Zápasy 31. 01. 2013, Redakce

Verva: doma neprohráváme! Posedmé...

I rozjetý tým Karlových Varů se musel sklonit před neporazitelností černožlutých, který trvá už od 26. prosince. Třemi přesilovkovými trefami rozhodl Litvínov derby zpod hor Krušných a prožil tím s fanoušky dost chvil rušných... U třech branek asistoval František Lukeš

45. (Fanda), 31.01.2013, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Energie Karlovy Vary
HC VERVA Litvínov HC Energie Karlovy Vary
4 1
  • Třetiny

    1:1, 3:0, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Piroš, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Baláž, Smolka, Bojer. Připraven Franěk

  • Sestava hostů

    Závorka - Nosek, Prošek, Látal, Gulaši, Kloz, Grman - Bicek, Pech, Zaťovič, Pohl, Vlach, Doležal, Zucker, Skuhravý, Košťál, Koblasa, Vachovec, Skladaný. Připraven Mensator


Reportáž

V derby o krále Podkrušnohoří dali trenéři Vervy šanci Janu Bojerovi, který v prvoligovém Mostě zaznamenal 20 bodů za 10 branek a 10 nahrávek. Brankáři Pavlu Francouzovi už kryl záda Petr Franěk, chyběli Hanzl a Trávníček. Energie nastoupila v kleci s objevem sezóny Závorkou. Střepy znamenají štěstí – při rozbruslení před zápasem prasklo tvrzené sklo za brankou Vervy. Jeho náhrada ale zápas nezpozdila ani o minutu a na první gól domácích se nečekalo dlouho. Ale po pořádku.

První střídání přineslo nebezpečný pokus hostů od modré. Ve 3. minutě zabrali domácí, konkrétně třetí řada. Rapáčovu střelu Závorka přizvedl. Další pobyt v útočném pásmu však vedl k Noskově trestu a za 32 vteřin i k brance: Lukešovu střelu k tyči gólman vyrazil na zadní mantinel, Majdan okamžitě puk vrátil před branku a Ručinský jej tenisovým způsobem pohotově poslal do odkryté klece, 1:0.

Domácí se vrhali na soupeře jako hladoví psi a tlačili jej před branku. Přibrzdilo je až útočné počínání Smolky, který podle sudích přehnal důraz. Některé momenty, zejména Grmanovo vybídnutí, vyhlížely nebezpečně, ale pozorný Francouz pomohl udržet svému celku čisté konto.

V 10. minutě zůstal zcela sám před Francouzem Skladaný, měl spoustu času, snažil se o rozhýbání gólmqana, ale litvínovský mág jej vychytal lapačkou. I druhé litvínovské vyloučení měl na svědomí „mlaďas“, Bojer. Hosté dřeli stejně jako domácí, nasazení bylo oboustranně velké. Při návratu provinilce se Energii povedlo srovnat, letos svátečním střelcem Skuhravým, 1:1.

Kloz srovnal poměr vyloučených, Litvínov točil hosty v jejich pásmu, ale nestřílel tak často a navíc se nedovoleným zákrokem provinil Stříteský. Při hře čtyři na čtyři ujeli Hübl s Lukešem, přihrávka šla na paty. Zajímavý boj pokračoval, výborně mu sekundovaly oba tábory fanoušků v hledišti.

Pěknou akci předvedla druhá formace Vervy se zakončením Ručinského, které Závorka kryl a nejzkušenější domácí hráč byl navíc vyloučen za sekání. Nerozhodné skóre do pauzy vydrželo.

V 10. vteřině už musel Závorka zasahovat, Francouz si na zákrok počkal jen do 28. vteřiny. Pak znovu úřadovali rozhodčí, Zemana a Pohla poslali ven zároveň. Na volnějším ledě se nádherně uvolnil Ručinský, projel přes obránce až před branku, Závorka kryl, ale bylo to s faulem Zaťoviče. Ručinský pálil, čtveřice Vervy protivníka zamkla, kolotoč přihrávek ale ke gólu nakonec nevedl. Až pak se zápas poprvé trochu uklidnil.

Látal vysokou holí oslabil svůj celek na čtyři minuty. Hübl se podíval a z pravého kruhu zamířil přesně ke vzdálenější tyči, 2:1. Druhé dvě minuty přesilovky už se odehrály celé, černožluté přihrávky stíhali hosté ubruslit. Rapáč a Skuhravý odnesli menšími tresty rvačku před Francouzem, navrch ale za nesportovní chování střídačky Energie musel ven ještě jeden její hráč, 4 na 3. Výborně hrající Ručinský vypálil od modré, Hübl puk doklepl z brankové čáry.

Smolka po chybě v rozehrávce opařených karlovarských hráčů zavěsil jen dvě a půl minuty na to počtvrté, 4:1! Ve 36. minutě musel ven Kousalík, Litvínov se ubránil, Francouz dokazoval svou třídu a aktuální výbornou formu. 22 vteřin před sirénou zahřál lavici hanby Posmyk a to bylo k radosti většiny diváků z prostřední třetiny, pro domácí vynikající, vše.

Větší část oslabení po přestávce Verváci zvládli. Hosté neskládali zbraně, ale druhá třetina jejich úsilí přece jen poznamenala. Litvínov navíc pozorně bránil a co v defenzívě nezvládl, zachránil Francouz. Závorka se zapotil po svém nedorozumění s obráncem deset minut před koncem, vyvolávaný „bůr“ měl na holi Smolka. V 51. minutě přestřelil prázdnou branku Doležal, příliš puk podebral. Pak už čas rychle pracoval pro Jeřábkův a Rosolův tým. Poslední šanci měl Baláž a pak už mohli domácí slavit překročení hranice 70 bodů a 10. bod ve 4. čtvrtině.

Sedmá domácí výhra v řadě po poctivém výkonu a korunovaném povedenými přesilovkami drží Litvínov na 6. místě tabulky. Znovu se přiblížila účast v play off. Aktuální soudržnost týmu dokreslila i jedna pozápasová situace. Ke spornosti autorství třetí branky Vervy se oba hráči, kterých se týkalo (Hübl nebo Ručinský?) nezávisle na sobě vyjádřili: "Já to vůbec neřeším."

V neděli do Brna!

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Věděli jsme, že Karlovy Vary jdou poslední zápasy nahoru a hrají teď velmi dobře. Připravili jsme se na to. Ale stačila jedna malá chyba a bylo to 1:1. Rozhodli jsme ve druhé třetině v přesilovkách. Třetí třetinu jsme tak mohli hrát v klidu, zápas dohrát, stále na čtyři pětky a nedopustit zdramatizování. Řekl bych, že při hře pět na pět jsme byli lepší, potřebovali jsme se jen vyvarovat vyloučení."

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Jaromír Kverka: "První třetinu jsme neodehráli špatně, stav 1:1 byl pro nás dobrý. Věděli jsme, že Litvínov má výborné přesilovky. Připravovali jsme na to hráče, bohužel se nám nepovedlo je ubránit. Nechali jsme se párkrát vyloučit a tam se utkání zlomilo. Dostali jsme tuším první tři góly v přesilovkách. V našich výhodách jsme si nevytvořili prakticky žádnou šanci."

Fanshop