Zápasy 06. 01. 2013, Redakce

Litvínov vydřel s Třincem první dva body, opět chytali všichni čtyři brankáři!

Slabé povahy měly se zápasem problémy, průběh: 3:0, 3:4, 5:4, 5:5 a 6:5 po nájezdech říká všechno... Po zranění Pavla Francouze dnes nedochytal ani Petr Franěk, ke druhému bodu přispěl třetí gólman Patrik Nechvátal.

37. (ČT), 06.01.2013, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Oceláři Třinec
HC VERVA Litvínov HC Oceláři Třinec
6sn 5
  • Třetiny

    3:2, 1:2, 1:1 - 0:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Franěk (25. Nechvátal) - Jareš, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Kousalík, K. Černý - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Ručinský - J. Černý, Piroš, Kubinčák - Baláž, Smolka, Pšurný

  • Sestava hostů

    Hrubec (5. Hamerlík) - Roth, Galvas, Hrabal, Zíb, Lojek, Klouček, Kania, Růžička, Bonk, Varaďa, Květoň, Hudler, Rákos, Klimenta, Polanský, Adamský, Hrňa, Peterek, Orsava


Reportáž

Poprvé v sezóně na ledě nebo na střídačce bez Pavla Francouze, otřeseného po nájezdu Tenkráta v utkání na Spartě, nastoupila Verva ke třetímu pokusu prorazit třineckou ocel. Petru Fraňkovi kryl záda mladý Patrik Nechvátal, pomoci obraně přijel ústecký Kamil Černý. Hostům po zprávě ze zámoří už chyběl Jiří Hudler.

Zápas začal gratulací Vladimíru Kýhosovi staršímu. Bývalý obránce a trenér Litvínova i jeho mládeže právě ten den slavil 80. narozeniny.

To byla třetina: pět branek, tyč a řada dalších šancí! V pátek v Praze vstřelil Litvínov gól po 54 vteřinách, v neděli v Litvínově po pouhých deseti: Majdan byl odstaven na hranici pravidel, ale po kotouči se vrhl Lukeš a z úhlu prostřelil Hrubce. Vervu musely vzápětí mrzet dvě tutovky (ale jen dočasně): Baláže vychytal Hrubec a po něm střelu po vyšachování obrany soupeře do odkryté klece naštěstí pro hosty zastavil protihráč. Ale v 5. minutě Ručinský po asistencích Hanzla a Stříteského prostřelil Hrubce podruhé a poslal do branky jeho náhradníka, zkušeného Hamerlíka.

Tomu se nohy nerozklepaly, ale Verva pokračovala s velkou vervou i dál: Jareš pálil z dobré pozice mimo a Lukeš poté, co si sjel s pukem mezi kruhy, trefil tyč a ještě z vnitřní strany! Po chybě v domácí defenzívě měli první tutovku Slezané, vedle. Pak sice sudí poslali ven Majdana, ale ani to Litvínov nezbrzdilo, ještě před koncem první desetiminutovky ujel v oslabení Hübl a upravil na 3:0.

Oceláři ve zbytku přesilovky zmáčkli domácí čtyřku, Franěk dvakrát výborně zasáhl proti Květoňovi. Pak hosté přece jen doslova došavlovali puk za brankovou čáru Adamským a jejich radost dávala tušit, že nebudou chtít zůstat u jednoho úspěchu. Šarvátku po brance potrestali sudí vyloučením Guly a Polanského, půl minuty na to šel ven ještě Jareš. Předcházeli tomu dvě sporně neodpískaná zakázaná uvolnění Třince, takže se diváci zlobili. Litvínov se ve třech ubránil a v 15. minutě mohl navýšit stav Ručinský, přestřelil. Kloučkův trest zůstal bez trestu, naopak Peterek snížil na pro hosty za první třetinu lichotivých 3:2. Mínusem pro ně bylo odstoupení Růžičky, pro údajně nevážné zranění.

Hned v první minutě druhého dějství propadl puk Hrubcovi po domácí teči zblízka a zůstal kousek před brankovou čárou, i další aktivita patřila spíše domácím, ale pak je potkaly dvě rány v jediném okamžiku: Adamský po přihrávce Polanského vyrovnal na 3:3 a Franěk musel pro zranění opustit kolbiště. Mnozí diváci si v tu chvíli připomněli Lukešovu tyčku za stavu 3:0…

Na šance se nehraje a domácí hráči i fanoušci se museli smířit s nerozhodným stavem, ať mohli mít názor na obraz hry a jeho rovnost s výsledkem jakýkoli. Varaďa přehnal důraz před Nechvátalem, který si odbýval letošní premiéru, a musel za sekání ven. Lukeš našel jen Hamerlíkovu lapačku a její držitel vyrazil i Kousalíkovu ránu.

