Zápasy 20. 01. 2013, Redakce

Verva si proti Slavii otevřela střelnici, ve 2. třetině se skandovalo "Deset, deset!"

Ještě neuběhla polovina utkání a na ledě ZS I. Hlinky už přistál tradiční "bůr" - Litvínov vedl 5:0! Nakonec zapsal nejvyšší výhru v sezóně a v tabulce se dotáhl na šestou Spartu. Náskok na play off zůstal 11 bodů.

42. kolo, 20.01.2013, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Slavia Praha
HC VERVA Litvínov HC Slavia Praha
7 1
  • Třetiny

    3:0, 4:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Piroš, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Baláž, Smolka, Kubinčák. Připraven Volke

  • Sestava hostů

    Kopřiva (27. Furch) - Kempný, Dresler, Skokan, Tomica, Kuboš, Vrdlovec, Klhůfek, Kučný, Jelínek, Šenkeřík, Krenželok, Koma, Poletín, Micka, Kolařík, Žejdl, Alinč, Sklenář, Růžička, Stránský


Reportáž

Slavia vyrukovala do zápasu bez Hertla a Kadlece, Vervě chyběli dlouhodobější marodi Trávníček a Franěk plus Hanzl.

První si potěžkal kotouč brankář Francouz. Pak zatlačila Pirošova formace a centr před Kopřivu netrefil Martynek, který ale vzápětí první musel na trestnou lavici. Slavia odehrála celou přesilovku v útočném pásmu, většina střel však byla zblokována. Hosté pokračovali v tlaku, byli v úvodu aktivnější. V 6. minutě se osmělili domácí, Ručinského střelu chytil Kopřiva a Martynek před ním také neuspěl. Kučného provinění mohl Litvínov potrestat velmi rychle, pálil Hübl, Lukeš i další. Při tečované střele měl gólman štěstí, ale vzápětí už jej opustilo: utěšená a milimetrově přesná Zemanova rána od modré čáry cinkla o levou tyč a rozvlnila síť, 1:0.

51 vteřin na to se důrazem před brankou prosadil Richard Rapáč a také zaznamenal první gól v dresu Vervy, 2:0! Litvínov byl při chuti a Kopřiva trochu hledal ztracený klid. Dorážka Růžičky se, zdálo se, otřela o Francouzovu tyč a zajímavý zápas pokračoval. Hosté dokázali zmáčknout soupeře, chyběl jim ale větší důraz, finální přihrávka a taky horší gólman protivníka, ten litvínovský byl velmi pozorný.

Tři minuty před koncem třetiny zastavil povzbuzeného Rapáče při úniku podél mantinelu nedovoleně Poletín a pouhé dvě vteřiny na to nová akvizice v dresu hostů a někdejší litvínovský obránce Koma vyhodila puk do hlediště. Lukeš po dlouhém tlaku trefil odkrytou klec, 3:0. Pokračovala ještě výhoda pět na čtyři.

O přestávce byly firmou KŠV Group Chomutov slavnostně předány klubu dva nové vozy, převzali je člen představenstva klubu Jiří Šlégr a výkonný ředitel ing. Robert Kysela.

Po změně stran se postavil do branky Slavie znovu Kopřiva a inkasoval už po 28 vteřinách z hole Lukeše po ráně z kruhu. Tím vzaly plány Pražanů na možný zvrat definitivně za své. Pak nedovoleně bránil Rapáč a po jeho návratu podrážel Pšurný, ale čtyři minuty v oslabení v kuse černí zvládli bezchybně. A jen co se Pšurný vrátil do hry, nabral na levé straně rychlost a po objetí branky u tyče zasunul puk dřív, než se gólman stihl přemístit, 5:0! Brankář odjel na střídačku a nahradil ho Furch.

Nejvýrazněji ho provětral Smolka, Litvínov neztrácel chuť... Třetí vyloučený Krušnohorec v této části - Hübl (Slavia do té doby 0) - si rovněž odseděl celý trest, pohyb hráčů Vervy byl příkladný a nasazení stále veliké. A hned první výhodu HCVL po změně stran právě Hübl využil. Nadržení domácí ostřelovali Furcha, ten se činil, ale střelu zastupujícího domácího kapitána už nezastavil, 6:0! Stadiónem po dlouhé době znělo: „Deset, deset!“

Ve 36. minutě falouvaný Baláž ještě stihl zpoza branky přihrát v signalizované výhodě Kubinčákovi, 7:0! Francouz vychytal nájezd Sklenáře. Hosté bojovali, nechtěli odjet s debaklem, ale také Furch si připisoval další zásahy. I tak bylo rekordní černožluté skóre po dvou třetinách na světě.

O přestávce domácí přece jen trochu vychladli. Po třech minutách hry Pšurný a Černý faulovali při jednom střídání, takže Slavia dostala dvouminutovou přesilovku pět na tři a také ji využila, po 70 vteřinách z mezikruží skóroval Žejdl, 7:1. Klasickou nevýhodu už Verváci ubránili.

Oběma celkům bylo jasné, že o body už se dnes nehraje, spíše dohrává. Sešívaní se snažili ještě s výsledkem něco udělat, jen je přibrzdil faulem Žejdl. Jelínek ujel v oslabení, skvěle zasáhl Francouz. Stadiónem už obíhala mexická vlna. Skokan sám před brankou přestřelil a v 55. minutě poslal Vrdlovec na mantinel Kousalíka. Stav už se nezměnil.

Litvínov po velmi dobrém výkonu v prvních 40 minutách oslavil nejvyšší výhru v sezóně a šestou domácí v řadě. Pro trenéry bylo cenné to, že se o branky rozdělily všechny formace, opět výborně chytal Pavel Francouz. Celý tým byl doslova hladový po gólech, výborně bruslil a nedal Slavii ani metr prostoru zadarmo. nyní čeká Vervu víkendový venkovni trip. Přiveze další body z Moravy?

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Do zápasu jsme šli s vědomím, že Slavia má nejlepší obranu v soutěži a připravovali se na to. Jak říká kolega, osm minut jsme byli spíš pod tlakem, pak ale dali gól. Zápas se lámal poté, co jsme dali na 2:0. Další důležitá branka byla ta čtvrtá hned při prvním střídání ve druhé třetině na 4:0. Poprvé se nám dnes dařilo plnit skoro všechno, co jsme si řekli."

logo HC Slavia Praha

HC Slavia Praha

Ondřej Weissmann: "Dnes nemám moc co hodnotit... Snad kromě první třetiny v prvních osmi minutách, kdy jsme byli lepší. Moc šancí jsme si ale nevypracovali. Utkání bylo asi nejhorší, které jsme v této sezóně odehráli. Litvínov byl ve všech činnostech lepší a zaslouženě vyhrál."

Fanshop