„Dělal jsem design přileb brankářům do Plzně. Fotky jsem poslal trenérovi brankářů Zdeňku Orctovi, který to ukázal klukům, předal jim kontakt. Takhle nějak se to asi seběhlo," říká bývalý litvínovský útočník, který na severu Čech odehrál 357 utkání a nasbíral 308 kanadských bodů za 128 branek a 180 asistencí. 

Vznik brankářské masky není jednoduchý. Od prvotní myšlenky se vytvoří grafický návrh, který se musí na přilbu nastříkat speciální barvou. „Na jedné přilbě strávím tři dny času. Kluci mi nejdříve poslali nějaké věci, které by tam chtěli. Zajda tam chtěl zajíce, Godlič Toy Story. Potom už jsem měl volné ruce, ale není jednoduché něco vymyslet, aby si to sedlo a aby to hezky vypadalo. Poté je důležité převést návrh přímo na přilbu, s tím mi pomáhá paní Zuzana Kuklová, která je moc šikovná a přilby nastříká. Proces nastříkání trvá cca jeden až dva týdny, ale zrovna u Denise Godly se to protáhlo, protože obrázky z Toy Story byly docela složité," popisuje Jan Alinč výrobní proces.

Právě nástřik motivu na helmu je podle Jana Alinče tím nejnáročnějším úkonem v celém procesu tvorby brankářské masky. "Zuzana to umí skvěle, stříká i obrazy. Její tvorbu je možné vidět třeba na její facebookové stránce Gabreta.paint.art," připomíná. 

Kromě designů brankářských přileb se věnuje také designům helem na motokáry a do závodních aut. „Lidé se mi mohou ozývat na mém Facebooku, případně e-mailu janalinc@email.cz. Určitě není problém se na čemkoliv domluvit," dodává.

Pomoc pro Jana Alinče

Během Derniéry dvojčat se do kasiček u vchodů vybralo téměř 30 tisíc korun, aukce dresů z rozlučkového zápasu vynesla bezmála 300 tisíc korun. Děkujeme všem, kteří se zapojili! Tyto peníze pomohou Honzovi v jeho dalších rehabilitacích.