Zápasy 03. 02. 2013, Redakce

Čtvrtá výhra nad Brnem! Body mohly být tři, pak jeden, nakonec jsou dva

V čase 57:00 vedl Litvínov v Brně 3:1, v čase 58:35 se za stavu 3:3 začínalo znovu. V prodloužení Verva zvládla dvě oslabení a následně díky čtyřem proměněným nájezdům zapsala druhý bod a první výhru venku po šesti nezdarech. Přestávku tým stráví na šesté pozici s 11-ti bodovým náskokem na desítku.

46. kolo, 03.02.2013, Kajot Arena
logo HC Kometa Brno
logo HC VERVA Litvínov
HC Kometa Brno HC VERVA Litvínov
3 4sn
  • Třetiny

    1:1, 0:0, 2:2 - 0:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Trvaj - Žižka, Dujsík, Švrček, Bičánek, Kováčik, Malec, Valach, M. Hruška - Zohorna, Čermák, J. Hruška - Svoboda Tomáš, Lušňák, Dlouhý - Erat, Petrovický, Holec - Dočekal, Koreis, Burian

  • Sestava hostů

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Piroš, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Baláž, Smolka, Bojer. Připraven Franěk


Reportáž

Verva zapsala do Zápisu o utkání stejné hráče jako ve čtvrtek proti Karlovým Varům (chyběli Hanzl a Trávníček) a myšlenkám na stejný výsledek by se rozhodně také nebránila (4:1).

Na Kometě byla v úvodu zápasu znát mizérie jejích posledních dní. Hrála nepřesně, sama sebe dostávala pod tlak zakázanými uvolněními. Po jednom z nich a buly otevřel skóre zápasu pohotovou střelou reprezentant Slovenska Juraj Majdan za asistence nejproduktivnějšího Verváka Viktora Hübla.

Poté začali být domácí nebezpečnější a pomohla jim také dvě vyloučení, v 7. minutě Zemana a v 9. minutě Stříteského. V první přesilovce jel prakticky sám na Francouze Zohorna, poté i tísněný Erat, ale litvínovský gólman už není kometou, nýbrž stálicí mezi oporami v litvínovské sestavě a s oběma nájezdy si poradil. Jinak téměř platilo - čím horší výsledky, tím bouřlivější kulisa, diváci hnali modré za toužebně očekávanou výhrou.

Litvínov odpověděl možností Černého. Tři minuty před první sirénou napadl Švrček Kubáta, ten se bránil, byl vyloučen také a krátce na to i Zeman, takže z možné přesilovky bylo rázem - a pěkně nevýhodné - oslabení tři na čtyři. V něm domácí vyrovnali po dorážce Petrovického do odkryté klece v 19. minutě.

I první vyloučení ve druhé třetině museli odpykat hosté (Kousalík), ale vrátil se do hry až po dvou minutách, stejně jako Ručinský v polovině utkání. Francouz gól hostům nedovolil. Teprve ve 32. minutě přišla premiérová výhoda hostů. První přesilovková formace ostřelovala Trvaje, 71 vteřin po prvním putoval za katr druhý vyloučený, nerozhodné skóre ale vydrželo i přes hru tři na pět.

Lukešův trest Brnu mnoho šancí nepřinesl, za to při vyloučení Zohorny ve 39. minutě to před brankou Jihomoravanů znovu vřelo, nakonec bez efektu. I podruhé tak hráče obou týmů vyprovázelo do kabin fotbalové a nerozhodné skóre.

Menší část početní výhody pro hosty pokračovala ještě po změně stran a Lukeš ji proměnil ve vedení, 2:1! V přečíslení s Martynkem po Ručinského vypíchnutí puku soupeři navíc sám před Trvajem uspěl ve 47. minutě Piroš a vstřelil tak jednak třetí gól svého týmu a druhak svůj první gól po návratu do Litvínova. Domácí špatně střídali, pak Žižka - to už v poslední desetiminutovce - fauloval a znovu oslabil svůj tým. Poměr sil srovnal Brejčák, ale v přesilovkách už jsme gól neviděli, stále to bylo 1:3... Poslední tři minuty byly pro hráče ve žlutém kruté. Po skončení oslabení přece jen snížil Petrovický a při power play, i když se kotouč povedlo vyvézt, v 59. minutě srovnal odrazem puku z boku o Francouze Hruška. Nedá se svítit, potřetí za sebou odehraje Verva venku prodloužení.

Není obvyklé hrát v nastavení hned dvě oslabení, v Brně se to Vervě přihodilo. V první minutě byli vyloučeni Kubát na 2+2 minuty za hrubost a Hruška na 2 minuty. Brno první přesilovku nevyužilo, druhou (Jareš), trvající necelou poslední minutu, také ne! Francouz byl bezchybný a rolba upravila led na samostatné nájezdy. Psychická výhoda byla na straně domácích...

Někdy se čeká na gól jako na rozhodující faktor, jindy padají jeden ze druhým. Šest střelců v řadě uspělo: Lukeš, očekávaný, v zápase dvougólový Petrovický, Hübl, Lušňák, Ručinský i mečbol hostů odvrátivší Hruška. Čtvrtou sérii začínala Kometa a Petrovického tentokrát Francouz rozesmutnil. Mečbol číslo dvě měl na holi František Lukeš a naložil s ním skvěle. Proměnil i podruhé, prostřelil Faltera, který nahradil Trvaje, 4:3!

Znamenalo to první výhru venku od 21. prosince a také pátý zápas v řadě s bodovým ziskem. Litvínov prodloužil nepříznivou sérii Komety, sebral jí v této sezóně devět z dvanácti bodů. Má blízko k zajištění účasti v play off a drží i pozici v první šestce, s dvoubodovým náskokem na Kladno.

(Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz)

Ohlasy

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Lubomír Oslizlo: "Bod jsme získali až v závěru. Ukázal se charakter týmu, který se vzchopil i za stavu 1:3 a v době, kdy moc šance neproměňujeme. Zápas jsme poslali do prodloužení a nic jsme nevzdávali. Kluci utkání oddřeli, ale chybí nám lehkost v zakončení. V prodloužení jsme měli ještě dvě přesilovky, puk skákal v brankovišti, ale nespadlo to tam."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Petr Rosol: "Ze začátku zápasu, kdy měla Kometa převahu, nás podržel brankář Francouz. Postupně jsme se zlepšili a byli produktivnější. Už jsme utkání neměli pustit. Bohužel to nedopadlo. Vezeme dva body, ale vzhledem k vývoji utkání jsme jeden ztratili."

Fanshop