Zápasy 18. 12. 2012, Redakce

Litvínov Vítkovice nepřetlačil, rozhodla 2. třetina

V prvním utkání po přestávce Litvínov sérii porážek nepřerušil. Ač s Vítkovicemi dvakrát vedl na obrat soupeře ve druhé třetině už nezareagoval a prohrál 2:3.

31. (Fanda), 18.12.2012, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Vítkovice Ridera
HC VERVA Litvínov HC Vítkovice Ridera
2 3
  • Třetiny

    2:1, 0:2, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Martinka, Jareš - Gula, Brejčák - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Trávníček "C" - Černý, Smolka, Ručinský - Rapáč, Baláž, Pšurný

  • Sestava hostů

    Šindelář - Barinka, Polák, Sloboda, Rehák, Voráček, Kovář, Malík, Stehlík - Klimek, Burger "C", Húževka - Huna, Roman, Svačina - Šedivý, Kolouch, Szturc - Bartánus, Hruška, Strapáč


Reportáž

Vyhraje Litvínov po čtyřech porážkách? Nebo počtvrté v řadě uspějí Vítkovice? Prosadí se po šestitýdenní pauze Martin Ručinský, který nastoupil vedle juniora Smolky, o 21 let a 1 den mladšího? Zabere po několika plonkových zápasech první formace Vervy? Dá tým gól z přesilovky?

Na to všechno měl dát odpověď první duel po přestávce. A i když na některé domácí otázky odpověděl zápas kladně, ke kýžené výhře nevedl.

Litvínov nastoupil v pozměněné sestavě. Poprvé po delší době s Ručinským a také Smolkou, který letos naskočil jen jednou. V utkání ELJ proti Spartě přispěl k výhře pěti body (1+4). Frolík byl uvolněn na hostování do Mostu, zadáku Holubovi hostování v Litvínově skončilo. Mezi tucet útočníků se nevešel Kubinčák, poprvé doma po zranění naskočil obránce Jareš. Hostům chyběli Ujčík pro zranění a trio „K“, Kudělka, Káňa (rovněž zranění) a Kuba (vrátil se do zámoří.

Zápas začal minutou ticha. Všichni aktéři utkání uctili památku Miroslava Kluce a Karla Svobody staršího, kteří zemřeli v prvních prosincových dnech.

Kubát ostrou ranou prověřil Šindeláře krátce po úvodním buly. Ještě stále v první minutě se na levém křídle uvolnil Roman a Zeman jej v šanci zahákoval. Nejnebezpečnější v přesilovce byla přihrávka Burgera Húževkovi, který těsně minul pravou tyč. V 6. minutě byl ve středním pásmu Strapáčem podražen Majdan. Domácí s první přesilovkou naložili lépe, po Hüblově střele puk přes Šindelářovu výstroj prošel do brankoviště, i přes pomoc spoluhráče zůstal nepřikrytý a Lukeš byl u brankové čáry nejdůraznější. V blízkosti puku byl v klíčové chvíli i Ručinský, druhá asistence byla připsána Kubátovi.

55 vteřin na to gólmana Francouze, v té chvíli bez hole, prostřelil ranou nahoru Kovář a vyrovnal. Další výhodu měli domácí zdvojenou, Húževka inkasoval za vysokou hůl 2+2 minuty. Lukeš a Majdan měl na holi vrácení vedení svému týmu, pak Šindelář dvakrát ve vyložené pozici vychytal Rapáče. I druhou přesilovku Litvínov využil, Stříteského ránu od modré tečoval mezi betony Martynek, 2:1.

Domácí ještě ožili a ještě přidali, Hanzl a Baláž poškádlili radostné emoce diváků. Pět minut před koncem třetiny sekal Roman, Stříteskému tentokrát rána nesedla, ale dvakrát pěkně vypálil Ručinský, švihem a golfem. I z této situace ve čtyřech hostům lehko nebylo, Černý navíc napálil tyč! V 19. minutě se prodíral před branku Majdan, první část se líbila i hloučku ostravských fandů a diváci hru kvitovali potleskem.

127 vteřin trvalo ve druhé třetině, než se poprvé ozvala píšťalka sudích. Znamenala vyloučení Martinky vyloučení. Mohl ho potrestat Húževka, kterému spoluhráč, ač sám v šanci, ještě dával přednost, ale před brankou puk netrefil. Následný průnik Burgera hasil seknutím Kousalík a vítkovický kapitán nařízené trestné střílení proměnil. Místo 3:1, jak tomu nasvědčoval závěr druhé třetiny, to rázem bylo 2:2.

Hosté dobrým pohybem prověřovali domácí defenzívu, tu hostující provětral v polovině zápasu Hanzl. Verva se těžko oklepávala z nástupu soupeře do druhého dějství. Ve 33. minutě fauloval Roman a 13 vteřin na to si o další faul (Bartánus) řekl Ručinský. Zčistajasna měli domácí jedinečnou šanci potřetí získat vedení, jenže přesilovka pět na tři jim vůbec nevyšla, branku Vítkovic ohrozili jen minimálně. Pykali za to v závěru třetiny, Martynkovo vyloučení potrestal za 9 vteřin Barinka. Francouz jeho ránu od modré čáry podle všeho neviděl a Vítkovice dokončily obrat, 2:3.

Litvínovští začali třetí část o poznání aktivněji. Šindelářovi přibývaly zásahy, ale pak mohl přidat čtvrtý gól Húževka. Lukeše zasáhl vysokou holí Polák. Poseděl si celé dvě minuty ke škodě černožlutých, které mrzelo hlavně nevyužité Hüblovo vybídnutí před odkrytou klec. Situací před vítkovickou svatyní se rodilo vcelku dost, ale ne dost s puncem gólovosti.

Huna na druhé straně v super šanci přestřelil odkrytou branku, Ručinského švih kryl Šindelář. V čase 53:00 inkasoval Kubát 2+10 minut, Litvínov se ubránil, ale síly na vyrovnání ne a ne najít. Vyloučení Poláka v čase 57:44 ostravský hráč neunesl a k menšímu trestu dostal ještě 10 minut plus do konce utkání. Střídačka Vervy si vzala oddechový čas, na led šli Hübl, Lukeš, Trávníček, Ručinský, Jareš a Hanzl, kýžené srovnání nepřišlo.

Pro zranění utkání nedohráli Brejčák a Rapáč. Jen dvě vstřelené branky byly pro Vervu znovu na body málo. Vítkovice vyhrály počtvrté za sebou.

(Na archivním fotu V. Kubinčák před brankou Vítkovic)

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Očekávali jsme kvalitního soupeře, který před pauzou získával body, a to se potvrdilo. V 1. třetině jsme hráli tak, jak jsme si řekli: stříleli, doráželi, hráli jednoduše a dali tak dva góly. Od 2. třetiny jsme od této hry upustili a chtěli hrát víc kombinačně, což na Vítkovice s takovými obránci, které mají, neplatí. Rozhodující byla nevyužitá přesilovka pět na tři, kdy jsme měli skórovat. Pak už jsme šli do útlumu. Hráčům až do konce nemůžeme vytknout snahu, bojovnost, ale nestačilo to. Je taky pravdou, že co se k nám dřív odráželo a vycházelo, je teď opačně."

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Peter Oremus: "Od druhé třetiny jsem byl s naším výkonem spokojený. Odehráli jsme kvalitní zápas. Cílem bylo získat nějaké body, což se nám podařilo, takže spokojenost, i když se nějaké chybičky vyskytly."

Fanshop