Zápasy 27. 01. 2013, Redakce

Remíza i ve Vítkovicích, prodloužení opět pro domácí

Z moravského zájezdu přivezl Litvínov dva body, ten druhý vybojoval v neděli ve Vítkovicích, kde byl blízko většímu zisku. Ve čtvrtek bude na ledě Vervy k vidění podkrušnohorské derby!

44. kolo, 27.01.2013, ČEZ Aréna Ostrava-Vítkovice
logo HC Vítkovice Ridera
logo HC VERVA Litvínov
HC Vítkovice Ridera HC VERVA Litvínov
4p 3
  • Třetiny

    1:2, 1:0, 1:1 - 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Málek - Barinka, Kudělka, Sloboda, Voráček, Malík, Stehlík, Štencel, Lučka - Klimek, Burger, Húževka, Huna, Roman, Svačina, Ujčík, Hruška, Strapáč, Kucsera, Kolouch, Szturc

  • Sestava hostů

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Jareš, Posmyk - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Piroš, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Baláž, Smolka, Ludvík. Připraven Horák


Reportáž

Litvínov zahájil odpolední představení ve stejné sestavě jako dva dny předtím, ale podstatně lépe, Málka donutil zasahovat hned po několika okamžicích. Za prvních 80 vteřin se domácí dopustili dvou zakázaných uvolnění. Francouze zahřál ve 3. minutě Kučera.

První gól přineslo opožděné nedáš-dostaneš. Třetí formace žlutých hrála dobře už ve Zlíně a po její šanci v 5. minutě (tyč?) poslali sudí ven Brejčáka. V přesilovce otevřel skóre Huna, který dostal na volej zpětnou přihrávku.

Hned v další minutě ale bylo vyrovnáno! Třetí útok už podruhé smůlu neměl, Pšurný objel branku a u vzdálenější tyče našel ideálně Rapáče, jak jednoduché - 1:1 a druhá branka slovenského forvarda v litvínovském dresu, zatímco přínos zlínského odchovance a nahrávače Pšurného už je pod Krušnými horami výraznější. Do ztichlé haly se ozvalo "Litvínov, Litvínov!" a hráči své fanoušky znova vyslyšeli. Také využili hned první přesilovku v zápase (posila Vítkovic Lučka), Lukeš po 20 vteřinách bruslí, ale bez aktivního pohybu a úmyslu tečoval střelu spoluhráče a otočil stav, 1:2.

Vyloučení Ručinského jeho spoluhráči ustáli, horší to bylo, když devět vteřin po sobě poslali sudí Hribík a Jeřábek ven Smolku a Hübla, který daleko od branky atakoval Kudělku. Litvínov ale těžkou chvilku zvládl skvěle, vyjma ohrožení Hunou toho soupeři mnoho nedovolil. Sám mohl pojistit náskok po Barinkově trestu, díky němuž dohrával poslední dvě minuty třetiny ve výhodě. Nepovedlo se, ale i tak odcházeli hosté do kabin spokojeni.

Bohužel druhé dějství začali rovněž vyloučením (Majdan) a tentokrát se domácí prosadili, opět se trefil Huna, 2:2. Litvínov neupustil od aktivní hry, často zaměstnával Málka a vynutil si faul Szturce. Sám naopak ubránil druhé Majdanovo provinění v této třetině.

Na domácích, hráčích i fanoušcích, byla znát velká snaha potvrdit body z Třince a přiblížit se play off, ale Verva se nechtěla vzdát a držela vyrovnaný stav i hru. Soupeře přestřílela. Kousalíkův trest dopadl dobře, tedy z toho pohledu, že proběhl celý. Brejčák u mantinelu atakoval Húževku, který zůstal před zákrokem otočený zády do hry. Po zákroku zůstal chvíli ležet a sudí po poradě vylučovali (2+10). Nicméně do kabin se šlo za nerozhodného stavu.

A ten změnila po změně stran opět třetí řada, asistenci Rapáče hned po buly využil Jakub Černý, který tak potvrdil vzestup této vozby, 2:3!

Příznivý stav se - možná ne úplně dobře - odrazil na obrazu hry při přesilovce (Voráček), kdy si Litvínov dával na čas, spíše se nechtěl dopustit chyby než něco vymýšlet a navíc se mu nedařilo usadit v pásmu a Málka přiliš neohrozil. Ludvíkův trest změnu skóre nepřinesl, naopak špatné střídání domácích ano, bohužel v jejich prospěch. Protiútok v oslabení zakončil Roman z nejproduktivnější formace Vítkovic, deset minut před koncem(?) vyrovnáno, 3:3. Svačinova přihrávka prošla ke střelci do koncovky se štěstím přes Kubáta, ale to patří k hokeji.

Kubát tři minuty na to hákoval, ale Huna se příliš snažil rozhodčí obměkčit a musel ven také za nesportovní chování, resp. hereckou etudu. Čas plynul, chyba na každé straně mohla být pro bodové ambice smrtící a tak se bránilo pozorně. Až do poslední minuty... Huna jel sám na Francouze poté, co jeho týmu ideálně vyšla akce, gólman ale dokázal svou formu i v tomto klíčovém okamžiku, lehl s holí proti hráči a jeho střelu vyrazil puk lapačkou. Z protiútoku zase zahrozil Piroš a v posledních vteřinách si domácí oddechli znovu. Uf...

V prodloužení i přes počáteční aktivitu nakonec Litvínov znovu štěstí neměl, rozhodl nejproduktivnější domácí hráč Svačina (v zápase 1+3).

Dvěma body z víkendu se Litvínov dostal ze sedmé na šestou příčku. To je plus, byť zisk mohl být vyšší, hlavně v Ostravě (škoda chyby v přesilovce). Tým držel gólman Francouz. Nedělním bodovým "matchmakerem" byl Richard Rapáč (1+1) - kdo by to ještě před pár dny řekl?

(Na archivním fotu z utkání s Vítkovicemi Michal Trávníček)

Ohlasy

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Peter Oremus: "Z pohledu bodů, které potřebujeme, nás výhra nad Litvínovem i dva body těší. Ale byly tam chyby, výkon si musíme sami zhodnotit."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Vzhledem k výkonu a hře je bod málo, ale takový je hokej. Měli jsme na to získat víc. Vedli jsme 3:2 a měli v přesilovku, jenže v ní inkasovali. Nakonec jsme nemuseli mít nic, v poslední minutě nás podržel brankář. Škoda, znovu jako ve Zlíně jsme nedokázali zápas dotáhnout do nájezdů."

Fanshop