V 80. letech minulého století nebylo lehké se v nabité konkurenci československého hokeje prosadit, byť jen do ligové soutěže. Janu Táborovi (* 1963) se to v letech 1979 - 1984 podařilo. 
V knize Černá žlutá má v Hráčské encyklopedii zapsáno za Litvínov celkem 107 utkání. Vyrůstal v Růžičkově generaci, do ligy s ním naskočil ještě třeba Karel Slunéčko.
Oslovili jsme jej v souvislosti s účastí HC CHEMOPETROL na srpnovém turnaji v Drážďanech a vyvinulo se z toho zajímavé povídání. Řekli jsme si, že by bylo škoda Vás s ním neseznámit.


Další osud Jana Tábora se vyvíjel víc než zajímavě. Vše začalo tím, že se v roce 1984 s manželkou nevrátili ze svatební cesty v Německu.

'K emigraci jsme se rozhodli až tam. Přemluvil mě agent Crha. Měl jsem nějaké starty ve 'dvacítce', čekala mě nevábná perspektiva dvouleté vojny, slibovali mi dobré peníze a tak dále. Takže mě nakonec zlomili. Manželka to nechala na mě i když říkala, že nám doma nic nechybí.

Dostal jsem smlouvu s Edmontonem, plno hustě a drobně popsaných papírů, a šest měsíců strávil v Halifaxu v AHL. Jako svědka-tlumočníka k té smlouvě tehdy pozvali Jardu Pouzara, ale ten na tom ještě nebyl s angličtinou tak dobře, omlouval se mi. Takže jsem zkrátka některé věci neprohlédl. Pak jsem zjistil, jak je pro mě smlouva nevýhodná, dokonce jsem měl vracet nějaké peníze. Myslím, že to byl ze strany klubu a agenta podvod.

Rozhodl jsem se bránit soudně. Pomohl mi s tím Rich Winter, který měl českou sekre- tářku. Nabídl mi pak: buď hrát za univerzitu, nebo angažmá v Evropě. Na školu bych měl kvůli zkouškám problém se dostat a tak jsme se raději vrátili do Evropy.'

V roce 1985 začal Jan Tábor působit v Preussenu Berlín. Více než rok musel stát a čekat až mu vyprší trest od IIHF pro hráče, kteří emigrovali. V aktivní kariéře pak pokračoval až do roku 2000, převážně ve druhé nejvyšší německé soutěži (Wolfsburg, Norimberk, Wil- helmshaven, Hassfurth). Ve Weisswasseru (ESG Sachsen) se ještě stihl vrátit do DEL. Zahrál si také s Františkem Procházkou ve skotském Ayru.

Po dvaceti letech v Německu se mu občas do řeči komicky vkrade české slovíčko, takže vás pobaví třeba větou: 'Měli jsme to nechat na wochen ende,' nebo: 'Bude to hotové v decembru.' Ale je to pořád stejně vitální sympaťák, který se často objeví v Litvínově na tenisových kurtech a má tu spoustu známých a přátel.

Později v Drážďanech působil Jan Tábor už jako hrající trenér, pak sportovní manažer. V klubu a ve městě zakotvil a nyní je zde něco jako generálně-sportovní manažer. Přivedl sem několik českých hráčů (Molnár, Buchal, P. Sýkora).

Z dobrých kontaktů se také narodila litvínovská účast na připravovaném turnaji v tomto architektonickém skvostu bývalého východního Německa.

'Nabídl jsem účast Litvínovu a protože ten prakticky ihned souhlasil, nevolal jsem už Liberci nebo Varům. Německé kluby měly o start českého týmu zájem. Velkou snahu projevi- ly Vítkovice, Ostrava má s Drážďany 'Partnerschaft'.

Hokej v Drážďanech je poměrně mladý sport. Když jsem přišel, hráli jsme v oberlize. Začali jsme se pohybovat nahoře v tabulce a postoupili do bundesligy. Nyní je cílem probojovat se do DEL. Dřív zde bylo na úrovni hlavně rychlobruslení, trénují zde olympionici a repre- zentace. Ale teď tu šel hokej hodně nahoru, průměrná návštěva se zvedla ze 750 diváků na tři tisíce. Na turnaj očekáváme tak tisíc lidí denně.

Snažíme se náš sport ve městě pozvednout a tak jsme loni uspořádali první turnaj. Na zkoušku, se třemi týmy. Vyhrál Freiburg a letos jsme program rozšířili. Omluvil se Hamburg, ale místo něj spolu s Norimberkem přijede Duisburg. Za účast Litvínova jsme rádi. Vyšli jsme vstříc přání klubu hrát zápasy odpoledne, aby výprava mohla dojíždět. Jen poslední utkání s naším mužstvem se odehraje večer, zbylí účastníci jsou vzdálenější, tak aby se dřív dostali domů. Vy to sem máte vlastně nejblíž.
Hrát se bude čistých 60 minut, nebudeme to komplikovat a prodlužovat nájezdy nebo pro- dloužením. Konkurence je myslím velmi slušná.

Škoda, že se nestihla dostavět nová hokejová hala, která ve městě vyrůstá. Měla být hotova už v prosinci, ale mrazy to nějak zpozdily. S novým stadiónem klub míří výš. V Drážďanech se teď hodně staví, město se snaží v termínu vyčerpat prostředky, určené k likvidaci povodňových škod.

Partnerem turnaje je hotel Four Points Cup, lze se také setkat se starším názvem Königs- hof Cup. Zatím je celá akce bez 'prize money', ale do budoucna se tomu nevyhýbáme,' uzavírá Jan Tábor.

A na závěr důležitá informace pro fanoušky: vstupné je buď permanentka na celý turnaj za 25 Euro, nebo lístek na dva zápasy v jednom dni za 12 Euro. Hraje se 15. až 17. srpna, rozpis litvínovských utkání najdete v kapitole Rozlosování LIT.