Zápasy 30. 12. 2013, Redakce

Sparta si výhru pohlídala, čestný úspěch Vervy zaznamenal Skuhravý

HCVL se loučí s rokem 2013 v první "desítce" tabulky. Nic na tom nezměnila ani porážka na ledě lídra soutěže (1:5). Na 1:3 snižoval v přesilovce jedinou litvínovskou brankou Václav Skuhravý, vícekrát se černožlutí v Praze neprosadili.

34. kolo, 30.12.2013, Tipsport arena Praha
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
5 1
  • Třetiny

    2:0, 1:1, 2:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Pöpperle – Hrbas, Pilař, Krejčík, Švrček, Philipp, Kubát – Rolinek, Hlinka, Ton – Buchtele, Pech, Kumstát – I. Rachůnek, Přibyl, Klimek – T. Rachůnek, Bahenský, Forman – Chlapík. Připraven Novotný. Trenér Jandač

  • Sestava hostů

    Francouz – Stříteský, Zeman - Pavlík, Chaloupka - Posmyk, Kousalík – 41. Kokeš - Martynek, Hübl, Ručinský – Černý, Gerhát, Trávníček – Písařík, Skuhravý, Pšurný – Zavřel, Smolka, Jurčík. Připraveni Nechvátal a Válek. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Absence a marodka před duelem na ledě nejtěžšího možného současného soupeře v Tipsport extralize: k distancovanému Jánskému přibyl po utkání s Třincem ještě Majdan (stop za druhý vyšší trest a pět utkání navrch), zranění jsou Gula a Hanzl, na led už chodí Lukeš i částečně Piroš. Do prahy odjeli i junioři Kokeš a Válek.

Kapitán Michal Trávníček nastoupil v Praze k 700. utkání za Litvínov v nejvyšší soutěži.

Hned od první minuty byli slyšet početní litvínovští příznivci a jejich tým odehrál prvních patnáct minut velmi dobře. Pohybem držel s domácími krok a nevynechal jedinou příležitost k vyražení dopředu. Kormidlem utkání potočily přesilovky. Jestliže faul Hrbase na pronikajícího Martynka zůstal nepotrestán, vyloučení Chaloupky na druhé straně už k brance vedlo, byť nepřímo. Verva se ubránila, ale tlak Sparty pokračoval a nepokrytý Pech z dorážky otevřel skóre.

Dvě minuty na to zakončila úspěšně rychlý výpad a přečíslení černožluté defenzívy dvojice veteránů Hlinka - Ton, který svým 27. gólem v sezóně zvýšil náskok. Sparta ukázala svou letošní sílu. Škoda pro hosty výpadku v závěru třetiny, do té doby se zdálo, že by bez větších problémů mohla skončit nerozhodně. Francouz likvidoval šanci Buchteleho a dobře pro něj skončila i akce Bahenský - Forman.

Druhé dějství už HCVL na ledě lídra tabulky nerozhodně odehrál. Nejprve demonstrovali své sebevědomí a lehkost domácí a Forman procpal puk nad Francouzovým ramenem pod horní tyčku. Pak ale Rachůnkovo vyloučení dokázali hosté potrestat.

Černého průnik ještě Pöpperle zastavil betonem, ale proti důrazu a dorážce Skuhravého zblízka už nic nezmohl, 3:1. Kousalík si venku poseděl celé dvě minuty, posledních šest vteřin ale k němu přisedl ještě Stříteský. Což o dvojnásobné oslabení, bylo krátké a Litvínov je zvládl, ale pak měli velké možnosti Pilař a I. Rachůnek.

Mohlo to ale také být 3:2, kdyby Pšurný s Jurčíkem proměnili přečíslení, gólman Sparty povedeným zákrokem se štěstím zachránil a z akce pro hosty rezultovalo jen Švrčkovo vyloučení. Gól do šatny měl ještě na holi Martynek.

Naděje na body utnula soupeři už v 11. vteřině třetí třetiny první sparťanská formace. Hlinka - Rolinek - Ton, tak putoval kotouč, a bylo to po parádní akci 4:1.

Vyloučení Kubáta a Posmyka ani na jedné straně změnu skóre nepřinesla a s postupujícím časem se dostal na led i obránce Kokeš. Hüblův trest brzy neutralizovalo provinění Philippa a o předsilvestrovském vítězi bylo rozhodnuto. Klimkovo podražení bylo posledním dvouminutovým trestem zápasu a Philippův osobní trest mohl být i posledním zápisem do formuláře utkání, jenže v poslední minutě ještě Francouze prostřelil Klimek.

Litvínov na favorita s výjimkou úvodu nestačil, ale i tak přivítá rok 2014 na pozici v "desítce" tabulky, o čemž se mu ještě před pár týdny jen snilo. V pátek zamíří do Varů, v neděli přivítá doma Kometu Brno. Tak nezapomeňte!

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Josef Jandač: "Nebylo to pro nás lehké utkání. Výsledek je sice 5:1, ale v první polovině zápasu jsme proměnili skoro všechny výraznější šance. Ve druhé třetině jsme nehráli extra dobře, ale díky tomu, že jsme si drželi dvougólový odstup jsme měli trochu větší klid. Uklidnil nás rychlý gól na začátku třetí třetiny a pak už jsme zápas bez problémů dohráli."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Zápas jsme začali až s příliš velkým respektem vůči výbornému soupeř. První třetinu jsme nehráli dobře. Pak jsme se trochu zlepšili, mohli jsme ve i snížit na 3:2, ale jinak byla Sparta celý zápas lepší a zaslouženě dnes vyhrála."

Fanshop