Právě Kousalík šel poté ven a Bonk projel v přesilovce téměř nezasažen celým kluzištěm, aby prostřelil i Nechvátala, 3:4. Až poté se na černožluté usmálo štěstí. Zemanovo střelu povedeně tečoval ve vzduchu pod horní tyčku Stříteský a vrátil svůj tým do zápasu, 4:4. Ručinský a Martynek dali vyniknout Hamerlíkově umění, i když v tu dobu už byli hosté bruslivější. Jenže další gólovka a zase domácí – Smolka! Dorážku do odkryté branky však třinecký Slovák našel zázračně v lapačce...

Do 3. třetiny litvínovští trenéři zredukovali sestavu na tři útoky (bez Baláže a Smolky, pro zranění nedohrál Piroš). V čase 40:43, krátce po skončené přesilovce, prostřelil Hamerlíka Kubát, kterému asistoval Lukeš, nejlepší hráč domácích. A tak i Verva dovršila obrat v zápase, vedla 5:4. V obraně hráli její hokejisté pozorněji, šancí na obou stranách ubylo, přestalo se i vylučovat. Čas běžel tu plynuleji, tu kouskovaněji, stále však ve prospěch Krušnohorců.

Jedenáct minut před koncem třetí třetiny hasil šanci soupeře Hübl, šel ven, jeho spoluhráči se však ubránili. Bonk v 55. minutě odjel z ledu po společném pádu s Kubátem jen za pomoci spoluhráčů a zamířil rovnou do kabiny. Jarešův trest chvíli na to přinesl šanci Orsavy, který projel přes obránce domácích, ale Nechvátal podržel svůj celek.

Takže prodloužení - bylo vyrovnané - a po něm nájezdy. Hübl s Lukešem proměnili, Peterek s Orsavou však také. Pak neuspěl Hanzl, ale ani Květoň. A ve čtvrté sérii rozhodl podruhé úspěšný "matchmaker" večera František Lukeš.

Litvínov obral Třinec v této sezóně o první body v hodně zajímavém zápase. Zabrala první řada a v ní hlavně František Lukeš (2+2). Patrik Nechvátal si v Litvínově zachytal poprvé v sezóně: "Za to jsem šťastný, už jsem ani nevěřil, že se to povede," konstatoval gólman druholigového Sokolova, patřící Litvínovu. "Oba góly beru na sebe, na ten vyrovnávací puk jsem si sáhnul bruslí, škoda, Pavel Francouz by to asi chytil," dodal kriticky. "Jak to bude s gólmany dál? To teď nevím a ani to neřeším." (Naznačil to trenér Jeřábek - níže).

V úterý zamíří tým na Kladno, které možná nastoupí v rozlučce i s Jaromírem Jágrem (Fanclub pořádá zájezd, hlaste se zítra ve vrátnici ZS od 14 do 16 hodin). V pátek je na ZS Ivana Hlinky přichystáno další derby s Chomutovem! (18:15)

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Začali jsme dobře, ale zvrat nastal v oslabení, kdy jsme inkasovali a poté gólem na 2:3, kdy jsme špatně zahráli situaci kolem branky, kde nás bylo víc, než soupeře. Zápas se tím začal pro nás odvíjet špatně. Naštěstí jsme po vedení Třince rychle vyrovnali na 4:4. V úvodu třetí třetiny jsme dali gól my, pak to odehráli dobře takticky, až na jednu situaci v závěru, po které jsme inkasovali - ten gól jsme dostat neměli. Nájezdy jsou loterie, jsme rádi, že bereme dva body, ale mohli jsme mít i tři. Jak to vypadá s brankáři? U Pavla Francouze je to lepší, než to v první chvíli v Praze vypadalo. Když řeknu naše přání, v pátek by mohl chytat. U Petra Fraňka zatím nevíme, spíš asi nebude, uvidíme. Kdo v úterý za ně? Máme napsané brankáře z první ligy. Když se situace u prvních dvou nezlepší, na 90 procent pojede na Kladno dvojice Volke - Nechvátal.

logo HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec

Pavel Janků: "Měli jsme špatný vstup do zápasu, Litvínov vedl 3:0. Musím kluky pochválit, ukázali charakter, dřeli, bojovali a otočili na 4:3. Litvínov ale vyrovnal a šel i do vedení. Kluci opět dokázali v závěru srovnat, bod jsme vydřeli. Nájezdy dopadly tak, jak dopadly. Zápas pro nás neskončil dobře a navíc máme zraněného Růžičku, snad bude v pořádku. S Bonkem to vypadá hůř, budeme čekat, jak dopadnou vyšetření."

Fanshop