Zápasy 24. 03. 2024, Daniel Fekets

Prodloužení rozhodl Hlava! Chemici jdou v sérii znovu do vedení

Litvínovští hokejisté zvítězili v Brně také potřetí v této čtvrtfinálové sérii, a proto po pěti zápasech vedou poměrem 3:2. Na ledě Komety sice tentokrát dlouho prohrávali, díky vyrovnání Liama Kirka se však šlo do prodloužení. To po necelých deseti minutách rozhodl Nicolas Hlava.

ČF5, 24.03.2024, Brno, Winning Group Arena
logo HC Kometa Brno
logo HC VERVA Litvínov
HC Kometa Brno HC VERVA Litvínov
1 2p
  • Třetiny

    1:0, 0:0, 0:1 – 0:1
  • Střely na branku

    30:40
  • Vyloučení

    2:2
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    7700

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Kometa Brno: 17. Moses (Zbořil, Vincour)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 49. Kirk (O. Kaše, Jaks), 70. Hlava (Sukeľ)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 1:2.

  • Rozhodčí

    Květoň, Hribik – Hynek, Šimánek

  • Sestava domácích

    Furch – Kučeřík, Gazda, Ščotka, Holland, Kaňák, Moro – Pospíšil, Marcinko, Kos – Zaťovič, Cingel, Flek – Vincour, Zbořil, Moses – Okál, Kollár, Kohout.

  • Sestava hostů

    Tomek – Zile, Jaks, Baránek, Demel, Czuczman, Zeman, Šalda – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Kirk, Sukeľ, Koblasa – Kudrna, Jurčík, Abdul – Maštalířský, Zygmunt, Havelka.


Reportáž

V úvodu utkání měl příležitost na hokejce Abdul, jehož ránu zastavil Furch. Zkraje 5. minuty pak dva domácí hokejisté vyrazili do přečíslení. Pospíšilovu ránu Tomek ještě vyrazil, po zakončení dorážejícího Marcinka kotouč poskakoval u čáry. O pár sekund později nastřelil Zaťovič tyč, tudíž skóre se neměnilo. V 15. minutě zahrozil Ondřej Kaše, jenž na ose našel svého bratra Davida, nicméně domácí brankář byl v danou chvíli jistější. V čase 16:23 se už Brno dostalo do vedení. Po individuální akci skóroval Steve Moses, který trefil prostor u vzdálenější šibenice - 1:0.

Ještě před první přestávkou měla Kometa dvě příležitosti, avšak Pospíšilovu gólovku i Kohoutovu teč zlikvidoval Tomek. Po minutě hry ve druhém dějství vybídl Pospíšil spoluhráče Marcinka, Brno se však podruhé neradovalo. Záhy zahrozil Sukeľ, jenže ani tentokrát se Litvínovským nepovedlo dostat černou gumu do sítě. Ve 26. minutě se Jihomoravané nakopli díky přesilovce. Nejprve ve vyložené pozici vychytal Vincoura Tomek, následně se neprosadil ani Marcinko.

V dalším průběhu prostřední části se úplně volný ocitl na pravém kruhu Zeman, obránce chemiků ovšem napálil Furcha. O pár sekund později pozlobil litvínovskou obranu Flek, který se ve velké rychlosti protáhl po pravém křídle a bekhendem přestřelil. Špatná nebyla ani Czuczmanova střela z úhlu, Furch ale také po čtyřiceti minutách držel čisté konto.

Ve 44. minutě Cingel propasíroval přihrávku na Zaťoviče, kterému ale hrací předmět před brankovištěm utekl. Následně si Kometa zahrála druhou přesilovku, avšak Verva těžké minuty ustála. Poté navíc zamířil vpřed Kudrna, jenž byl podražen, tudíž také na Litvínov čekala početní výhoda. V ní se krásnou individuální akcí připomněl Ondřej Kaše, o chvíli později David Kaše trefil beton přesunujícího se Furcha. V přesilovce, která přišla v dalších minutách, už přece jen bylo srovnáno! Kotouč se dostal k Liamu Kirkovi na levý kruh, britský forvard to následně trefil precizně - 1:1.

V dalším průběhu třetí třetiny mnoho šancí k vidění nebylo. Jedenáct vteřin před sirénou sehráli domácí situaci po vhazování rychle, na ránu Pospíšila ale Tomek dosáhl. Pátý díl čtvrtfinálové série tak muselo rozhnodnout prodloužení. Nastavená hrací doba nabídla několik zajímavých momentů. David Kaše se k dorážce před bránou nedostal, na druhé straně zamířil do boční sítě Pospíšil. Poté tvrdě od modré čáry pálil Gazda, velký závar před bránou zůstal nepotrestán.

Zhruba v polovině prodloužení se o otočku před brankovištěm neúspěšně pokoušel Ondřej Kaše. Vzápětí před Tomkem nebezpečně tečoval Moses, avšak zámořský útočník minul. Z protiakce už poté bylo rozhodnuto. Do útočného pásma se dostal Nicolas Hlava, který vzal zakončení na sebe a perfektní střelou zápěstím rozhodl o tom, že Litvínov po vítězství 2:1 vede 3:2 na zápasy!

Sestřih

Ohlasy

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Jaroslav Modrý

Nepovedlo se nám to, co jsme potřebovali. Teď musíme zmobilizovat síly, vrátit se do Litvínova a vzít si sérii zpátky, abychom postupně mohli opět využít výhody domácího prostředí. Nyní to však začíná šestým zápasem, na nějž se musíme dobře připravit.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Domácí měli výborný nástup do utkání. Do první komerční pauzy jsme odolávali pouze díky výkonu Mateje Tomka. Byli jsme rádi, že jsme odcházeli do kabin pouze za stavu 1:0. Od druhé třetiny jsme výrazně zlepšili herní disciplínu. Zápas byl od té doby pořád padesát na padesát. To, že jsme si to vzali my, je prostě tak. Série je stále padesát na padesát.

Fanshop