Zápasy 25. 01. 2013, Redakce

První letošní importovaný bod je ze Zlína!

První z moravských víkendových duelů přinesl Vervě první dovezený bod v kalendářním roce 2013. Vyrovnané utkání přetavil ve 3. třetině v remízu Jakub Černý, domácí nakonec rozhodli v prodloužení.

43. (ČT), 25.01.2013, ZS Luďka Čajky
logo PSG Zlín
logo HC VERVA Litvínov
PSG Zlín HC VERVA Litvínov
2p 1
  • Třetiny

    1:0, 0:0, 0:1 - 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Horčička - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Urbanec, Horák, Kotvan - Balaštík, Leška, Köhler - Holík, Čajánek, Veselý - Kubiš, Melenovský, Čech - Okál, Šlahar, Ondráček

  • Sestava hostů

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Jareš, Posmyk - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Piroš, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Baláž, Smolka, Ludvík. Připraven Horák


Reportáž

Verva si místo uvolněného Kubinčáka vypomohla ústeckým Ludvíkem, byla to jeho litvínovská premiéra. A nastoupila stále bez zraněné trojice Franěk, Trávníček, Hanzl. Volkeho, který nedochytal utkání první ligy Mostu v Litoměřicích, nahradil na postu náhradníka junior Horák.

Hned po osmi vteřinách sice měl tým výhodu přesilovky (Hamrlík), ale po brejku soupeře zatáhl za záchrannou brzdu (Veselého) Hübl. Poměr sil se srovnal. Už ve 2. minutě předvedl Zlín svou oblíbenou fintu s dojetím puku nastřelného ze středního pásma na zadní mantinel. V prvních deseti minutách Litvínov na své kvapíkové tempo a povedený výkon proti Slavii spíše vzpomínal, nestíhal dravost domácích útočníků. Ve 3. minutě mohl oslavenec Leška (1000. zápas v ELH) slavit i gólem, dostal puk za obránce a z nájezdu od modré trefil tyč. Balaštík naštěstí pro žluté skákavou dorážku netrefil.

V 6. minutě si musel nechat obránce Jareš ošetřit šrám na horním rtu. Zlín se nadále tlačil do branky, Litvínov v této fázi zaujal jen přesnou Brejčákovou žabičkou do ruky rozhodčího v přerušené hře. V 9. minutě se domácí dočkali, další rychlý protiútok zakončil zblízka Čajánek.

Druhá polovina třetiny byla ze strany hostí výrazně lepší, i když v obraně to stále nebylo ono. První možnost měl Ručinský, druhou před branku si vyjetý Rapáč, třetí a největší vzápětí jeho krajan Baláž. Ta stála za to! Smolka zachytil rozehrávku domácích, našel od zadního mantinelu zcela volnou "84", ale mířilA vedle.

Ve 13. minutě vyjel včas proti puku Francouz, na druhé straně předvedla pěknou kombinaci celá první formace, ale Majdanovu ránu Horčička kryl. Poslední pětiminutovka nabídla další tří "loženky": Ondráčka a Holíka vychytal skvělý Francouz, Smolkovu střelu ve 20. minutě zase reflexivně vytáhl nad břevno Horčička.

Druhá část přinesla o poznání jistější výkon obou týmů v obraně, ale zase méně vzruchu pro diváky. Litvínovští fanoušci v hledišti se mohli radovat po akci Lukeše a Hübla ve 28. minutě, nebo při Linhartově vyloučení, které přineslo první dvouminutovou přesilovku hostům. Unikající Martynek byl zastaven nedovoleně, zavánělo to i trestným střílením. Do největší šance si před branku na Martynkovu přihrávku najel Piroš, Horčičku ale neprostřelil. Na druhé straně Francouz vychytal Čajánkův bekhend. V závěru třetiny naštěstí pro Krušnohorce Kubiš v dobré pozici ještě nahrával (i když neměl komu) a Verva ubránila Jarešův trest po vyhození puku mimo led.

Hned po změně stran vyrazil Francouz nebezpečnou Köhlerovu dorážku, ale pak se dočkala Verva splnění cíle, se kterým šla do 3. třetiny: Rapáčovu možnost ještě Horčička zblokoval, ale akce pokračovala a Černý završil důraz celé formace dorážkou, 1:1!

Obraz hry se zcela změnil, Litvínov dal vzpomenout na kolotoč proti Slavi: Horčičkovi přibývaly zásahy, šanci měl Hübl a velkou, navíc dvojnásobnou, Pšurný. Také gólman "Ševců" však dokazoval svou třídu. Zlínský kouč Vlach si raději vzal time out aby svůj tým srovnal. Leškovi skvělým a čistým zákrokem vypíchl puk Francouz, z protiútoku měl po akci Černého znovu smůlu Pšurný, z dorážky trefil Horčičku.

Deset minut před koncem základní doby vyhodil puk do hlediště také domácí Holík, ale udeřit mohlo spíš na druhé straně. Leška si v přečíslení dvakrát vyměnil puk s Köhlerem, ale strážce litvínovského třítyčkového prostoru byl opět vynikající. Čajánek vyprovokoval pěstní souboj s Brejčákem, Kousalík paralelně složil na led v další šarvátce Kubiše, rozdaly se čtyři zdvojené tresty za hrubost a hrálo se dál. Podstatné ale bylo, že se nezměnilo skóre.

"Je to pro nás dobrý bod, i když jsme ve 3. třetině asi byli lepší a mohli i vyhrát," řekl pro ČT Jakub Černý poté, co v prodloužení rozhodl stále platný v dobrém smyslu slova veterán Tesařík. Litvínov byl v nastavení do té doby aktivnější. "Doufám, že další body přidáme ve Vítkovicích a bude to pro nás úspěšný trip," dodal střelec. Díky němu, výbornému brankáři a bojovnosti mužstva Litvínov se Zlínem poprvé v této sezóně - a také poprvé po čtyřech venkovních porážkách v řadě - bodoval. Byť s ním zároveň poosmé za sebou prohrál.

Hrálo se v předvečer nedožitých 63. narozenin Ivana Hlinky. Spolu s námi mu můžete věnovat tichou vzpomínku.

Ohlasy

logo PSG Zlín

PSG Zlín

Juraj Jurík: "V 1. první třetině jsme byli lepší a byla škoda, že jsme dali jen jeden gól. Ve 2. třetině se hra vyrovnala. Prvních 10 minut 3. třetiny byl stav 1:1 jen díky brankáři Horčičkovi. V naší hře byla spousta nepřesností, ale naštěstí jsme neinkasovali. Od 50. minuty se hra opět vyrovnala. V prodloužení jsme měli více štěstí a bod navíc, který je hodně důležitý, nás moc těší. Utkání bylo dlouho otevřené a remíza po základní hrací době je za průběh zápasu spravedlivá."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Chtěli jsme aspoň jednou v sezoně Zlín porazit. První třetinu jsme byli pod velkým tlakem, soupeř hrál dobře a dostával se do přečíslení. Stav 0:1 byl pro nás dobrý i přes naše dvě nevyužité šance. Ve třetí třetině jsme byli lepší a dostali soupeře pod tlak. Měli jsme gólové šance a zápas mohli rozhodnout, nestalo se. V prodloužení to byla loterie. Rozhodovaly maličkosti, zápas jsme chtěli dotáhnout do samostatných nájezdů, škoda."

Fanshop