Zápasy 15. 04. 2018, Redakce, foto: J. Jindra

Z Jihlavy bod. Baráž rozhodne až poslední týden!

Čtyři body přivezl Litvínov z víkendu na ledech soupeřů. Zůstal v tabulce poslední, ale také stále v reálné hře o záchranu. V Jihlavě rozhodla pro domácí až sedmá série samostatných nájezdů, v základní hrací době padly jen dva góly a body se dělily. Rozhodnou poslední tři kola, v nichž hraje Litvínov dvakrát doma.

Baraz-9, 15.04.2018, Horácký zimní stadión, Jihlava
logo HC Dukla Jihlava
logo HC VERVA Litvínov
HC Dukla Jihlava HC VERVA Litvínov
2sn 1
  • Třetiny

    0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Kořenář – Suchánek, de la Rose, Kajínek, Stříteský, Váňa, Šidlík, Zdráhal – Diviš, Skořepa, Straka – Anděl, Zeman, Čachotský (C) – Jiránek, Hubáček, Čermák – Seman, Hlinka, Rys. Připraven Škarek. Trenéři Vlk a Zeman

  • Sestava hostů

    Kantor – Baránek, Sørvik – Frolo, Gula – Čutta, Sklenička – 61. Doudera – Růžička, Mikúš, Hanzl – Lukeš, Hübl, Jánský – Trávníček (C), Gerhát, Řehoř – Černý, Válek, Matoušek. Připraven Petrásek. Trenéři Šlégr, Stránský, Weissmann, Skuhrovec


Reportáž

Směrem k Jihlavě odjel Litvínov rovnou z Kladna po pátečním utkání. Vítězná sestava se neměnila. Domácí, tak trochu s nožem na krku po čtyřech porážkách, postavili do klece mladého Kořenáře a hráli bez kanadských útočníků.

Po minutě hry ohrozili Kantora Čachotský a Anděl, pak i Čermák. Odpověděl Jánský, který si našel dobrý prostor ke střele. Pak Jiránek tvrdě atakoval Sørvika, kterému podobnou mincí oplatil v 17. minutě Jánský.

Šance? Po akci Straky a střele Skořepy dorážel nebezpečně Diviš. V komerční přestávce se litvínovský kotel oblékl do barev černé, žluté a bílé. V polovině třetiny byl vyloučen Jánský, Jihlavě se mnoho nevedlo, i když se usadila v pásmu.

Aktivita Vervy v podobné situaci (14. Kajínek) byla o poznání nebezpečnější, vyústila hlavně v Mikúšovu bekhendovou koncovku. V 18. minutě měl blízko ke gólu Hanzl. Pak se domácí zlobili, když Kantor posunul při zákroku svou klec.

Poslední vteřiny před přestávkou patřily hostím, Kořenář musel dvakrát podržet svůj tým po tečích a usměrnění puku. Gól tak v úvodním dějství nepadl.

Ve druhém byl Litvínov pasivnější, často se hlavně na začátku dopouštěl zakázaných uvolnění, bylo zřejmé, že heslo „safety first“ nabývá na důležitosti. Na útočné nohy postavil žluté zásah Zemanovy hole v Hüblově obličeji, za kterou následoval zdvojený trest.

Gula střílel od modré čáry, to ještě neúspěšně. Mikúš už ale po kombinaci síť rozvlnil, tentokrát už sudí museli gól uznat, 0:1! Přesilovka pokračovala, další Gulova rána pokoušela štěstí marně.

Jihlavské vyrovnání předznamenala Skořepova tyč a přišlo při Baránkově trestu, teprve druhém pro Vervu v zápase. Stříteský za modrou z voleje prostřelil Kantora, 1:1. Sto vteřin před přestávkou poslal Duklu do čtyř Kajínek, ale po necelé minutě k němu přisedl Sørvik, hasící možný Divišův únik v oslabení.

Kdo by chtěl udělat ve třetí třetině chybu, když by mohla být rozhodující? De la Rose od modré čáry trefil tyč a Kantor pak duchapřítomně sáhl lapačkou za sebe. Dalšího vzruchu ubylo. Mikúš dostal nabito zpětnou přihrávkou.

Ve 49. minutě byl vyloučen Lukeš a Kantor si poradil se Strakovou střelou. Kajínek poté (kolenem?) zasáhl Trávníčka, který chvíli zůstal na ledě, naštěstí mohl v zápase pokračovat (nevylučovalo se). Suchánkův trest (55.) ani Sørvikův (58.) změnu stavu nepřinesly. Takže – prodloužení.

V něm nebezpečnější Verva, která nasadila do hry i sedmého obránce Douderu, jenž už dvakrát v sezóně venku v nastaveném čase rozhodl. V 65. minutě dostal Mikúš puk do jízdy, projel středem až před Kořenáře! Nájezdy však neodvrátil.

Rozhodla je až sedmá série. Litvínov prohrával po bekhendu Čachotského v první sérii. Hübl a Lukeš pak otočili stav. Anděl srovnal na 2:2. Válek měl v páté sérii mečbol! Neproměnil, stejně se v šesté sérii vedlo Čachotskému. Rozhodl následně Straka. Neproměnili: Hubáček, Zeman, Jiránek, Čachotský, respektive 2x Mikúš, Růžička, Válek a Lukeš.

Druhý výsledek: Kladno – K. Vary 1:2sn

Tabulka po 9. kole: 1. K. Vary 16 bodů, 2. Jihlava 13 bodů, 3. Kladno 13 bodů, 4. Litvínov 12 bodů

Ohlasy

logo HC Dukla Jihlava

HC Dukla Jihlava

František Zeman: "Odehráli jsme nesmírně těžké utkání, po fyzické i psychické stránce. Jsme rádi, že jsme ho zvládli za dva body a tímto bych chtěl klukům poděkovat. Baráž je krátkodobá soutěž, je v ní důležité každé vítězství. Dvou bodů si ceníme, ale opět platí, že do půlnoci radost, od půlnoci práce. Zítra se sejdeme a přichystáme se na další zápas, který nás čeká v úterý se stejným soupeřem. Každé utkání je na krev, ať už s Litvínovem, Vary nebo Kladnem."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec: "Byli jsme si vědomi důležitosti utkání, proto jsme do Jihlavy přicestovali již po pátečním utkání v Kladně a připravovali jsme se. Nepodařilo se nám zvítězit, i když to bylo vyrovnané utkání. Byla v něm spousta chyb i šancí. Utkání dospělo do prodloužení a samostatných nájezdů, ve kterých dal soupeř o gól víc než my. Bere vítězství a dva body. Teď je před námi cesta domů. Musíme se připravit na další utkání, které proběhne na našem ledě se stejným soupeřem. V úterý se pokusíme vyhrát. Barážové zápasy se hrají na dno sil, fyzických i psychických. Každé utkání je strašně důležité."

Fanshop