S polským národním týmem jste vyhráli turnaj v Tallinnu, jak ho hodnotíš?

Jeli jsme s mladým týmem a jsem rád, že se nám turnaj povedl. Dokázali jsme celý turnaj vyhrát, což je pro nás pozitivní. Jsem rád, že si mi dařilo i osobně, že jsem byl v zápasech produktivní. 

Vyhrál jsi cenu za nejlepšího hráče turnaje, co na to říkáš?

Určitě mě to posouvá dále. Ve třech zápasech jsem měl sedm bodů za čtyři góly a tři nahrávky. Z osobního pohledu jsem byl spokojený a i díky tomu si člověk zvyšuje seběvědomí na ledě. Teď si to musím přenést do Litvínova a pomoci našemu týmu. 

Je to ocenění i takovým odrazem tvé práce, jak makáš v klubu, že se ti to pak takto vrátí?

Myslím si, že jo. Vidím, že když na sobě pracuji, tak mě to posouvá pořád dále. V Litvínově mám jinou roli než v národním týmu Polska, ale opravdu se cítím lépe a věřím, že mi v kariéře každý posun pomáhá. 

Jaké to pro tebe je nastupovat za reprezentaci? 

Každý hráč chce reprezentovat svou zemi a já rozhodně nejsem výjimka (usmívá se...). Je čest být v národním týmu své země. Těším se na další zápasy v reprezentaci a jsem moc rád, že mohu hrát za Polsko. 

V olympijské kvalifikaci jste bojovali o postup na Olympijské hry v Číně, co chybělo k postupu?

Byl to těžký turnaj a všechny týmy měly řadu zkušených hráčů. Když jsme se koukali na jejich soupisky, tak jsme mohli od každého týmu dostat lekci. Hráli jsme dobře týmově a vyhráli jsme nad Bělorusy, což bylo pro všechny hodně velké překvapení. Škoda, že se nám nepovedl zápas se Slovenskem, abychom měli šanci na postup. Poslední zápas na turnaji pak už byl jen o dohrání, protože šanci jsme ztratili po duelu se Slováky. 

Jak hodnotíš zatím odehranou část sezóny v Litvínově?

Nehodnotím to špatně, samozřejmě je škoda, že jsme měli sérii sedmi porážek v řadě, protože to žádnému hráči na sebevědomí nepřidá. Naštěstí jsme to prolomili a v posledních zápasech se nám i výsledkově dařilo. Věřím, že se budeme každým zápasem posouvat a dostaneme se v tabulce na místa, kde bychom chtěli být. Chceme jít zápas od zápasu a samozřejmě vyhrávat.

Tvým úkolem v utkáních je především dobrá defenzíva a fyzická hra. Jak si spokojený se svými výkony?

Jako čtvrtá formace jsme nehráli špatně. Jsme na ledě hlavně od bránění a abychom nedostávali moc gólů, což se nám celkem dařilo. Byli jsme ale nebezpeční i v útočné fázi, akorát nám to tam moc nepadalo.  Na tom musíme určitě ještě zapracovat, protože každý gól, který dáme se počítá.

Nastupoval si pravidelně, ale pak přišlo zranění...

Měl jsem zlomený prst ze zápasu na Spartě. Nemohl jsem hrát zápasy přes tři týdny, ale na ledě jsem trénoval. Hodně jsem se zaměřil na fyzičku a bruslení, takže nebylo pak težké se vrátit zpátky, protože jsem byl na ledě každý den. Trénoval jsem bez hokejky a myslím si, že mi to také hodně pomohlo, že jsem trochu více potrénoval a díky tomu jsem si zlepšil fyzičku.

Během reprezentační přestávky vedení klubu vyměnilo trenéry. Co se na ledě změnilo?

Přijel jsem v pondělí někdy kolem druhé ráno z nároďáku, takže jsme v pondělí ještě na ledě nebyl. Byl jsem až v úterý a bylo to dobré. Na ledě je dobrá atmosféra, bylo to dost rychlé a v tempu.

Jak vnímáš Vladimíra Růžičku jako nového trenéra?

Je to skvělý trenér s bohatými zkušenostmi z extraligy i národního týmu. Ještě jsem neměl možnost ho více poznat, ale trénink byl super, takže věřím, že vše půjde dobře a budeme vyhrávat. 

Jaké cíle máte do konce sezóny?

Nemáme stanovené cíle kolikátí bychom chtěli být po základní části. Jdeme postupně každý zápas a chceme hlavně vyhrávat. Musíme makat, do všeho jít na sto procent a bodovat v co nejvíce utkáních. Když se nám to bude dařit, tak věřím, že budeme v tabulce stoupat nahoru.

Co říkáš na fanoušky, kteří vás v každém zápase podporují?

Jsou skvělí! Po té covidové sezóně je super, že máme v hledišti opět podporu v zádech. Škoda, že nechodí tolik lidí jako před dvěma lety, ale je skvělé, že je na stadionu máme. Fanoušci dělají celou atmosféru během hokejových utkání a bez nich to nebylo ono.