Zápasy 13. 03. 2013, Redakce

Do Plzně za stavu 2:2, čtvrtou bitvu rozhodly až nájezdy

Na jedenácti se zastavila šňůra litvínovských domácích výher. Přetrhly ji až po třech měsících samostatné nájezdy čtvrtého čtvrtfinále. V úchvatné bitvě byla šťastnější Plzeň.

4. ČTF (ČT), 13.03.2013, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov HC ŠKODA PLZEŇ
3 4sn
  • Třetiny

    0:0, 1:1, 2:2 - 0:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Baláž, Piroš, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Martynek, Hanzl, Trávníček. Připraven Franěk

  • Sestava hostů

    Mazanec - Frolo, Slovák, Hanzlík, Jeřábek, St. Pierre, Mozík, Boháč - Vampola, Straka, Vlasák - Kratěna, Kovář, Pletka - Johnson, Kašpařík, Hollweg - Petruška, Lev, Sedláček - Schleiss. Připraven Svoboda


Reportáž

"Kdyby mi někdo řekl před sezónou, kdy nás tipovali do baráže a Plzeň na titul, že ve čtvrtfinále budeme hrát s Plzní 2:2 na zápasy, nevěřil bych mu," řekl na tiskovce po čtvrtém zápase Vladimír Jeřábek. Ve středu večer byla situace jiná, Litvínov mrzela promarněná šance odskočit soupeři o dva zápasy. Ale nic nekončí...

Utkání bylo opět zahájeno českou státní hymnou v přednesu žákyň 2. třídy a ZUŠ v Litvínově Barbory Kaftanové a Karolíny Srpové. Lukeš v první šanci po přihrávce Kubáta přestřelil, Vlasák se té své jakoby trochu zalekl a ještě hledal Johnsona, který už zakončit nedokázal.

Slovák se provinil faulem, Frolo 1:20 min. po vysokou holí. Litvínov hrál v útočném pásmu i při pokračující klasické výhodě, ale nestřílel tak často a nebyl tak důrazný, jak bylo potřeba. Nadějně vyhlížela dorážka Černého. V 6. minutě se provinil (?) Posmyk, který tahal Pletku od svého gólmana. Ani Škoda ve výhodě neuspěla, stejně se jí vedlo následně při Jarešově trestu. Pak si chvíli diváci mohl vydechnout, gólovky k vidění nebyly. Až Kovář s Kratěnou zatopili Francouzovi, ale ten pokračoval ve své neprůstřelnosti.

Majdan byl třetím vyloučeným Vervákem, Litvínov i tuhle zkoušky odvahy a obětavosti přestál. Lukeš s Hüblem se znovu připomněli, na druhé straně pronikl sám až před Francouze Kovář! Litvínovský mág byl opět úspěšnější plzeňských střelců… A tak branka nepadla.

Hned po úvodním buly ve 2. třetině se Škoda dočkala čtvrté přesilovky v řadě (Kubát). Ve 23. minutě hřmělo, ale neuhodilo před oběma brankami, podržel Francouz a Lukeš odstartoval domácí tlak, který vrcholil při Petruškově vyloučení, mezi kruhy se uvolnil Majdan a i v dalších situacích bylo hostům a Mazancovi zejména horko. Diváci se rozehřáli, gól visel ve vzduchu. Na straně Západočechů také, ale jejich koncovka v kombinaci s Francouzovým výkonem k brance nevedla. Ručinského háček. Po jeho návratu do hry zahrozil z levého křídla Piroš a pak si nádherně vybruslil před Mazance Pšurný.

Třetí řada pokračovala ve výborném střídání, hosté ještě odolali, ale Kubátova dorážka prošla po ledě do sítě a stadión vybuchl, 1:0. Piroš měl na holi druhý gól, Mazanec švihl lapačkou a vytěsnil puk nad. Nedáš-dostaneš, byť s malým zpožděním – Johnson se protlačil k dorážce a trefil nahoru ke vzdálenější tyči, po dvou minutách vyrovnáno 1:1. Mozík a Hanzl šli ven současně za hrubost, první část prázdnějšího ledu patřila Hüblově formaci. Mozík se vrátil do hry a za šest vteřin musel ven znovu, nedovoleně bránil Hanzlovi. Litvínov dotíral na protivníka, Plzeň se s vypětím sil ubránila a vyrovnaný duel byl i po druhé třetině nerozhodný. Jen hokej zase vyrostl a líbil se.

Čtyři a půl zápasu Plzni trvalo než vstřelila gól při hře pět na pět – projeví se to na jejích hráčích ve třetím dějství? Frolo držel protihráče a srovnal tím poměr vyloučených na 6:6.

Přišlo to ve 47. minutě. Lukeš se blýskl výborným obranným zákrokem, jímž zmařil brejk Plzeňských a pak ještě založil akci, z níž vzniklo přečíslení Majdana s Hüblem. Žabička slovenského mladíka byla přesná a střela prvního centra Vervy z voleje ještě přesnější, 2:1. Další minuty ukazovaly: Litvínov táhne zápas k výhře!

Jenže Kubátovo přísné vyloučení (sekání) doplnil po 17 vteřinách Stříteský (držení hole) a hostům se naskytla obří výhoda. Hanzlík v ní srovnal a Pletka v pokračující klasické výhodě zblízka doklepl a otočil stav, 2:3. Ostudu způsobili svému klubu fanoušci bílomodrých se zakázanou pyrotechnikou.

V 54. minutě se provinil novic v plzeňské sestavě play off Boháč. Lukeš v přesilovce trefil šibenici, 3:3! Pět a půl minuty před koncem se začínalo znovu... Minutu před koncem potřetí zahřál trestnou lavici Mozík, se sirénou ale Majdan obdržel trest ve hře (5 minut) za úder hlavou a utkání pro něj skončilo.

Prodloužení nervy drásající bitvy gól nepřineslo, Litvínov svou ztíženou roli ve čtyřech skvěle zvládl. V nájezdech tým štěstí neměl, hosté se naopak trefili dvakrát, Johnsonem a Kovářem. Až podeváté Verva prohrála nájezdy. Stav série je srovnán na 2:2. V sobotu se hraje v Plzni, v pondělí v Litvínově!

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Mrzí mě obrat ve skóre z 2:1 na 2:3, kdy jsme udělali pár chyb. I když jsme oba góly dostali v oslabení, které si myslím bylo dost kruté. Hroznou nedisciplinovaností jsme se dostali v prodloužení do oslabení, které jsme ale výborně odmakali, všichni hráči nechali na ledě všechno. Trestná střílení jsou loterie a jednou to na nás muselo přijít... Bohužel zrovna v tenhle okamžik. Nedá se nic dělat, jedeme dál!"

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Milan Razým: "Podali jsme mnohem lepší výkon než v úterý. Snažili jsme se více střelecky prosadit, což se nám povedlo, ale k vítězství v normální hrací době to bohužel nestačilo. Pak jsme měli dlouhou přesilovku v prodloužení, kterou jsme však sehráli špatně. Nakonec jsme byli šťastnější v činnosti, ve níž byli domácí nejlepší z celé soutěže, takže jsme samozřejmě spokojeni. Nic moc to ale neznamená, jen jsme si vzali výhodu domácího prostředí zpět a sérii jsme srovnali."

Fanshop