Rok od draftu. Jak jsi se od té doby změnil jako hráč? Během posledních dvanácti měsíců jsi totiž působil v Extralize, OHL, a také na farmě v AHL.

Za ten rok se dá udělat spousta práce. Byla to koronavirová sezóna, někteří hráči si prakticky nezahráli. Já jsem rád, že jsem dostal příležitost jak v Litvínově, tak na MS juniorů do dvaceti let. Poté jsem naskočil do AHL, což byla fantastická zkušenost. Jako hráč jsem zesílil fyzicky, to je v hokeji hrozně důležité. Chci se ale pořád stále zdokonalovat, být lepším hráčem.

Léto jsi trávil v doma v Litvínově. Jak probíhá taková příprava na sezónu a na co ses nejvíce zaměřoval?

S bratrem jsme během léta jezdili do Mariánských Lázní, kde jsme se připravovali s bratry Sailerovými. Byla to skvělá letní příprava, zaměřovali jsme se na sílu a na rychlost, s čímž jsem byl ohromně spokojený. Jezdili jsme také na ledovou plochu do Plzně k Lukáši Zdrhovi, já osobně jsem se navíc zaměřoval s Marianem Jelínkem na střeleckou přípravu. Bylo to nabité léto a udělala se spousta práce.

V září jsi také absolvoval tréninkový kemp Montrealu Canadiens. Jaké to bylo?

Kemp Montrealu byl pro mě neuvěřitelný zážitek. Víceméně to byl takový menší splněný sen. Být se všemi hráči v kabině a koukat na to, jak se například připravují, je skvělá zkušenost. Dostal jsem i možnost hrát dva přípravné zápasy, což mi také ukázalo, kde mám rezervy a na čem musím pracovat. Jsem hrozně rád za tu příležitost.

Co říkáš na stadion Montrealu, který patří k nejvěhlasnějším v celé NHL?

Bylo to trochu jako pohádka. První den jsme měli procházku po celém Bell Centre, kde nám ukazovali zázemí klubu. Například kabina Montrealu je nádherná, je totiž větší, než náš dům (směje se). O zápas to má navíc speciální atmosféru, bylo to něco naprosto skvělého.

Jaké to je být mezi hvězdami, jako jsou Carey Price, Shea Weber nebo Mike Hoffman? Jak na tebe působili?

Jak jsem říkal, okoukávat od nejlepších na světě, co dělají a jak se připravují, je úžasná zkušenost. Všichni byli hrozně skromní, milí, a hlavně pomáhali nám mladým se vším, co bylo potřeba.

V průběhu loňské sezóny jsi také nějakou dobu žil právě v Montrealu. Jak se ti líbilo město a jak je to rozdílné, např. od života v Litvínově?

Montreal je obrovské město a s Litvínovem se to samozřejmě nedá velikostně srovnávat. Já tam bohužel byl během pandemie, takže jsme nemohli téměř nikam. Já osobně chodil na procházky, objevoval jsem tam nějaká zajímavá a hezká místa. Opravdu se mi tam líbilo. Nicméně Litvínov pro mě zůstává domovem a vždy k němu budu mít speciální vztah.

Po kempu tě čekal návrat do Hamiltonu, ve kterém máš roli asistenta kapitána. Jak ses těšil zpět?

Těšil jsem se. Přijel jsem do Hamiltonu hned po zmíněném NHL kempu, ze kterého jsem si přivezl spoustu rad a tipů na čem pracovat. Vracel jsem se tedy s obrovskou motivací a chutí do práce. Start do sezóny navíc vyšel skvěle.

Letos už máš něco odehráno, Hamilton je na druhém místě konference. Jak se zatím cítíš a jak hodnotíš prozatímní průběh letošní sezóny?

Jak jsem říkal, start byl skvělý. Jsme sice v tabulce nahoře, ale pořád to není úplně ideální, máme spoustu otazníků a drobností k doladění. Většina kluků z týmu téměř celý loňský rok nehrála, takže věřím, že ještě půjdeme herně nahoru a přijdou ještě lepší výsledky.

Tvůj starší bratr Josef hraje univerzitní NCAA za niagarskou univerzitu, autem to je z Hamiltonu necelou hodinu cesty. Co říkáš na tuhle náhodu a plánujete se s bratrem vidět, nebo navštívit své zápasy?

Je to asi 40 minut, ale bohužel je to skrze kanadsko-americkou hranici, takže přejezd je obzvláště během pandemie o něco složitější. Zatím jsme se neviděli, ale samozřejmě to plánujeme. Zatím jsme v kontaktu dálkově, ale těším se, až se uvidíme.

Sleduješ v letošní sezóně Litvínov?

Litvínov sleduji prakticky každý zápas. Občas nemám možnost koukat živě, ale vždy, když je příležitost, tak si zápas pustím. Samozřejmě Litvínovu přeji jen to nejlepší, spoustu kluků tam pořád dobře znám a držím jim palce, aby letošní sezóna dopadla co nejlépe. 

A nakonec: jaké jsou tvé nejbližší cíle do nejbližší budoucnost?

Nejbližším cílem je samozřejmě úspěch s národním týmem na MS juniorů, které se hraje na přelomu roku. Poté bych samozřejmě chtěl co nejúspěšnější sezónu s Hamiltonem v OHL.