Zápasy 15. 02. 2013, Redakce

Liberec vedení udržel, Litvínov drží 6. místo o bod

Šest branek z přesilovek (4:2) významně určilo vývoj zápasu, který domácí rozhodli ve 2. třetině. Litvínovský závěrečný nápor - snížení ze 4:1 na 4:3 - už na záchranu zápasu nestačil.

48. kolo, 15.02.2013, Tipsport Arena Liberec
logo Bílí Tygři Liberec
logo HC VERVA Litvínov
Bílí Tygři Liberec HC VERVA Litvínov
5 3
  • Třetiny

    1:1, 2:0, 2:2

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Schwarz - Čakajík, Jánošík, Výtisk, Moravec, Derner, Šimek, Čutta - Nedvěd, Bárta, Dušek, Víšek, Bulík, Jonák, Pospíšil, Kudrna, Filippi, Kica, Duda, Vantuch, Bulíř. Připraven Vošvrda

  • Sestava hostů

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Baláž, Piroš, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Martynek, Hanzl, Trávníček. Připraven Franěk


Reportáž

Domácí s Kudrnou, Litvínov poprvé s uzdraveným Robinem Hanzlem. Zápas začal českou státní hymnou, kterou provázely problémy se zvukem a domácí klub pak pokračoval v podobném duchu, náznak přečíslení Majdana se spoluhráčem řešil Derner hned v 1. minutě nedovoleným zákrokem. V přesilovce mohl otevřít skóre ranou z voleje Hübl, brankář Schwarz se ale stihl přemístit. Litvínov pokračoval v tlaku i proti kompletnímu soupeři, který zahrozil až po čtyřech minutách Bulíkem. Francouz byl na místě. Hned další minuta ale mohla přinést vedení hostům! Lukeš po přihrávce Hübla před odkrytou klec a ani opakovaná střela Piroše však brankou neskončily, i když po ní volaly. Při trestu Dudy, který z tlaku Vervy rezultoval, ani při samostatném nájezdu Martynka, jenž dostal ideální kolmou přihrávku na modrou čáru, také Schwarz nekapituloval. Francouz zase nedovolil radost Filipimu a Kudrnovi.

Pak už to přišlo. Desetiminutovku, v níž Tygry přehrával, zúročil týmu na brankovišti důrazný Majdan. Protlačil puk z metru do sítě, gól byl regulérní a i přes protesty domácích platil, 1:0.

Škoda, že druhá desetiminutovka hned začala gólově právě opačně: po 45 vteřinách srovnala liberecká zkušenost, Nedvěd po spolupráci s Dudou nahodil puk od zadního mantinelu a ten se odrazem o gólmana dostal do sítě. Štěstí pro Liberec, smůla pro Litvínov, 1:1.

Ručinského vyloučení plynulo zprvu poklidně, až znovu liberecký frontman a zejména Víšek usilovali o vedení. Dvě minuty před odchodem do šaten měl další šanci Hübl a v 19. minutě píchl Stříteského Bulík; přesilovka však změnu nepřinesla. Škoda, vzhledem k šancím, hlavně těm "žlutým", bylo skóre 1:1 dost hubené.

Po změně stran zahájili hráči zpod Ještědu o poznání aktivněji, Verva navíc brzy přišla na polovinu třetiny o Františka Lukeše (10 osobních minut). Posmykův trest odezněl celý, stejně jako Vantuchův, který po návratu do hry nenápadnou střelou trefil zdá se břevno. Až Jareš nezůstal na trestné lavici celé dvě minuty, síť rozvlnil Dudův plachťák od modré čáry. Brejčákův trest po potyčce zakončil do odkryté klece Bulík a rázem to bylo 3:1.

Litvínovský gólman se měl stále co otáčet, Tygry polila živá voda. Další potyčku před Francouzem ocenili sudí hned několika tresty, teprve poté Krušnohorci měli blízko ke snížení, ale do kabin se šlo za příznivého stavu pro BT. Ven ještě musel Černý.

Zbytek oslabení Litvínov ubránil a mohl se vrátit do hry po rychlém průniku Hübla, úspěšnější byl ale opět gólman. Ve 47. minutě přibrzdilo hosty další Brejčákovo vyloučení a hlavně doklepnutí volného Dudy na 4:1. Pak přišla konečně radost pro litvínovské fandy, Hübl potrestal Vantuchův faul, 4:2. Deset minut před koncem obsazenost lavice hanby pokračovala (Trávníček, po něm Ručinský), při hře pět na pět mohl zvýšit Filipi.

Až čtyři minuty před koncem vyloučení Bárty poskytlo hostům možnost k závěrečnému tlaku, zejména když k prvnímu provinilci přiesdl brzy ještě Kica. Litvínov výhodu pět na tři využil Majdanem, pokračoval pět na čtyři, Majdan mohl srovnat, ale zachránit utkání v posledních minutách se nakonec nepovedlo. Ven musel Hanzl a do nájezdu se dostal Duda, který dovršil hattrick, 5:3.

Definitiva vyřazovací části tak byla odložena, ale rozhodující krok může Verva učinit už v neděli proti Spartě!

Ohlasy

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Milan Černý: "V úvodu utkání jsme měli problémy, možná i způsobené herní pauzou. Litvínov si vypracoval hodně šancí, ale Marek Schwarz nás podržel. Důležité bylo, že jsme rychle odpověděli na vedoucí gól, poté se naše hra srovnala a byli jsme produktivní v přesilovkách."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Do zápasu jsme vstoupili dobře, vytvořili si hodně šancí, ale byli jsme nedůrazní v zakončení a také přesilovky jsme nehráli dobře. Poté jsme začali faulovat my a Liberec brankově odskočil. S tolika vyloučeními se zápasy vyhrávat nedají."

Fanshop