Zápasy 16. 03. 2013, Redakce

V Plzni skórovali Lukeš, Ručinský a Hanzl, Litvínov má v pondělí mečbol!

Severní Čechy se radují: vedení Plzně z poloviny utkání srovnal ve 3. třetině Lukeš po akci Ručinského. Ručinský odvrátil mečbol soupeře v nájezdech a o vedení v sérii 3:2 rozhodl ve čtvrté sérii Robin Hanzl!

5. ČTF (ČT), 16.03.2013, ČEZ Aréna Plzeň
logo HC ŠKODA PLZEŇ
logo HC VERVA Litvínov
HC ŠKODA PLZEŇ HC VERVA Litvínov
1 2sn
  • Třetiny

    0:0, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Mazanec - Frolo, Jeřábek, St. Pierre, Hanzlík, Slovák, Mozík, Boháč - Vampola, Kratěna, Vlasák, Straka, Kašpařík, Lev, Sedláček, Kovář, Hollweg, Petruška, Johnson, Pletka, Schleiss. Připraven Svoboda

  • Sestava hostů

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Sklenička - Posmyk, Jareš - Rapáč, Hübl, Lukeš - Černý, Piroš, Ručinský - Lapšanský, Gerhát, Pšurný - Martynek, Hanzl, Trávníček. Připraven Franěk


Reportáž

Po čtyřech zápasech ve stejné a kompletní sestavě nastoupila Verva popáté ve výrazně pozměněném složení. Nemocného Brejčáka nahradil Sklenička, do sestavy se nevešel Baláž, poprvé za Litvínov naskočil Lapšanský a poprvé v play off také Gerhát.

První část byla spíše opatrná, vyrovnaná a mnoho vyložených šancí nepřinesla. Ve 2. minutě si rozhodčí stěžovali na šero na ledě což vyznělo trochu tragikomicky pro hráče hostů, neboť už ve 40. vteřině poslali sudí ven Lukeše, který zabránil šanci hostí. Domácí v první výhodě nepředvedli téměř nic, diváci na to reagovali pokřikem na hosty: "Bijte je!". Dva fauly si v této části vynutil Jakub Černý, v 5. minutě jej nedovoleně zastavil Johnson, Lukeš pálil v přesilovce z dobré pozice vedle. Pirošova řada v 7. minutě tlačila protivníka, na druhé straně se po uvolnění Pletky dostal do šance Kovář.

V solidní pozici byl Trávníček, přihrál ještě Posmykovi, Mazanec vyrazil. Straka padl protihráči pod nohy, sudí odpískali až držení Černého Mozíkem. než se vrátil do hry, bylo Ručinskému písknuto držení hole, Johnson páli vedle ale pak dovezl a natlačil na svého gólmana Trávníčka, naložil mu (bez jakékoli reakce ležícího kapitána Vervy) a musel ven.

Po změně stran střílel v přesilovce dvakrát Ručinský a boj o důležitý první gól pokračoval. Hra byla stále poměrně opatrná, gól mohl po Gerhátově přihrávce vstřelit Hanzl. Byl sám, ale Mazanec mu při kličce holí vypíchl puk. Pak přišlo plzeňské varování - Vampolova tyč - a Kovářův gól. Po individuálním uvolnění a milimetrové střele pod horní tyčku do růžku klece v polovině zápasu.

Tresty Kašpaříka a Rapáče se překryly, na tom by nebylo nic divného, ale byly prvními proviněními v této části hry. A pak se o kuriózní situaci postarali rozhodčí: vyloučili litvínovského hráče ale nevěděli koho... Někdo jít ven musel a volba padla na Hanzla. Skóre se nezměnilo. Litvínov odehrál dopředu lepší třetinu, jen bez gólového efektu. Plzeň so coby domácí tým podržela větší útočnost.

Třetí dějství po neúspěšné akci Plzně dva na jednoho začalo stejně jako první - Lukešovým (ubráněným) vyloučením. Možnost Vervy měla třetí řada, Černý s Pirošem tlačili puk do branky, Západočeši odpověděli Strakovou možností, se kterou si poradil Francouz. Verva začala postupně zvyšovat aktivitu, Straka přesekl protihráči hůl a musel podruhé v zápase ven. A vrátil se rychle, Ručinský unikl podél mantinelu, našel volného Lukeše a jeho švih prošel s Mazancovou tečí do branky, 1:1!

Litvínov byl pak živější, další tresty už branky nepřinesly. Podruhé za sebou prodloužení! Spokojenější s ním byli evidentně hosté. Až na to, že do něj vstoupili bez Stříteského, který byl se sirénou vyloučen.

Oslabení Litvínov zvládl, ale mohl tušit, že si ve třech zahraje ne dvě, ale šest minut v kuse? Přesto neinkasoval! Takže nájezdy...

Začali žlutí, Lukeš (nejel k mantinelu) mířil mezi betony, na Mazance o centimetry nevyzrál. Vampola vysekl blafák do bekhendu - 1:0. Hübl neuspěl, ale Kovář /skoro se zastavil) také ne. Ručinský byl pod velkým tlakem a poradil si skvěle, po kličce do forhendu - 1:1! Jenže ještě tu byl druhý mečbol Škody, měl ho na holi Johnson. Francouz si na něj po včerejšku počíhal a prodloužovalo se. Domácí dali důvěru Pletkovi, který neuspěl. Hanzl jel uvážlivě a rozhodl střelou k pravé tyči, 1:2!

Šťastný střelec řekl po zápase: "Martin Ručinský před čtvrtou sérií řekl, ať jedu já, i kluci. Věděl jsem dopředu co udělám, nejsem ten, co to neví do poslední chvíle a rozhoduje se. Viděl jsem co dělali kluci přede mnou a zařídil se podle toho. Vyšlo to...!"

Opakujeme: v neděli v 8:30 začíná předprodej lístků k stání, rezervace permanentkářů (po 10. 8.) končí v Po v 11:00.

Ohlasy

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Milan Razým: "Nepodali jsme očekávaný výkon, který jsme si představovali a nevytvořili si příliš mnoho brankových příležitostí. Když jsme se konečně prosadili ve hře pět na pět, tak jsme nedokázali přidat další branku, a to ani v početních výhodách. Přesilovky v prodloužení jsme sehráli špatně. V Litvínově jsme to naklonili na svou stranu v nájezdech, dnes jsme za to byli potrestáni."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Myslím, že to byl podobný zápas těm všem předchozím, ještě snad víc těm utkáním hraným v Plzni, protože padalo málo gólů. Ve hře pět na pět moc šance nebyly, obě mužstva výborně bránila a výborně chytali brankáři. Nakonec jsme stejně jako v Litvínově hráli v prodloužení oslabení, což jsme urvali. A dnes se v nájezdech otočilo štěstíčko k nám."

Fanshop