Zápasy 13. 01. 2013, Redakce

Plzeň poprvé skalpovaná, Lukeš trefil druhý bod!

Pět bodů vytěžil z víkendu tým Vervy, po Chomutovu zdolal v nájezdech Plzeň (2:1sn). Lídra tabulky obral o body poprvé v sezóně a zase se o krok přiblížil vytouženému cíli.

40. kolo, 13.01.2013, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov HC ŠKODA PLZEŇ
2sn 1
  • Třetiny

    1:0, 0:1, 0:0 - 0:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Ručinský - Kubinčák, Piroš, Pšurný - (1. - 40. min.) Baláž, Smolka, Gerhát

  • Sestava hostů

    Svoboda - Jeřábek, St.Pierre, Hanzlík, Růžička, Boháč, Havíř - Balej, Vlasák, Straka, Kašpařík, Lev, Kovář, Hollweg, Dvořák, Gulaš, Johnson, Pletka, Havlíček


Reportáž

Prvních pět minut se neslo ve znamení plynulosti hry, rovnoměrně rozložených útoků na obou stranách, ale bez vyložených šancí. Za domácí se první osmělil Piroš, objel branku a zakončil, puk projel brankovištěm. Jak se zdálo, přesnou dorážku Kubinčáka do odkryté klece zblokoval Havíř. Hosté odpověděli nebezpečnou pokusem Hollwega, Francouz když neudržel ve výstroji první, druhý pokus za svá záda nepustil. Gulova přízemní rána od modré těsně minula tyč a Pšurný z úhlu na Svobodu nevyzrál. Pěkným momentem byla Kubinčákova rána za mezikružím, efektně se vymrštila proti ní gólmanova lapačka.

Pletka měl největší možnost hostů, když přečíslení dva na jednoho řešil vlastním povedeným uvolněním, Francouz ale jeho šanci vybruslil a kryl. Ručinský se hned po návratu z trestné lavice, kterou zahřál jako první a do 18. minuty jediný hráč zápasu, zapojil do nebezpečné akce tři na dva. Gulaš se stal premiérovým provinilcem hostí a Kubát jej poslal zpět za 22 vteřin! Litvínov navázal na páteční přesilovky, po Kubátově pokusu zůstal puk za Svobodou a skončil v brance, 1:0.

Ve 22. minutě nedovoleně zadržel unikajícího protihráče Gula. Litvínov se i ve druhém oslabení ubránil, Lukeš s Hüblem zvládli i zaútočit. Boháč držel protihráče a nabídl vzápětí přesilovku domácím. Gól visel ve vzduchu, Ručinský ani Hübl netrefili v opakovaných pokusech odkrytou klec. Ve 27. minutě padl gól podle klasického pravidla nedáš-dostaneš. Svoboda odolal třetí gólovce domácích v krátkém sledu a Gulaš zakončil přečíslení. Vlasákovi při něm sjel puk z hole, ale dostal se k volnému Gulašovi, který snadno doklepl, 1:1.

Piroš málem překvapil Svobodu pohotovou a svižnou ranou zpoza obránce, A. S. lapačkou zasáhl včas. Zeman vyhodil puk na plzeňskou střídačku (s tečí?), po protestech hostí byl poslán za katr přes nevoli trenérů Vervy, ale Balej za chvíli sekal a srovnal poměr sil. Vyčištěný led svědčil více nejprve Západočechům, pak zahrozili Krušnohorci od modré čáry. Faul Hanzlíka na Kubáta už tak dobře sehranou výhodu hráčů v černém jako předchozí dvě nepřinesl. Poté se několikrát zapotil Francouz a zápas dospěl k přestávce za nerozhodného stavu.

Opatrnou první pětiminutovku třetí třetiny, do které Verva nastoupila bez čtvrté formace, ukončila přesná přihrávka Ručinského z křídla před branku, která vyústila ve faul Lva. Hned v úvodu přesilovky měl šanci Ručinský, z levé strany mířil do volného místa u tyče, ale minul. V závěru výhody měl stejný hráč loženku mezi kruhy, Svoboda zachránil. Ve 49. minutě dostali hosté po chybě v defenzívě puk za brankovou čáru, ale klec již byla posunuta. Lukeš byl i přes reklamaci svého zákroku vyloučen, ale domácí hru ve čtyřech opět zvládli. Hollweg v 53. minutě provokoval Gulu, ten se nenechal rozhodit, ale pět minut před koncem podle sudích fauloval a zasáhl protihráčovu hlavu a krk, takže dostal nádavkem deset minut a zápas pro něj skončil. Trest odseděl Martynek. Litvínov měl ale plzeňské přesilovky přečtené výborně, znovu se ubránil a získal s bílomodrým soupeřem první bod v sezóně.

V prodloužení byli aktivnější hosté, ale zápas přesto dospěl k nájezdům, Francouz potvrdil svou roli opory. I v nájezdech: vychytal Gulaše, Straku i Pletku! Zatímco domácí skórovali Lukešem po nájezdu ze strany a také ve třetí sérii Hanzlem (blafák), neuspěl jen Hübl. Hanzl se po úspěšném nájezdu zranil po skoku na tvrzené sklo za brankou.

Litvínov získal první body ve 4. čtvrtině, doma vyhrál popáté v řadě a stále drží lichotivou pozici v tabulce. Potvrdil, že má brankáře i hráče na nájezdy, opět v nich triumfoval.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Věděli jsme, že budeme hrát s hodně silným týmem, s kvalitními hráči. V první třetině jsme udělali jednu chybu v obraně a hned z toho mohla být branka, tak se to potvrdilo. Ve druhé části jsme inkasovali z naší gólovky, z protiútoku a přečíslení na 1:1. Poté se hodně bránilo, zarputile hlavně oslabení. Zápas dospěl do nájezdů a to je klasická loterie. Jsme rádi za bod navíc."

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Michal Straka: "Viděli jsme vyrovnaný zápas. Obě mužstva se hodně soustředila na obranu a hrála disciplinovaně. Bylo minimum brankových příležitostí a málo přečíslení. Dnes se nám nedařily přesilovky. S bodem jsme ale spokojeni. V posledních zápasech jsme nehráli dobře v obraně a dnes dostali jen jednu branku, i proto bod bereme."

Fanshop