Zápasy 03. 03. 2019, Tereza Čubanová

V důležitém utkání Verva padla, podlehla Spartě 3:5

Praha - Na ledě O2 arény se dnes odehrálo veledůležité utkání pro oba soupeřící celky. Litvínov i Sparta spolu totiž bojují o místo v předkole play-off. Ač měl Litvínov po minulém velmi vydařeném zápase velkou naději, na Spartu nevyzrál. Tři body tedy zůstávají v Praze a Verva už má jen velmi malou naději zahrát si o play-off, ačkoliv to není nemožné. V dnešním zápase se prosadili tři ostřílení střelci, a to Juraj Mikúš, Viktor Hübl a Jakub Petružálek.

50. kolo, 03.03.2019, O2 arena, Praha
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
5 3
  • Třetiny

    2:0, 2:2, 1:1
  • Střely na branku

    33:29
  • Vyloučení

    6:6
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    1:0
  • Diváků

    11143

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Sparta Praha: 15. Klimek (T. Pavelka), 19. Forman (Pech), 23. Roberts Bukarts (Klimek, T. Pavelka), 40. Černoch (Sill, Smejkal), 45. Smejkal

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 26. J. Mikúš (Kašpar), 37. V. Hübl (F. Lukeš, Myšák), 55. Petružálek (F. Lukeš, V. Hübl)

  • Průběh zápasu

    3:0, 3:2, 5:2, 5:3

  • Rozhodčí

    Šír, Hejduk – Gebauer, Lederer

  • Sestava domácích

    Machovský (J. Sedláček) – Piskáček, T. Pavelka, Kalina, Blain, Tomáš Dvořák, Košťálek, T. Voráček – Jarůšek, Pech, Forman – Klimek, J. Hlinka, Roberts Bukarts – Smejkal, Sill, Černoch – Kudrna, Klíma, Rousek.

  • Sestava hostů

    Janus (Petrásek) – Šesták, Trončinský, Ščotka, L. Doudera, Strejček, Graborenko – F. Lukeš, V. Hübl, Myšák – Válek, J. Mikúš, Kašpar – Jícha, M. Hanzl, Petružálek – Trávníček, M. Havelka, Jurčík – Gerhát.


Reportáž

Úvodní vhazování vyhrál Litvínov, první šanci měla naopak Sparta.


Hra se pak přelévala ze strany na stranu, až dokud si sparťanský Klíma nepočínal nedovoleně. Litvínov tedy dostal ihned v úvodu výhodu první přesilové hry zápasu. Sparťané oslabení zvládli velmi dobře, Machovský skoro nemusel ani zasahovat. Verva se totiž dobře usadila v pásmu, kombinovala, ale do zakončení nic nevymyslela. Machovský pak musel řešit střelu Hanzla, kterou ukryl ve svých betonech. Na druhé straně se snažill Klíma s Kudrnou, tam však dobře zapracoval Trávníček. Podobnou střelu pak vyslal i mladíček Myšák. Celé snažení vyústilo v nedovolený zákrok obránce Ščotky, a tak šel Litvínov do čtyř. Pražanům se přesilová hra hrubě nepodařila, litvínovští byli daleko více u puku i ve svém oslabení, navíc Janus nemusel ani jednou zasahovat. Chemici poté zasypali Machovského tvrdými střelami, se kterými si ale domácí brankář poradil. I Petružálek následně dostal nabito na pravý kruh, odkud vyprášil Machovského lapačku.

Na druhé straně se do šancí dostával především mladík Klíma, který byl do té doby nejvýraznějším sparťanským hráčem zápasu. Skóre však otevřel jiný borec v červeném dresu. Byl to Lukáš Klimek, který dostal přesnou nahrávku do předbrankového prostoru a na jeho střelu už nemohl Janus zareagovat. Chemici si to poté ještě více zkomplikovali, když si nedovoleně počínal litvínovský útočník Hübl. Sparťané rozehráli svou přesilovku aktivně, Janus musel hledat puk ve své rukavici. Velké šance měl domácí celek, Janus naštěstí pro Litvínov svůj tým neuvěřitelně podržel. Jenže Verva vzápětí stejně inkasovala. Pech objel branku hostí a naservíroval puk Miroslavu Formanovi, který pohodlně uklidil kotouč do zcela odkryté brány. Minutu do konce první části utkání se tedy Sparta ujala vedení 2:0. Před odchodem do kabin se ještě rozdávaly trestně minuty. Trávníček a Dvořák vyfasovali dvě minuty za hrubost, a k tomu navíc Kalina stejný počet minut za nedovolené bránění.

Litvínov v úvodu druhé části ještě dohrával svou přesilovou hru z první třetiny. Kašpar v ní ohrozil Machovského, ten jeho střelu vychytal. Poté už se Sparta osvobodila a Verva svou výhodu opět nevyužila.

Naopak domácí celek přidal za Janusova záda další branku.


