Zápasy 12. 09. 2013, Redakce

Litvínov získal s neoblíbeným soupeřem první bod, sahal po třech

Ani dvojnásobné vedení bojovných hráčů Vervy nevedlo nakonec k vítězství. Zlín v extraligové preméře nové sezóny na severu Čech pokaždé vyrovnal a v samostatných nájezdech rozhodl o prodloužení série výher ve vzájemných zápasech.

1. kolo, 12.09.2013, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo PSG Zlín
HC VERVA Litvínov PSG Zlín
2 3sn
  • Třetiny

    0:0, 1:1, 1:1 - 0:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz – Pavlík, Kousalík – Zeman, Stříteský – Chaloupka, Gula – (*), Hübl (A), Lukeš – Gerhát, Piroš, Ručinský (A) – Martynek, Hanzl, Trávníček (C) – Jurčík, Černý, Pšurný. Připraveni Franěk a Pavelka. Trenéři Jeřábek a Rosol (* - na postu se střídalo

  • Sestava hostů

    Štůrala – Marušák, Valenta – Zámorský, Řezníček - Matějíček, Tesařík – Balaštík, Leška, Köhler – Honejsek, Čajánek, Veselý – Okál, Holík, Čech – Ondráček, Melenovský, Kubiš. Připraven Kašík. Trenéři Vlach a Jurík


Reportáž

Na úvod utkání pozdravili diváky starosta města Litvínova Milan Šťovíček, prezident ČSLH Tomáš Král a zástupce Benziny pan Świtajewski.

Verva vrátila díky slušivým retrodresům diváky o půlstoletí zpátky. Nakonec před zrekonstruované hlediště ZS Ivana Hlinky nemohla nasadit do hry zraněného útočníka Rapáče a distancovaného Majdana. V útoku se točilo jednáct hráčů. Sedmým obráncem byl Pavelka, Šlégr k zápasu nominován nebyl. Hosté bez zraněného Horčičky postavili do branky Štůralu a nechyběla jejich nejznámější jména v ofenzívě: Čajánek, Leška, Balaštík.

První možnost utkání měl ve 2. minutě zlínský Holík, Francouz se proti jeho zakončení zblízka postavil úspěšně. Ve 4.minutě odpověděl ranou z mezikruží vedle Viktor Hübl.

V 7. minutě v signalizované výhodě měl nejlepší palebnou pozici Jurčík, ale ránu mu zblokoval protihráč. Valentův následný trest hosté přečkali bez většího nebezpečí a pozorné obrany i nadále dominovaly.

Martynek pálil tvrdě po buly. Piroš první zahřál domácí půlku trestné lavice, diváci si pak zaskandovali Pááável Francouz v rekaci na jeho jisté zákroky. Jeho spoluhráči několikrát vyhodili a šanci otevřít skóre dostali v 19. minutě po Okálově podražení. Nicméně do kabin se šlo poprvé za bezbrankového stavu.

Druhá část už góly přinesla. Tesařikovo nedovolené bránění mohlo skončit brankou už po střele Chaloupky a mohutné snaze domácích o úspěšnou dorážku. Přišlo to až v závěru přesilovky, Martynek protlačil puk k Hanzlovi a ten si sám před brankou položil gólmana a zavěsil, 1:0.

Hosté se pak těžko probíjeli do šancí, ani při Ručinského vyloučení jim pšenka nevykvetla. Martynek pálil v nebezpečné pozici z voleje, ale střela mu nesedla. Valentovo provinění hráči Vervy neodehráli dobře, možnost měl dokonce na druhé straně Holík.

Ve 38. minutě zatáhl za záchrannou brzdu proti ujíždějícímu soupeři Pavlík. Zlínská přesilovková formace točila čtveřici ve žlutém, dvakrát uvolnila Tesaříka a ten se napodruhé trefil zblízka pod horní tyčku, 1:1.

Na úvod třetí části skvěle zasáhl Francouz. Litvínov ubránil Kousalíkovo vyloučení a když si konečně vypracoval slušnou střeleckou pozici, zabránila koncovce posunutá klec. Domácí pak získali aktivitu a ve vedení jí přetavila pěkná akce dvojice. Gerhát ideálně uvolnil Piroše, který si po střele k tyči mohl skočit na tvrzené sklo, 2:1. Povzbuzení domácí vystartovali brzy na to do přečíslení dva na jednoho, pálil Pšurný, gólman kryl.

Hanzl hledal v šanci ještě Černého, pak Pirošova i další formace Vervy držely soupeře dlouhé desítky vteřin v jeho obranném pásmu. Jenže právě v době, kdy Litvínov - zdálo se - v pohodě hlídal výsledek, udeřili Moravané. Francouz si ještě poradil s ošemetnou a tečovanou ranou od modré, na dorážku nepokrytého Lešky už ale nestačil, 2:2 v 57. minutě.

V nastavení si domácí brankář prakticky nesáhl na puk, zato jeho protějšek Štůrala se potil, hlavně po Matějíčkově vyloučení. Nic platno, ani kombinace elitních domácích střelců Hübla, Lukeše a Ručinského k rozuzlení dramatu nevedla. V nájezdech uspěl jen Honejsek, Hübl, Lukeš ani Hanzl tentokrát ne.

Ceny nejlepším hráčům - Martynkovi a Tesaříkovi - předával pan Piotr Cheľmiňski, člen dozorčí rady Unipetrolu.

Zlín, obhájce stříbra, podle očekávání výborně bránil, ale domácí šestice zadáků a celý tým se mu v této činnosti dokázali vyrovnat. Rozhodovaly tak maličkosti.

Hráli jste podstatně lépe než naposledy proti Mladé Boleslavi, dostal otázku kapitán týmu Michal Trávníček. "Říkal jsem už tenkrát po utkání, že liga bude něco jiného. Odehráli jsme myslím solidní utkání. Byl to takový klasický zápas se Zlínem, ale řekl bych, že toho dneska mnoho nepředvedli. Škoda. Nehráli jsme dobře přesilovky, tam si to musí ještě sednout. To asi rozhodlo.

Podívejte se na obě litvínovské branky ve VERVA TV

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Začínat proti Zlínu pro nás není moc dobrý los, ale věřili jsme, že se porazit dá. Za dvě sezony jsme jim dokázali vstřelit jen osm gólů, čtyři každý rok. Myslím si, že to byl docela perfektní hokej a byli jsme krůček ke třem bodům. V závěru jsme si je myslím i zasloužili. Je vidět, že Zlín má silné mužstvo a dokáže potrestat každou chybičku. V prodloužení jsme zahráli špatně přesilovku a trestná střílení jsou už loterií. S výkonem mužstva jsem spokojený. Proč nehrál Jirka Šlégr? Momentálně jsme postavili těchto šest obránců, Pavelka je sedmým, Jirka v tuto chvíli osmým. Dnes všichni beci zahráli velmi dobře, uvidíme co bude dál. Mohli jsme mít dnes tři nebo dva body, máme jeden. Když ale budeme pokračovat touto cestou, bude to dobré."

logo PSG Zlín

PSG Zlín

Juraj Jurík: "Na začátek sezony to byl pěkný hokej. Vyrovnané utkání, o čemž svědčí, že skončilo po normální hrací době 2:2. Přijeli jsme si do Litvínova pro nějaký bodík, docela se nám daří. Na druhou stranu ale víme, že každá série musí někdy skončit a nechtěli jsme, aby to bylo dnes. Měli jsme štěstí, že v prodloužení domácí nevyužili přesilovku a proto jsme získali dva body."

Fanshop