Zápasy 06. 11. 2022, Kamila Stříteská

Podkrušnorské derby ovládl Litvínov

Vyrovnané utkání se rozhodlo ve třetí třetině, ve které si chemici dokázali vybojovat gólový náskok, který Karlovarští nedokázali stáhnout. Velký podíl na tříbodové výhře má Andrej Kudrna, jenž se stal dvougólovým střelcem utkání. Před reprezetanční přestávkou si Verva připsala tříbodový zisk a odlepila se z posledního místa v tabulce.

19. kolo, 06.11.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Energie Karlovy Vary
HC VERVA Litvínov HC Energie Karlovy Vary
5 3
  • Třetiny

    1:1, 1:0, 3:2
  • Střely na branku

    39:45
  • Vyloučení

    5:5
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4023

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 18. Jaks (Š. Stránský, Hlava), 29. Kudrna (Zdráhal, Zile), 52. Zeman (Zdráhal, Š. Stránský), 58. Kudrna (Estephan, Sukeľ), 60. Straka

    Branky a nahrávky HC Energie Karlovy Vary: 20. Koblasa, 53. Plutnar (Hladonik, Rachůnek), 60. Beránek (Havlín, Rachůnek)

  • Rozhodčí

    Hribik, Veselý – Komárek, Svoboda

  • Sestava domácích

    Godla – Zeman, Zile, Jaks, Strejček, Wesley, Demel (A), Freibergs – Abdul, Sukeľ (C), Kudrna – Zdráhal (A), Estephan, Š. Stránský – Hlava, Gut, Straka – Havelka, Helt, Zygmunt.

  • Sestava hostů

    Lukeš – Bartejs, Plutnar, Bernad, Dlapa (A), Havlín, Mikyska, Rulík – Rachůnek (C), Gríger, Kružík – Koblasa, Hladonik, O. Beránek (A) – Redlich, Jiskra, Kohout – Vachovec, Zadražil, Osmík.


Reportáž

V úvodní dvacetiminutovce byli zpočátku aktivnějším mužstvem na ledové ploše domácí, ale hra se brzy srovnala. Šance se střídaly na obou stranách. Na začátku měla Verva několik solidních střeleckých pokusů, ve 4. minutě prověřil pozornost Štěpána Lukeše nahozením od modré čáry Strejček, ale karlovarský gólman nahození uklidil do své výstroje. První vyloučení bylo na straně hostů, kdy tým oslabil Dlapa. V početní převaze se o otevření gólového účtu pokoušel Nicolas Hlava zakončující k pravé tyči, ale na Lukeše nevyzrál, následná střela Zdráhala se také minula účinkem. 

Energetici se do většího zakončení dostali až v 9. minutě, kdy se v dobré střelecké pozici ocitl Dávid Gríger, střela mu však nesedla a Godla tak nemusel vůbec zasahovat. O dvě minuty později se dostal do zakončení také Michal Vachovec nad levým kruhem, jeho pokus srazila obrana chemiků a následně se postarala o bezpečný přesun kotouče z obranné třetiny. Hra Energie začala nabírat na rozměrech a hosté byli velmi aktivní, což ukázala další šance Karlových Varů, ve které se ocitl Petr Koblasa, jenž ujel po pravém křídle a švihl do kotouče, který se odrazil od Godlova betonu. Ve 14. minutě vyslal dělovou ránu od modré čáry Tomáš Havlín, dělovka skončila v lapačce domácího brankáře. O čtyři minuty později si do lepší pozice sjel Janis Jaks a svižnou střelou propálil Štěpána Lukeše a otevřel skóre utkání - 1:0. Deset vteřin před koncem prvního dějství se hostujícím povedlo vyrovnat. Od zadního mantinelu chtěl Jaks vyhodit kotouč z pásma, nicméně vyhození zachytil Petr Koblasa, který z levé strany vyslal tvrdou ránu a litvínovskému gólmanovi nedal žádnou šanci - 1:1.

Druhé dějství znovu patřilo domácímu celku. Ve 26. minutě převzal kotouč na pravé straně Estephan a z kruhu vyslal střelu ke vzdálenější tyči, ale Štěpán Lukeš předvedl fantastický semafor a střelu zpacifikoval lapačkou. Ještě před polovinou hry se domácí usadili v útočné třetině a snažili se najít recept na maskovaného muže v brance Karlových Varů. V signalizované výhodě střelou z mezikruží uspěl Andrej Kudrna, který propálil Lukeše mezi betony - 2:1.

