Vzájemné zápasy obou týmů jsou ve znamení tuhých bojů. Nejdříve se v 5. kole radovalo Kladno, na výhře 3:2 se třemi kanadskými body podílel legendární Jaromír Jágr. Odveta zase vyzněla lépe pro Litvínov, černožluté komando slavilo třikrát během jedné třetiny. Hosté se sice dotáhli, ale na konečných 4:3 uzavřel litvínovský Gerhát.

Jako na houpačce

Pod přísným pohledem Vladimíra Růžičky sice přišlo zlepšení, ale Litvínov nedokáže své výkony ustálit. Poslední čtyři utkání pozoruhodnou bilanci potvrzují, Verva totiž nejdříve porazila Karlovy Vary, poté překvapivě padla ve Zlíně. Úspěšný reparát hráči složili proti silnému Liberci a po vítězství 2:0 to vypadalo na lepší časy, ale…

Tři dny před Vánocemi dorazil Hübl a spol. do Třince. Extraligový lídr byl v jednoznačné pozici favorita, o to překvapivější bylo, když Verva vstřelila první branku. Naději na litvínovské body vykřesal Kudrna. Severočeši sice ve druhém dějství inkasovali, ale dokázali s Oceláři držet krok. Výpadek přišel až v samotném závěru, kdy se prosadil obránce Doudera. Poslední vteřiny zkusil Růžička vabank bez brankáře, tuto troufalost potrestal Nestrašil.

„Věděli jsme, že nás tady nečeká nic jednoduchého. Bohužel jsme v úvodní třetině dali jenom jeden gól,“ rozhovořil se po utkání Vladimír Růžička. „Ve druhé třetině byl Třinec lepší, přehrával nás a my jsme byli často vylučovaní. Gólman nás hodně podržel,“ smekl před slovenským brankářem Godlou.

„Zápas spěl k prodloužení, ale bohužel jsme z naší šance dali tyčku a soupeř po 30, 40 vteřinách, kdy jsme udělali nesmyslný icing, nám dal gól,“ přibližoval trenér poslední třetinu. „Oceláři si už pak výsledek pohlídali,“ uzavřel hodnocení.

Rekordman na plný úvazek, takové přízvisko si zaslouží Viktor Hübl. Není totiž zápasu, kdy by neslavil nějaké jubileum. Proti Třinci nastoupil do 1251. zápasu a osamostatnil se na čele hráčů s největším počtem startů. „Aktuálně více řeším naše postavení v sezoně. Možná to víc docením, až s hokejem skončím,“ řekl skromně. „Uvidíme, co vůbec bude. Nyní v hlavě nic nemám,“ odpověděl na otázku ohledně své budoucnosti.

V aktuální sezoně nastřílel Patrik Zdráhal 11 branek, což z něj dělá nejpřesnějšího střelce týmu. O jeden zářez méně má Richard Jarůšek, jemuž je v patách Giorgio Estephan. Z obránců nejlépe pálí Uvis Janis Balinskis.

Neškodní Rytíři

V kladenské táboře řeší zcela jiné problémy. Rytíři najeli na nelichotivou sérii šesti proher v řadě, mnohdy šlo o několikagólové debakly. Fanoušci jen těžce kousali výsledek 0:6 s pražskou Spartou. Svými výkony se Středočeši výrazně přiblížili poslednímu Zlínu, Berani ztrácí pouhé tři body, což v hokejovém světě není moc. A hlavně u kladenského týmu to na zlepšení příliš nevypadá, protože v předposledním zápase s Hradcem Králové prohráli 2:9!

Nedařilo se jim ani proti Liberci, protože už po čtyřech minutách inkasovali. Na vině byla kladenská nedisciplinovanost a domácí měli k dispozici přesilovou hru 5 na 3. Na začátku druhé třetina přišla dvojitá rána, protože v rozmezí jediné minuty slavil Birner s Klapkou. Kladenští nakonec procitli v závěru, ale ani dvě branky jim body nezařídily.

„Chtěli jsme odčinit minulý zápas, který se nám hrubě nepovedl,“ přiznal David Čermák. „Vstup do utkání se nám dařil asi tak dvě minuty, poté jsme šli do tří a dostali gól,“ komentoval nešťastné úvodní oslabení. „V závěrečné části nám hodně pomohl gól v první minutě. Vytvořili jsme si i další šance, ale bohužel to na víc nestačilo,“ dodal pokorně.

Nejvyšší počet branek svítí u Adama Kubíka, odvážný Rytíř jich nasázel už devět. Jednu trefu méně má na svědomí Nicolas Hlava. Stupně uzavírá se sedmi góly Jaromír Jágr. Defenzivu reprezentuje Kyle Wood, ten nastřádal už pět úspěšných střel.