Zápasy 17. 02. 2013, Redakce

Litvínov porazil Spartu a je v play off!

V posledních třech kolech se Verva může soustředit na boj o "šestku". Po výhře nad Spartou má na 11. místo dostatečný náskok. V rušném nedělním zápase "nepřežili" 1. třetinu hned dva hráči, Trávníček a Kočí. Litvínov rozhodl ve druhé části během 45 vteřin.

49. kolo, 17.02.2013, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Sparta Praha
HC VERVA Litvínov HC Sparta Praha
4 1
  • Třetiny

    1:0, 2:1, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Baláž, Piroš, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Martynek, Hanzl, Trávníček. Připraven Franěk

  • Sestava hostů

    Melicherčík - Milam, Sičák, Hunkes, Gřegořek, Philipp, Hanzlík, Pilař - Tenkrát, Hlinka, Pacovský - Hovorka, Broš, Simon - Jánský, Přibyl, I. Rachůnek - Kočí, Bahenský, Forman. Připraven Pinc


Reportáž

Devátá výhra doma v řadě! To je série. Na jejím konci je play off.

Sparta bez Tona a Svobody, Litvínov kompletní. Souboj šestého s pátým celkem tabulky měl od začátku před plným hledištěm výbornou atmosféru a také se brzy jiskřilo... Pražané do zápasu vyrukovali s Melicherčíkem.

První si puk osahal Francouz, Litvínov zahrozil dvojicí Pšurný (gólman po jeho střele hledal koutouč) a Černý. Ve 4. minutě pronikajícího Kubáta přihákoval Sičák. Ručinský křižně přihrál Lukešovi, jeho vybídnutí prošlo brankovištěm, druhou minutu odehráli domácí v útočném pásmu, ale pak přišli o kapitána. Trávníček dostal za zákrok, kvalifikovaný sudími jako do oblasti hlavy a krku Sičáka trest ve hře (a pět minut). Za 49 vteřin Pilař tvrdě atakoval Kubáta a poměr sil se srovnal. Tenkráta vychytal Francouz.

Dalším hráčem, pro kterého skončil zápas předčasně, byl Sparťan Kočí, za stejný přestupek (oblast hlavy a krku) na Pšurného. Litvínov si poradil lépe než soupeř, Hübl si křižně vyměnil puk s Lukešem a zamířil ze strany přesně do odkryté klece, 1:0. Zbytek dlouhé výhody hosté ubránili a ve výhodě od času 18:04 (Ručinský) usilovali o vyrovnání.

Ve 27. vteřině druhé části přejeli Francouzovi před očima hráči právě v okamžiku střely Tenkráta a po přesné ráně k tyči bylo srovnáno, 1:1. Domácí odpověděli průnikem Hübla, který byl vzápětí vyloučen na 10 minut. Piroš pěkně vysunul Ručinského, ani druhý průnik středem domácím nevyšel. Melicherčík puk po bekhendové koncovce vyrazil nad sebe a za sebe, z brankoviště je pak odpravil do bezpečí spoluhráč. Philippův trest Verva nevyužila. Pak Pražané na chvíli zmáčkli soupeře, plachtící střela se odrazila od tyče.

Domácí odskočili o dva góly za pouhých 45 vteřin. Tenkrát sekal a Sparta za to pykala, puk Ručinského před branku tečoval Kousalík a kotouč doklouzal do sítě, 2:1. Černý si nedlouho po buly najel na zpětnou bekhendovou přihrávku Ručinského a trefil přesně k tyči, 3:1!

Spartě mohl pomoci zpátky do zápasu faul Kubáta, ale nevyužila jej. Ve 39. minutě byl poslán za katr Jánský (včas si uvědomil, kde je trestná lavice hostů a kde domácích). Litvínov i druhou třetinu vyhrál o gól.

Ve 42. minutě mohl snížit Hovorka, ale Francouz mu blafák vyrazil, to byl hodně důležitý moment. Gřegořek si odseděl celý svůj trest, ale v jeho závěru bylo před Melicherčíkem horko. A vzápětí Verva udeřila. Po nádherném průniku Lukeše přes tři hráče podél hrazení a ještě lepší přihrávce před branku zavěsil Majdan, to byla třešnička na domácím dortu… 4:1.

V 50. minutě minul v dobré pozici Francouzovu klec Forman. Čas pracoval pro černý tým z podhůří Krušných hor. V 52. minutě sekal Piroš, Sparta se snížení nedočkala a diváci hnali svůj tým k vítěznému konci i mexickou vlnou.

Litvínov si potvrdil "desítku" a může dosáhnout víc. V Třinci bude usilovat o pokoření hranice 80 bodů.

Bodově nejlepší zápas v Litvínově odehrál Petr Kousalík, který si poté poprvé ozkoušel pozápasové rozhovory. "Ano, ten gól mi pomohl, i když to, abych tak řekl, nebyla moc moje "vina". Hrálo se mi pak ale líp. Dva body v zápase jsem ještě v Litvínově neměl," rekapituloval.

Viktor Hübl odmítal, že by jeho 10-ti minutové vyloučení nějak zásadně tým oslabilo. "Je nás tu víc, kteří můžeme zápas rozhodovat, to je velká výhoda. K tomu vyloučení vám nic říct nemůžu, to je otázka pro rozhodčí. Jsme rádi, že máme potvrzenou šestku. už delší dobu jdeme zápas od zápasu a soustřeďujeme se jen na sebe."

Martin Ručinský dodal: "Je výborné, že máme čtyři vyrovnané pětky. V pátek nám chvíli chyběl Luki, dnes Viki a dokázali jsme to dnes zaplácnout. Bylo to dobré v tom, že jsme udrželi náskok a zvládli zápas takticky. Jedeme dál, v pátek máme Třinec."

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "První třetina byla kvůli dvěma pětiminutovým vyloučením trochu rozháraná, hráči se těžko dostávali do tempa. Dali jsme gól, ale Sparta nás ale několikrát zavřela a měla několik gólovek. V rozhodujících okamžicích i při sólovém nájezdu nás několikrát podržel brankář, hlavně ve 2. třetině. My jsme v ní i přesto, že jsme byli pod tlakem, dokázali dát góly. To bylo důležité. Jak jsme utekli na 3:1, věřili jsme si a třetí třetinu pak takticky dobře dohráli."

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Jan Votruba: "První třetina byla celkově rozháraná kvůli vyloučením. My jsme oslabení sehráli špatně, po křížné přihrávce přišla střela a gól. Deset minut ve druhé třetině jsme hráli velmi dobře, vyrovnali jsme a měli pár dalších šancí, ale bohužel jsme gól nedali a sami dvakrát rychle inkasovali. Ve třetí třetině jsme měli dva sólové nájezdy, ale bohužel jsme je neproměnili. To je náš největší problém, nedaří se nám vstřelit více než jeden dva góly. I když šance máme. Věřím, že se to zlepší. Podstatný rozdíl mezi námi a Litvínovem byla efektivita v přesilových hrách."

Fanshop