Litvínovská brankářská legenda a bývalý trenér brankářů české hokejové reprezentace Zdeněk Orct se v Litvínově chystá na jubilejní desátou extraligovou sezónu v roli hlavního trenéra litvínovských strážců tří tyčí. Své zkušenosti se v rámci rozšiřující spolupráce s akademií předával mládežnickým trenérům na druhém vzdělávacím setkání, které se toto léto uskutečnilo. O první přednášce, kde měl hlavní roli hlavní trenér litvínovského A-týmu Karel Mlejnek, jsme informovali ZDE.

Součástí přednášky bylo objasnění principu komunikace mezi obránci a brankáři, na čemž se podílel i asistent Karla Mlejnka, bývalý obránce David Kočí. „Kromě komunikace, která je na ledě mezi brankáři a obránci extrémně důležitá, jsme řešili různé situace, které v utkáních mohou nastat. Ukázali jsme si příklady, jak se má chovat obránce při přečíslení dva na jednoho, a co naopak má dělat brankář. Zároveň jsme se pobavili o možnostech při hře kolem branky a o práci, kterou obránci i brankáři musí odvádět v těchto situacích," říká Zdeněk Orct.

Následovala část zaměřená na obránce, kterou vedl asistente Karla Mlejnka David Kočí. Ten v kanadsko-americké NHL nasbíral přes 140 startů. „Jedním z hlavních témat bylo založení útoku pod tlakem, jak se nejlépe dostat na kotouč a jaké jsou možnosti rozehrávek. Poté jsme se dostali k tzv. box-outu, který spočívá ve vytlačení hráče z brankoviště, aby měl brankář dobrý výhled a samozřejmě jsme probírali různé formy obranné práce s holí," zakončuje David Kočí.