Zápasy 19. 10. 2012, Redakce

Vyprodanou bitvu rozhodlo až prodloužení

Oba týmy sahaly v závěru dramatického podkrušnohorského klání po třech bodech, nakonec se zisk - asi spravedlivě -dělil. V nastaveném čase nerozhodl autor chomutovského hattricku Frolík, ale obránce Mrázek.

13. kolo, 19.10.2012, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Piráti Chomutov
HC VERVA Litvínov Piráti Chomutov
3 4p
  • Třetiny

    0:0, 2:2, 1:1 - 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Franěk – Posmyk, Kubát - Gula, Zeman - Stříteský, Holub - K. Černý, Brejčák – Majdan, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček "C" - J. Černý, Baláž, Ručinský - Rapáč, Mar. Frolík, Kubinčák. Připraven Francouz

  • Sestava hostů

    Řehoř, Kostúr - Pulpán, Palin, Mrázek, Lučka, Bartejs, Rýgl, Jurčina - Polák, Hromas, Sikora, Lušňák, Rutta, Zálešák, Duda, Hrabák, Mich. Frolík, Hruška, Hřebejk, Kraft "C", Důras. Připraven Řehoř


Reportáž

Po roce a půl bylo v Litvínově vyprodáno, sedm tisíc diváků. „Na každého Piráta čeká oprátka“, vytasili litvínovští fanoušci transparent na začátku zápasu. Chomutovští příznivci na severní tribuně odpověděli obrázkem černožlutých barelů v moři doplněných nápisem „Za špínu se platí“.

Domácí postavili do klece potřetí v sezóně Petra Fraňka, hosté Matúše Kostúra. Před plným stadiónem a ve výborné atmosféře se začalo zhurta. Hned při prvním střídání vymýšlela první formace střeleckou pozici pro Lukeše a na konci druhé minuty měl první gólovou možnost Baláž, Kostúr jeho střelu zastavil položeným betonem. Pak převládala hlavně bojovnost.

V 5. minutě se kotouč objevil za zády chomutovského brankáře, ale stalo se tak po odpískání. Šestá minuta a první vyloučení (Zálešák, nedovolené bránění). V 11. minutě se začalo blýskat před litvínovskou svatyní, Půlpán projel kolem Kubáta, ale puk po jeho střele mířil těsně vedle. Obrovskou možnost Dudy, který dorážel do odkryté klece, pomohl Fraňkovi zlikvidovat Stříteský.

V 15. minutě si vysloužila potlesk Hanzlova řada Vervy, Kostúr byl však znovu připraven. Lukeš našel v dobré pozici Majdana, ten ale se střelou zaváhal. V 18. minutě hasil rychlou akci Pirátů Kubát a musel ven. Litvínov byl zatlačen do pásma, ale ubránil se.

Také první střídání Hüblovy řady ve druhém dějství skončilo Kostúrovým zákrokem. První vyloučení ve druhé části měla na svědomí vysoká hůl Zemana. Hosté přesilovku využili Frolíkovou tečí střely od modré, navíc brzy na to opět za vysokou hůl poslali rozhodčí ven Hübla, ale tohle oslabení černožlutí přečkali bez úhony. A nedlouho poté udeřili: Lukeš skryl střelu švihem za hráče a Kostúr nereagoval, 1:1. Asistenci si kromě nejproduktivnějšího hráče Vervy připsal i letošní debutant Brejčák.

Vyrovnaný hokej v dalších minutách přinášel situace rušné, ale ne nejvyšší kategorie vyloženosti. V polovině zápasu uvolnil Ručinský Černého, ale střelu mu protihráč stihl zblokovat. Hruška mířil těsně vedle. Rapáč podrážel, ale než se vhodilo, Zálešák při buly zvedl hůl příliš vysoko a poměr sil se na dvě minuty srovnal a zároveň snížil na 4/4. A na volnějším ledě se prosadil Martynek, zblízka podstřelil gólmana po Hanzlově vybídnutí od zadního mantinelu, 2:1. Jenže 38 vteřin na to už bylo srovnáno, prosadil se Frolík.

Mrázkův trest vyplynul z tlaku domácích, Litvínov jej nevyužil. Ve 37. minutě vysekl Martynkovi hůl z ruky Hřebejk. Ideální střeleckou pozici si dokázal najít znovu Martynek, zpoza branky mu znovu přihrál Hanzl, tentokrát ale Kostúr udržel puk před čarou. Půl minuty před sirénou ještě přišel na řadu nejobvyklejší zákrok večera, vysoká hůl, a ven musel Hanzl.

Větší část oslabení domácí po přestávce přečkali, ale ve 44. minutě znovu zaúřadoval nejlepší muž na ledě Frolík a dovršil hattrick i druhý zvrat v zápase, 2:3. Až do 50. minuty si Litvínovští proti pohyblivým soupeřům museli počkat na možnost k vyrovnání, protlačil se do ní Martynek, Kostúr vyrazil.

V 52. minutě se těžce sbíral z ledu Majdan po srážce s protihráčem těsně po převzetí přihrávky. Vzápětí fauloval Hřebejk, v přesilovce zblízka doráželi Kubinčák a Ručinský, bez úspěchu. Krátce po návratu provinilce z trestné lavice jej tam vystřídal Polák, ale ani další výhodu Verváci neproměnili. Jenže krátce na to pověsil puk pod víko Vladislav Baláž z přihrávky krajana Rapáče, 3:3! A drama začínalo vrcholit.

Zase blesková odpověď hostů, Lukeš zatáhl za záchrannou brzdu a Zálešák jel penaltu! Franěk jej vychytal. Infarktové situace pokračovaly: vzápětí mohl rozhodnout z přečíslení Trávníček! Ale rovnal si před střelou puk a Kostúr se stihl přemístit. Takže prodloužení, ale na nájezdy tentokrát nedošlo. Štěstí se usmálo na hosty, jmenovitě na Mrázka, jehož střela prošla do sítě od modré čáry.

Litvínov po dvou zápasech znovu bodoval a o tříbodový zisk bude usilovat v neděli. Mohl prohrát i vyhrát v základní době, nakonec se musel spokojit s bodem. V neděli přijďte fandit proti Škodě Plzeň!

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Bylo to derby se vším všudy. Důležité bylo, že jsme rychle po naší brance inkasovali vyrovnávací gól na 2:2 a pak po hrubé chybě na 2:3. Chtěl bych ale kluky pochválit, že dokázali vyrovnat, a že se to podařilo hráčům ze čtvrtého útoku. Chomutov snad chtěl vítězství více, my jsme se asi uspokojili s bodem po vyrovnání na 3:3 a tak trochu čekali na nájezdy. Ale takhle se závěr hrát nedá."

logo Piráti Chomutov

Piráti Chomutov

Mikuláš Antonik: "Byl to vyrovnaný zápas, derby jak se patří. Diváci vytvořili výbornou kulisu. Důležité bylo, že se nám za stavu 2:1 podařilo rychle vyrovnat. Závěr byl divoký, mohli jsme mít tři body ale taky nic. V prodloužení jsme měli štěstí, střela od modré tam propadla bereme dva body."

Fanshop