Zápasy 07. 10. 2012, Redakce

Sparta zdolána velkým obratem a dvěma góly v oslabení!

Ani stav 0:2 a 2:3 nezastavil Vervu v Praze na cestě za dalším vítězstvím. Otočila stav, vyhrála nakonec 5:4 a dosáhla čtvrté výhry v řadě! Dvakrát tým skóroval v oslabení, u tří branek byl Martin Ručinský (2+1).

10. (ČT), 07.10.2012, Tipsport Arena
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
4 5
  • Třetiny

    2:0, 1:3, 1:2

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Neuvirth - Philipp, Vallin, Milam, Krstev, Gawryletz, D. Kočí, Husák - Tenkrát, J. Hlinka, I. Rachůnek - Ton, Foster, T. Rachůnek - Jánský, Vantuch, Bahenský - Žálčík, Simon, Forman

  • Sestava hostů

    Francouz – Posmyk, Kubát, Stříteský, Holub, Gula, Sklenička – Majdan, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček - Černý, Baláž, Ručinský - Rapáč, Pšurný, Frolík. Připraveni Franěk, Hora a Jurčík


Reportáž

Litvínov nastoupil podeváté v sezóně od začátku zápasu s Pavlem Francouzem, poprvé s libereckým bekem Janem Holubem. Chyběli obránci Brejčák, Zeman, Jareš a Kousalík, v útoku Kubinčák. Tým nastoupil opět se šesti obránci a čtyřmi útoky. Utkání začalo kvůli prodlouženému florbalovému přenosu se sedmiminutovým zpožděním.

Po pouhé půlminutě hry se sám na branku řítil ofenzívní litvínovský bek Kubát, trefil Neuvirthovu lapačku. Ve 3. minutě minul jeho klec Ručinský. V 6. minutě byl za sekání vyloučen Posmyk, ačkoli nesekal, jeho spoluhráči se ubránili. V 9. minutě 2:0 na loženky, Majdan jel v přečíslení zprava sám! Ani na dvakrát neskóroval, gólman zachránil.

První výhoda hostům se naskytla díky faulu Vallina. Během ní došlo k poruše časomíry a dalšímu zdržení, po ní pak ke gólu: příliš volný Rachůnek dorážel z úhlu do odkryté klece. V 16. minutě rozebral Litvínov obranu Sparty, nedal a z protiútoku inkasoval, Tenkrát elegantně zasáhl z voleje přihrávku ze strany, 2:0.

Martynek od mantinelu přihrál do šance Ručinskému, ten po blafáku trefil lapačku gólmana. Stejný hráč v přesilovce (Vantuch) dvakrát dorážel, ani teď se ale Verva branky nedočkala. Stav 0:2 při pěti gólových šancích byl pro ni v čase 20:00 krutý.

Hned po změně stran se probil před Francouze Tenkrát, gólman zachránil. Odpověděli Martynek s Trávníčkem, ale přihrávka prvně jmenovaného neprošla. Philipp fauloval Rapáče, vyloučen nebyl - možná i proto, že byl v souboji sám zasažen.

Pak platilo nedáš-dostaneš na druhé straně a hned dvakrát! Hlinka a po chybě v rozehrávce i Rachůnek mohli přidat třetí gól, poprvé zachránil Francouz, druhá střela šla vedle. A za minutu bylo srovnáno, Ručinský si najel na Černého přihrávku - 2:1 a Lukeš si počkal na nejvhodnější okamžik koncovky, puk odrazil o tyč - 2:2!

V polovině zápasu tečoval střílenou přihrávku Hlinka a vrátil Spartě alespoň těsný náskok, 3:2. Vyrovnat mohl z voleje Lukeš po nádherné kombinaci Hübl - Majdan - Lukeš, polodkrytou branku minul. Druhé vyloučení Posmyka potrestal - Ručinský! V oslabení mu druhý gól připravil Trávníček. Do kabin se šlo za nerozhodného stavu i po třetím faulu Posmyka, což bylo pro Krušnohorce po smolné první části povzbuzení.

Třetí dějství začalo pro hosty nedobře, ale záhy pokračovalo skvostně. Hned po buly odpískali sudí hákování Hüblovi, ale Litvínov dlouhé oslabení tři na pět bránil dobře. Pak se provinil Vantuch a v oslabení tři na čtyři Kubátovu střelu po buly pohotově poslal z dorážky mezi Neuvirthovy betony Hanzl. A jen co začala přesilovka Vervy, po akci Ručinského a Majdana zavěsil nádherně z voleje Hübl, 3:5!

Vrátit Pražany do hry mohl Hlinka, ale Francouz se stoickým klidem měl opět navrch. S velkou chutí hrající Ručinský našel Černého a Sparta děkovala dvěma zákrokům svého gólmana.

Až 21 vteřin se rudí přece jen dočkali, poté co přečkali trest litvínovského odchovance Bahenského a odvolali brankáře snížil Rachůnek. Ale to bylo vše.

Sparta byla nucena zapsat osmou porážku v řadě, z toho druhou pod novým koučem Sýkorou. Litvínov se naopak udržel na vítězné vlně a v pátek vyzve doma Třinec! Dostaví se fanoušci ve výraznějším počtu?

(Foto: Jan Beneš, www.hcsparta.cz)

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Václav Sýkora: "Zápas jsme dobře rozehráli, dostali se do vedení 2:0, ale na tom měl obrovský podíl Michal Neuvirth, který pochytal spoustu šancí Litvínova. Byly tam brejkové situace, jeli nám dvakrát sami na branku a my jsme se z toho vůbec nepoučili. Projevilo se to ve druhé i třetí třetině, kdy měl Litvínov nespočet přesilových situací z brejků, i když jsme na ně upozorňovali. Byli jsme herně nedisciplinovaní a projevilo se to i dvěma góly v naší přesilovce. Nedobruslili jsme hráče asi proto, že jsme si mysleli, že se nemůže nic stát."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Prohráli jsme první třetinu 0:2, ale nebyli jsme v ní špatní. Měli jsme hodně gólovek, ale byli jsme v zakončení příliš jaloví a měkcí. Věřili jsme, že když tu hru udržíme dál - dobře bránit a čekat na brejky - tak by se zvrat mohl povést. Vyrovnali jsme na 2:2, Sparta šla sice znovu do vedení, ale důležitým okamžikem v našem oslabení byl náš gól na 3:3. Pak Sparta dál tlačila a my jsme z brejků dali góly, které rozhodly."

Fanshop