovu do čtyř. Toto oslabení zvládla skvěle. Chemici nepustili Plzeň do žádné šance a udrželi si své dvoubrankové vedení. Krátce po nevýhodě vyslal dělovku Trončinský, Frodl svůj tým podržel. Kanter naopak své spoluhráče poslal hned poté do čtyř, když se provinil podražením. 

V úvodu přesilovky se snažil Petružálek dorážet Trončinského střelu, avšak neúspěšně. K většímu ohrožení plzeňské klece už Verva nedospěla, a navíc odjel na trestnou lavici Ščotka za vysokou hůl, tudíž si přesilovku vyzkoušela zase Plzeň. Litvínovští vyhodili a dokonce se ještě dostali ke střele, ta ale skončila na těle vlastního hráče. Ač oslabení začalo pro Vervu slibně v polovině si počínal nedovoleně i Ščotkovo spoluhráč Trončinský a poslal svůj tým do tří. Ačkoliv se Indiáni urputně snažili, ve své dvojnásobné převaze na chemiky nevyzráli. Deset vteřin zbývalo do úplného skončení plzeňské přesilovky a velmi tvrdě si počínal Jones na litvínovského Petružálka, ten musel odjet na střídačku za pomoci svých spoluhráčů. Chvíli se tedy hrálo ve čtyřech na obou stranách, a pak vypukla černožlutá výhoda. Verva hosty výborně tlačila až z toho vzniklo několik dobrých šancí! Tu největší měl na hokejce Hanzl, ale hosté zvládli tuto příležitost zastavit. Těsně po návratu Jonese na led čekal osamocený Havelka před prázdnou bránou, Trávníčkova přihrávka zpoza brány jeho hokejku ale nenašla. Tři minuty před koncem druhé třetiny se domácí radovali znovu! Martin Hanzl svým prvním pokusem Frodla nepřekonal, ale nezaváhal, objel šikovně branku soupeře a u pravé tyče zasunul puk za čáru! Branka byla nejprve přezkoumána videorozhodčím a nakonec uznána! Domácí tedy nakonec odešli do kabin s tříbrankovým vedením! 

Hosté se hned v úvodu třetí třetiny dopustili zakázaného uvolnění. Hra se chvíli přelévala nahoru dolů, ale nikdo z týmů nedokázal jakkoliv ohrozit branku. Vážnější příležitost měl Eberle, ale Janus si s jeho pokusem poradil.

První minuty třetí části se nesly ve znamení zakázaných uvolnění, a tak se hra hodně přerušovala.


Jedovku pak vyslal plzeňský útočník, avšak Janus včas semkl své betony. Litvínov si držel přehled o hře a dál ohrožoval Frodlovu bránu. A to se mu také vyplatilo! Marek Trončinský totiž dostal přesnou přihrávku před odkrytou klec a neměl už žádný problém puk do sítě dopravit! Verva v tuto chvíli vedla už 4:0, indiáni byli z průběhu utkání zaskočeni. Fanoušci byli v eufórii a ze stadionu bylo slyšet hlasité ,,dejte jim bůra”. Plzeň ale nic nevzdala, tlačila a nakonec dokázala vsítit čestný gól. Za Janusova záda dotlačil kotouč Jan Eberle. Navíc indiáni dostali ještě příležitost korigovat skóré, když rozhodčí nekompromisně poslali na trestnou lavici Trončinského za podražení. 

Jenže Litvínov úspěšně zastavil všechny plzeňské výpady, a tak se žádná změna skóré nekonala. Právě naopak! Po skončení plzeňské přesilovky se dostal Litvínov do ohrožení hostující klece. Jan Strejček dostal nabito na modrou čáru a nekompromisní ranou prostřelil vše, co mu stálo v cestě! Chemici tedy zaznamenali pomyslného ,,bůra”! Domácí po pátém gólu opět kontrolovali hru. Zbývaly už jen tři minuty do konce utkání a o vítězi bylo rozhodnuto. Vzhledem k tomu, že oba konkurenti Litvínova v boji o play-off v dnešních zápasech neuspěli, zařídili si chemici touto vysokou výhrou naději na účast v play-off.  

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr (HC VERVA Litvínov)

Řekli jsme si, že to nebudeme vzdávat, přestože to mohlo působit, že už jsme z kola venku. Kluci zase předvedli výborný bojovný výkon, dokonce dali gól tři beci, což se u nás moc nestává. Jsme zpátky ve hře a doufejme, že to nakonec urveme.

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň)

Nebudu ani tak hodnotit průběh utkání, ale chci spíše doufat, že tento výkon našim hráčům trochu otevřel oči a uvědomí si, že především v závěru sezony se hokej hraje srdcem. A to jsme tam neměli. Proto jsme prohráli.

Fanshop