Zápasy 01. 10. 2013, Redakce

"Videogól" zlomil zápas na Spartě, domácí se trefili sedmkrát

Bez tří zraněných hráčů, brankáře Francouze a obránců Guly a Chaloupky, nestačil Litvínov v úterý na pražského soupeře. V závěru druhé třetiny uznali sudí domácím po přezkoumání záznamu hry druhý gól a zápas se pak změnil v jednoznačnou záležitost.

8. kolo, 01.10.2013, Tipsport arena Praha
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
7 0
  • Třetiny

    2:0, 3:0, 2:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Pöpperle – Pilař, Piskáček, Sičák, Kubát, Krejčík, Švrček, Philipp – Ton, Hlinka, Rolinek "C" – Kumstát, Pech, Klimek – Rachůnek T., Simon, Rachůnek I. – Pacovský, Přibyl, Buchtele. Připraven Novotný. Trenér Jandač

  • Sestava hostů

    Franěk (42. Nechvátal) – Kousalík, Pavelka - Stříteský, Zeman – Pavlík, Šlégr – Majdan, Hübl (A), Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček (C) – Rapáč, Piroš, Ručinský (A) – Jurčík, Černý, Pšurný. Trenéři Jeřábek a Rosol


Reportáž

Poprvé v této mistrovské sezóně nastoupil v brance Vervy od začátku Petr Franěk. Při zranění Pavla Francouze (jeho absence bude zdá se několikadenní) mu kryl záda Patrik Nechvátal. Na marodce zůstali i obránci Gula a Chaloupka, ke svému druhému zápasu nastoupil Jiří Šlégr.

Rozjetí Pražané toužili ve třetím domácím zápase za sebou přidat třetí výhru. Do hry nasadili i ex-litvínovské zadáky Kubáta s Pilařem a byli v první třetině aktivnější. Navíc se jim podařilo využít hned první přesilovku, Kousalíka vrátil předčasně do hry Hlinka. Měl příliš mnoho prostoru na zacílení, 1:0. Franěk předtím vyřešil dvě ošemetné situace po šancích Klimka a Buchteleho.

Vyloučení Tona Litvínov potrestat mohl, ale neujaly se rány Stříteského ani Lukeše. V polovině třetiny si připsal hit Trávníček na Piskáčka. Možnosti Rachůnka a Pecha gól nepřinesly, na druhé straně také pohotová Lukešova střela po buly ani Martynkův nájezd a bekhendová koncovka z pravého křídla.

V závěru třetiny se lámal zápas. Nejprve domácí nastřelili tyč a pak kotouč už za Fraňkem odpálil z brankové čáry (aspoň se tak zdálo) Kousalík. Videorozhodčí ale po dlouhém zkoumání (nebýt jeho skončila by 1. třetina za méně než 30 minut) uznali Spartě druhý gól. Byl nejdřív přiznán Klimkovi a poté Kumstátovi.

Toho zásah povzbudil tak, že hned při prvním střídání ve druhé části projel jako tank ze strany před branku a zakončil, 3:0. Akci Tona a Hlinky zlikvidoval Franěk, tlak pohyblivějších hráčů Sparty ale Verva nezastavila. Pilař našel rozjetého Tona, který proklouzl mezi dvojící hráčů a nadvakrát zakončil, 4:0.

Před polovinou zápasu už o čtyři branky a ještě další oslabení po premiérovém Šlégrově vyloučení, to nebyla pro černé lehká pozice pro pokračování zápasu. Gólostroj Sparty se ale zastavil a po Přibylově faulu byla šance ke korekci stavu. Místo toho však po brejku nadvakrát zakončil Rachůnek. Malým poztivem byl v této části už jen ubráněný druhý Šlégrův trest.

Hned v úvodu třetího dějství ujel Rolinek a přidal šestý gól. Do branky se poté postavil Patrik Nechvátal. Udržel čisté konto až do předposlední minuty, domácí hlad neztratili a diváci viděli sedmou branku. Litvínov se čestného gólu nedočkal.

Na druhý celek tabulky přišlo v hlavním městě jen necelých pět tisíc diváků. Sparta vyhrála vysoko po zásluze, Litvínov po čtyřech výhrách podruhé podlehl. Šanci složit reparát má v pátek v Karlových Varech.

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Josef Jandač: "Sehráli jsme dobře celý zápás, od první do poslední minuty. Hráli jsme s chutí, nasazením a postupně přidávali další branky. Byl to z naší strany výborný výkon. Hru soupeře neřeším, my jsme chtěli do hry dát určité věci, které se nám povedly a byli jsme za to odměněni."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Petr Rosol: "Zaspali jsme začátek, Sparta se dostala do vedení a poté už jsme proti týmu, jaký má, byli bez nároku. Možná, kdyby to bylo déle 0:0, tak to mohlo být jiné. Pak to ale byl z naší strany antihokej."

Fanshop