Domácí se vydali do přečíslení tři na dva, v němž Klimek našel na druhé straně v jízdě Robertse Bukartse, který se trefil nad Janusovo rameno! Na hráčích v rudých dresech byla vidět velká chuť přidat další góly, měli celou hru pod svou kontrolou. Jenže Piskáček vyhodil puk až na tribunu a za to si vysloužil dvě trestné minuty. Na litvínovské tedy dýchla ještě naděje. Ta ale netrvala ani dvacet sekund. Do samostatného úniku ujel jeden ze sparťanských hráčů, toho pak fauloval litvínovský Trončinský, a tak se síly na ledě srovnaly. A to se stalo Spartě naopak osudným! Kašpar nahrál na Juraje Mikúše, který zůstal před brankou úplně zapomenutý a svou střelou překvapil nejen domácího brankáře, ale celý sparťanský tým! Pražané se vzápětí snažili o rychlou odpověď, avšak neúspěšně. Janus se musel i nadále činit a spoluhráči mu mohli jen děkovat, že neprohrávali o další branku. Pech se ocitl ve velké příležitosti, litvínovští na něj zapomněli. Janusovy betony byly ale nekompromisní.

Havelka zůstal po tvrdém hitu ležet na ledové ploše, zvedl se nakonec po svých a zápas mohl pokračovat. V obrovské šanci stál krátce na to Válek, který předvedl parádní akci spolu s Kašparem. Promarněnou šanci pak napravila dvojice Lukeš a Viktor Hübl, který dorážel krásnou Lukešovo přihrávku za Machovského záda! Verva se tedy dostala na rozdíl jediné branky. Ihned na to fauloval Strejček a bylo nařízené trestné střílení. Toho se chopil Černoch, který si najel pomalu zleva a zkusil najít mezeru mezi betony, avšak neúspěšně! Jenže to ho nemuselo vůbec mrzet. Vteřinu před koncem druhé části našel Sill výborně postaveného právě Jiřího Černocha, který svou hokejkou procpal kotouč do litvínovské brány. Do kabin se tedy šlo za stavu 4:2 pro domácí Spartu.

Po vyhraném vhazování pro domácí se hráči vrhli do útoku, Litvínov se nenechal vyvézt z míry a útočnou akci dokázal odrazit.


Pak ale fauloval Válek, a tak šla Verva do čtyř. Oslabení chemici přečkali bez úhony. Hned po skončení oslabení střílel nebezpečně Ščotka. Následovalo vyloučení i na druhé straně, tentokrát pro Košťálka. Pro Litvínov se otevřela zajímavá příležitost dostat se znovu Spartě na dostřel. Graborenko vyslal tvrdou ránu, kterou Machovský dokázal pokrýt. Litvínovští už se radovali z gólu, avšak rozhodčí branku neuznali pro postavení útočícího hráče v brankovišti. A hned na to přišla nemilosrdná odpověď Sparty. Jiří Smejkal využil hrubou chybu Trončinského a bekhendovým blafákem rozjásal domácí publikum. Na to přišlo další sparťanské vyloučení. Verva zareagovala výměnou Januse za šestého hráče v poli! Velký risk třináct minut před koncem! Jenže Hübl v jednu chvíli musel zatáhnout za záchrannou brzdu a dopomohl si k tomu faulem. Takže se síly na ledě na pár vteřin srovnaly, a pak šel naopak Litvínov do čtyř. 

Sparta svou zkrácenou přesilovku také nevyužila. Následně Mikúš najížděl mezi kruhy, ale střela se mu nepovedla. Dlouho se pak hrálo bez přerušení. Necelých šest minut do konce Janus odjel opět na střídačku, ale tentokrát to Litvínovu už vyšlo! Po vhazování se k puku dostal Košťálek, který však puk vyhodil pouze na modrou čáru k Jakubu Petružálkovi, který propálil Machovského! Poslední minuty utkání byly velice dramatické! Domácí hráči pak ujeli v úniku dva na jednoho, kdy střílel Klíma, jenž trefil tyč! Litvínovští se v posledních vteřinách velmi snažili, nicméně na Spartu byli i tak krátcí. V důležitém zápasu o postup do předkola play off tedy zvítězila Sparta a Litvínovu tak svítí už jen malý plamínek naděje na postup do bojů o play off.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha)

Byl to play off zápas, hodně lidí, parádní atmosféra. Všichni věděli, o co jde. Zápas jsme odehráli jako celou sezonu. My asi nebudeme hrát hokej na krásu, nemáme tady mezi námi McDavida. Máme tady dvacet bojovníků, pracantů. A jsem rád, že tam spadly góly klukům jako jsou Černoch, Smejkal, Klimek, od kterých se produktivita tolik nečeká. Tvrdou prací přetlačili litvínovské hráče v brankovištích a dali hrozně důležité góly. Výborně nám zachytal gólman a věřím, že když budeme pokračovat v takových výkonech, tak se můžeme ještě v této sezoně někam podívat.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr (HC VERVA Litvínov)

Prohráli jsme, takže se utkání moc dobře nehodnotí. Začátek jsme ale měli velice slušný, bohužel po individuálních chybách v brankovišti jsme inkasovali a dospělo to tak daleko, že jsme prohrávali 0:3. Podařilo se nám sice snížit na 2:3, ale zase nám soupeř odskočil nešťastným gólem na konci druhé třetiny. To nepomůže. Poté jsme udělali zase individuální chybu, to nás stálo utkání. Nicméně zápas měl play off náboj, z pohledu diváka mohl být velice atraktivní. Samozřejmě je nám líto, že jsme Spartu neporazili, protože hrajeme o všechno. Nic ale nevzdáváme, pořád jsou dva zápasy do konce, my je musíme odehrát naplno a pokusit se to zvládnout.

Fanshop