Prokletí ztraceného vedení

Severočeská družina po nucené koronavirové pauze odehrála dva duely, ze kterých ale vytěžila pouze bod. V obou z nich se ukázala velká litvínovská slabina, tedy neschopnost udržet vedení. Po zápase se Spartou se tak stalo také proti poslednímu Zlínu.

Jedenáct minut před koncem přitom Verva zvýšila svůj náskok na 3:1, Berani se ale následně zmátořili a dvěma brankami během 56 vteřin poslali střetnutí do prodloužení. V něm jim druhý bod z nenápadné akce vystřelil Darek Hejcman.

„Soupeř nás dostal pod tlak. Nemůžeme vypustit zápas, když vedeme 3:1. Zároveň se ukazuje to, co se nám stává v posledních utkáních. Vedeme, ale nejsme schopní dotáhnout zápas do vítězného konce,“ mrzelo hlavního kouče Vladimíra Růžičku.

Servítky si na pozápasových rozhovorech nebral ani útočník Patrik Zdráhal, jenž proti moravskému soupeři zazářil třemi body za dva góly a nahrávku. Ani jeho příspěvek ale nevedl k vítězství.

„Nebaví mě, když prohráváme a já boduji. Je mi to k ničemu. Dnes jsme byli suverénně horší, na rozdíl od minulého zápasu,“ pravil rozzlobeně Zdráhal.

A pokračoval: „Byla to úplná mizérie, v obranném pásmu děláme hloupé chyby, jsme nedůrazní a hlavně nám chybí pohyb.“

Šanci na reparát bude mít Litvínov hned o dva dny později. A proti Kladnu půjde opět o důležité body, výkony Rytířů totiž mají v poslední době vzestupnou tendenci.

Kanadskému bodování chemiků nadále vévodí kanadský forvard Giorgio Estephan (12+19), z beků je na tom nejlépe Uvis Janis Balinskis (8+11). Pozice brankářské jedničky jasně náleží Denisu Godlovi.

Vyhne se ještě Kladno baráži?

Středočeský celek od 4. ledna zažíval slušné období: na body dosáhl pětkrát po sobě a postupně navýšil rozestup na poslední Zlín. Blíž to naopak nyní má ke třináctému Litvínovu.

Z minulých dvou bitev ovšem svěřenci kouče Čermáka získali jen bod. Nutno podotknout, že změřili síly s Třincem a Vítkovicemi, tedy tabulkově mnohem výše postavenými mužstvy.

Na ledě Ostravar arény Rytíři předvedli solidní výkon, klíčovou roli sehráli oba maskovaní muži. Hostující Landon Bow nakonec inkasoval dvakrát, vítkovičtí borci ho podruhé překonali v prodloužení a zapsali dva body za těsnou výhru 2:1.

„Pro nás to byl těžký zápas. Za šedesát minut to bylo o dvou gólech. Přitom jsme měli dost gólových příležitostí, které se nám ale nepodařilo proměnit,“ začal své hodnocení asistent trenéra Jan Kregl.

„Nakonec jsme byli rádi, že jsme dvě minuty před koncem ubránili oslabení. V prodloužení jsme ale byli slabší, proto jsme tady prohráli,“ doplnil Kregl.

Novinkou z kladenského kádru je odchod útočníka Dannyho Krista. Americký rodák z české nejvyšší soutěže odchází do Švédska, za Rytíře zvládl 38 zápasů s bilancí tři branek a osmi nahrávek.

Ve vzájemných střetnutích se letos v základní části víc daří modrobílým, kteří dvakrát zvítězili v domácím prostředí. Napodobí je Litvínov?

Nejproduktivnějším hráčem Kladna je hvězdný Tomáš Plekanec (11+29), mezi obránci vyčnívá Jake Dotchin (5+14). V brance dostává prostor zejména Landon Bow