Do Litvínova přišel dnes jednatřicetiletý útočník již v přípravce. „Rodiče mě vozili na tréninky od samého začátku, od přípravky. Chodil jsem na sportovní školu v Litvínově, později jsme s bráchou jezdili vlakem,“ vzpomíná jubilant na své hokejové začátky. V kariéře prošel všemi kategoriemi až do A-týmu. „Nejoblíbenější zážitek z mládeže asi byl, když jsme v juniorech vyhráli základní část. To bylo super,“ dodává.

Do „áčka“ nakoukl poprvé v ročníku 2011/2012, v extralize si při premiérové sezóně připsal 13 extraligových zápasů, k čemuž přidal i tři zápasy v baráži. Kompletní sezónu odehrál v ročníku 2013/2014. Rád vzpomínám na svůj první gól. Na Kladně mi tenkrát přihrál Robin Hanzl,“ popisuje Jurčík své první extraligové zážitky. Gól na Kladně byl tehdy i vítězný, Jurčík v 58. minutě rozhodl o triumfu chemiků.

O rok později se ale psal příběh úplně jiný. Litvínov po rekordní základní části došel až do finále, kde v sedmi zápasech udolal třinecké Oceláře. A pod titulem je napsané právě i Jurčíkovo jméno – ten nevynechal ve zlaté cestě za vysněným pohárem jediný zápas, dohromady jich odehrál 69.

Po titulu strávil litvínovský útočník na severu Čech ještě čtyři sezóny, poté odešel na rok zkusit druhou nejvyšší slovenskou soutěž. Do Litvínova se natrvalo vrátil až v ročníku 2022/2023 pod taktovkou Karla Mlejnka. Návrat ze Sokolova do Litvínova pro mě bude jedna z nejlepších vzpomínek vůbec. Přišel jsem na jeden zápas a celý kotel po mém návratu vyvolával moje jméno. To jsem ještě nevěděl, že v Litvínově zůstanu,“ vzpomíná Jurčík.

V litvínovském kádru zůstal natrvalo i do letošního play off, ve kterém se zapsal ve velkém stylu. V prodloužení třetího předkola propálil Kloučka a poslal Litvínov po sedmi letech do čtvrtfinále. Zápas v Plzni bude za nějaký čas jeden z mých nejoblíbenějších. Po tom vítězném gólu se ke mně rozjela celá střídačka, to jsem nikdy nezažil,“ říká litvínovský hrdina závěrečných momentů.

Svůj 500. zápas odehrál Jurčík během prvního čtvrtfinálového duelu v Brně. A bylo to povedené - Litvínov zvládl dramatický průběh utkání a v deváté sérii samostatných nájezdů slavil zisk prvního bodu v této fázi vyřazovacích bojů.

Ceremoniál s Ondrou Jurčíkem

Všichni diváci budou moci velké jubileum Ondřeje Jurčíka oslavit před začátkem 3. čtvrtfinálového duelu s Kometou, kdy proběhne s litvínovským útočníkem krátký ceremoniál.