Aktivní Verva brzy přidala další kvalitní šanci. Šimon Stránský zakončoval z pravé strany, ale jeho pokus skončil na betonu Lukeše. Ve 34. minutě zvedali domácí ruce nad hlavu po střele Nicolase Hlavy, ale kotouč skončil pouze na horní tyči hostující brány. Posléze zkoušel navýšit skóre Matúš Sukel zprava, kdy mířil na odkrytou klec, ale puk orazítkoval pouze břevno. O minutu později měli Litvínovští k dispozici přesilovou hru, ale nesehráli ji zrovna ideálně. Naopak hosté zahrozili, Ondřej Beránek nedokázal propasírovat kotouč za záda ležícího Denise Godly. Posléze se síly na ledě vyrovnali a energetici měli další příležitost ke smazání manka. Martin Kohout pálil z pravého kruhu, ale maskovaný muž chemiků byl u levé tyčky pozorný a nenechal kotouč proplout za brankovou čáru.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky Mikyska nahodil kotouč před domácí bránu, ale žádný z hostujících hráčů nebyl připravený na dorážku. Vzápětí se na křídle utrhl Nicolas Hlava, ale v koncovce si na Lukeše nepřišel. Hra se přelévala z jednoho konce na druhý a Energie se velmi snažila o vyrovnávací branku. Ve 48. minutě hledal Gríger najíždějícího Tomáše Rachůnka, ale druhý jmenovaný nedosáhl na přihrávku, čímž skončila slibně vypadají akce Karlových Varů. O dvě minuty později nepřekonal Godlu tváří tvář Martin Kohout. V 52. minutě se nejprve neprosadil Patrik Zdráhal, ale vzápětí nasměroval kotouč od zadního mantinelu na osu, kam si najel Denis Zeman, který z pravého kruhu poslal Vervu do dvoubrankového vedení - 3:1.

O pár chvilek později se Strejček dopustil nedovoleného zákroku a Energie využila početní převahu, z pravého kruhu poslal puk do litvínovské sítě Michal Plutnar - 3:2 a vrátil hostům naději. V 56. minutě to od mantinelu zkoušel Vít Jiskra, ale jeho pokus pokryl litvínovský gólman. Karlovarští si vzali oddechový čas a pokusili se prosadit se šesti bruslaři v poli. Ve velké šanci se ocitl Tomáš Bartejs, který pálil z levé strany, ale trefil se do připravené lapačky Denise Godly. Andrej Kudrna prošel útočné pásma s kotoučem a skrze obránce poslal puk do prázdné brány Karlových Varů a stal se dvougólovým střelcem zápasu - 4:2. Energie pokračovala ve hře se šesti bruslaři v poli a vykřesali poslední jiskru naděje. Z mezikruží se přesně trefil Ondřej Beránek - 4:3. O sedm vteřin později si Litvínov pojistil vítězství, když se k odraženému puku dostal Petr Straka, najel si do útočné třetiny a bekhendem trefil prázdnou branku hostů. Před reprezentační přestávkou si Litvínov zajistil tříbodové vítězství na domácím ledě. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Děkujeme za gratulaci. Podle mě to bylo naprosto vyrovnané utkání. Neřekl bych, že bychom tahali za delší nebo za kratší konec. Byl to vyrovnaný zápas a odpovídal tomu i poměr šancí. Soupeř byl nebezpečný, měl dobré osobní souboje hokejka na hokejku, s tím jsme se trochu trápili. Nezdála se nám naše první třetina, měli jsme pocit, že jsme všude o půl metru dál. Dolehla na nás tíha utkání, které jsme odehráli na Kladně. Jsme rádi za tři body. Reprezentační pauzu nebudeme trávit na dně.


logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

David Bruk

Nejdříve bych pogratuloval domácím k vítězství. V první třetině byli domácí jasně lepší, my jsme byli pod velkým tlakem a měli jsme problémy dostat se z pásma. Litvínov měl výborný forčeking. Vytvořil si hodně šancí a byli jsme rádi, že jsme přežili na 1:1, protože domácí udělali chybu a nahráli nám na gól. Ve druhé a třetí třetině, které jsme prohráli, vidím zlepšení. Pozměnili jsme založení útoku a už jsme nebyli pod takovým tlakem. Našli jsme cestu, kterou jsme se dostávali z pásma, ale v útočné třetině jsme si nedokázali vytvořit nebezpečné šance. Soupeř nás nepouštěl do slotu, do předbrankového prostoru a mezi kruhy, odkud jsme měli minimum střel. To si myslím, že zlomilo utkání, protože Litvínov se tam dokázal přihrávkou dostat a měl nebezpečnější šance.

Fanshop