Zápasy 22. 02. 2013, Redakce

Litvínov rázně vykročil ke čtvrtfinále, dobyl Werk arénu a je pátý!

Třemi góly v prostřední třetině rozhodla Verva souboj o pátou příčku. V Třinci se prosadili všechny čtyři formace, dvakrát Richard Rapáč (5:2). Litvínov podruhé pokořil hranici 20 bodů za čtvrtinu a celkově dobyl osmdesátky. V neděli přijede Kladno, na které má HCVL už pětibodový náskok!

50. kolo, 22.02.2013, Werk aréna Třinec
logo HC Oceláři Třinec
logo HC VERVA Litvínov
HC Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov
2 5
  • Třetiny

    0:1, 0:3, 2:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Hamerlík (33. Hrubec) - Galvas, Roth, Zíb, Hrabal, Lojek, Klouček, Ovčačík, Kania - Růžička, Bonk, Varaďa - Květoň, Rákos, Peterek - Klimenta, Polanský, Adamský - Hrňa, Zagrapan, Orsava

  • Sestava hostů

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Baláž, Piroš, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Martynek, Hanzl, Gerhát. Připraven Franěk


Reportáž

Slovenští sudí Baluška a Konc byli v rámci výměnného programu delegováni na duel ve Werk aréně. Verva si místo potrestaného Trávníčka vypomohla Gerhátem a přímý souboj o páté místo začala první šancí ve třetí minutě, kterou měl po špatné brankářově rozehrávce Hübl. Domácí zahájili po sérii porážek nervózněji, zaznamenávali zakázaná uvolnění, ale také mohli otevřít skóre. V 5. minutě Polanského vychytal Francouz.

V prvním gólu měl prsty dřívější třinecký útočník Martynek. Jeho střelu, či spíše nahození, Hamerlík vyrazil před Hanzla, který bleskově objel branku a zakončil; poprvé po svém zranění skóroval, 0:1. Zahrozil i Rapáč, Hamerlík kryl. Na druhé straně byl pozorný Francouz, zlikvidoval nebezpečnou dorážku Rákose. Litvínov byl v první třetině nebezpečnější a potvrdilo to přečíslení Martynka s Hanzlem, které domácí s trochou štěstí přečkali - přihrávka prošla, Hanzlovo zakončení už nevyšlo. Stejně jako rána volného Majdana z levého křídla. Třinec ve svižném závěru třetiny odpověděl ještě akcí Varadi s Růžičkou, ani ta brankou neskončila. Rozhodčí zpoza řeky Moravy za dvacet minut ani jednou neobsadili trestnou lavici a hokeji to prospívalo.

I po změně stran pokračoval Litvínov v aktivním výkonu a nebezpečné hře, všechny formace ohrožovaly slovenského gólmana Ocelářů. Za všechny v prvních čtyřech minutách jmenujme alespoň Pšurného možnost. Ve 25. minutě se první přesilovky v zápase dočkali Slezané, Litvínov měl na ledě příliš mnoho hráčů. Ale oslabení zvládal bez problémů, až se začal z tribun ozývat pískot.

A ten měl po skončení výhody důvod zesílit, přišly černožluté lahůdky. Zeman založil kolmou akci a Martynek našel najíždějícího volného Ručinského, který zamířil nahoru a přesně, 0:2! Hráči Vervy ale neměli dost a dvě a půl minuty na to Ručinský narýsoval puk před branku, kde z první zakončil nejproduktivnější Litvínovák Hübl. Fandové ze severu Čech jásali znovu, 0:3!

Teprve po polovině zápasu odpískali sudí první faul, Jarešovi. Přesilovka Třineckých byla už lepší, ale nepřinesla nic podstatného. Za to nedlouho po jejím skončení švihl kousek za modrou zpoza obránce Rapáč a puk zaplachtil počtvrté za Hamerlíkova záda, 0:4! Na střídačku, kde nahradil Hrubce, odjížděl za silného pískotu.

Třinec se snažil udobřit si fanoušky, ale do kabin se šlo za nečekaně velkého rozdílu ve skóre. A to ještě mohl půlminutky před sirénou po akci třetí formace zvýšit Pšurný...

Tři minuty po přestávce přece jen snížil Orsava, který prostřelil z levého kruhu Francouze. Nějaký zběsilý tlak Ocelářů se však nekonal, Majdan naopak tvrdou ranou olízl konstrukci Hrubcovy svatyně. Střelec Orsava jako první fauloval, těžce z ledu se sbíral Lukeš. Litvínov v přesilovce tlačil a gólu se dočkal až po jejím skončení. Od modré jel sám Rapáč a duel v Třinci si díky druhé brance zapsal jako nejlepší v litvínovském dresu, 1:5.

Kubátův faul přišel šest minut před koncem, že se skončí v čase 60:00 už věřila i většina z původních 3 361 divácích na teď už prořídlých tribunách.

Verva o bod přeskočila Slezany v tabulce a proti Kladnu jí stačí k jistotě čtvrtfinále neprohrát v 60 minutách. Bonusem za velmi dobrý výkon je posun na pátou příčku.

Ohlasy

logo HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec

Josef Turek: "Odehráli jsme slabý zápas. Ty poslední byly i přes porážky z naší strany aspoň odehrané na sto procent, dneska to ale bylo jen na takových osmdesát. Tak se o "šestku" nehraje, celé tým hraje slabě. Litvínov hrál naopak velmi dobře a byl lepší."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Po dlouhé době jsme vyhráli v Třinci a já musím pochválit celé mužstvo za hru, kterou jsme předváděli. Bylo to přesně to, co jsme chtěli hrát - na brejky a z nich dát góly. Důležité bylo, že jsme šli do vedení a pak také to, že jsme nebyli vylučovaní, protože Třinec má výborné přesilovky. Při hře pět na pět jsme byli kvalitní a nepouštěli Třinec do tlaku."

Fanshop