Zápasy 23. 10. 2022, Kamila Stříteská

Začátek druhé čtvrtiny sezony Verva nezvládla a padla na ledě Vítkovic

Druhou čtvrtinu odstartovala Verva na ledě Vítkovic. Vyrovnané utkání se zlomilo ve druhé třetině, ve které si domácí dokázali vytvořit náskok, jenž chemici sice dokázali stáhnout, ale srovnat se jim nepodařilo. Litvínovští si připisují sedmou porážku v řadě.

14. kolo, 23.10.2022, Ostrava, OSTRAVAR ARÉNA
logo HC Vítkovice Ridera
logo HC VERVA Litvínov
HC Vítkovice Ridera HC VERVA Litvínov
5 3
  • Třetiny

    1:1, 3:1, 1:1
  • Střely na branku

    26:30
  • Vyloučení

    4:3
  • Využití

    1:2
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    6409

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Vítkovice Ridera: 20. Lakatoš (Mikuš), 22. Chlán (Fridrich, Lakatoš), 35. Lindberg (Fridrich, Chlán), 40. Mueller (Krieger, Bukarts), 41. Raskob (Lakatoš, Fridrich)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 15. Estephan (Š. Stránský, Hlava), 25. Wesley, 47. Zdráhal

  • Rozhodčí

    Mrkva, Pražák – Lederer, Zíka

  • Sestava domácích

    Stezka – Mikuš (A), Grman, Koch, Raskob, Gewiese, L. Kovář, J. Stehlík – Bukarts, Krieger, Mueller (C) – Fridrich, Chlán, Lakatoš (A) – Dej, Lindberg, Kalus – Lednický, Marosz, Krejsa.

  • Sestava hostů

    Godla – Zile, Jaks, Strejček, Wesley, Demel (A), Zeman, D. Kolář – Zygmunt, Sukeľ, Š. Stránský – Kudrna, Estephan, Zdráhal (A) – Abdul, Helt, Hlava – Berka, Straka (C), Chalupa.


Reportáž

První třetina přinesla několik zajímavých pasáží. Odražený puk od zadního mantinelu přistál na čepeli Pawlu Zygmuntovi, kterého od úvodní branky zápasy dělily milimetry. V 8. minutě byl pod palbou gólman chemiků, když čelil střeleckým pokusům Chlána, Lakatoše a Fridricha, ale všechny střely úspěšně zlikvidoval. Posléze to zkoušel na druhé straně Estephan, ale kotouč zmizel v Stezkově náručí. Po polovině úvodního dějství se do zajímavé šance dostaly Vítkovice, když pálil zblízka Chlán, ale trefil pouze Denise Godlu, na dorážku byl připravený Fridrich, ale litvínovský brankář držel pevně kotouč ve své moci. Hosté taktéž zahrozili, zprava vyslal dělovku Giorgio Estephan, ale kanadský útočník si na Aleše Stezku ve vítkovické brance nepřišel. O pár vteřin později získala Verva první početní převahu v zápase, kterou v 15. minutě zužitkoval právě Giorgio Estephan, když získal křižnou nahrávku od Stránského a pohotovou střelou nedal Stekovi žádnou šanci - 0:1. Vstřelený gól nabil Vervu energií a o chvilku později se hosté blížili zvyšující brance. Janis Jaks prokličkoval až před vítkovickou brankou a prověřil Stezku nebezpečnou střelou zblízka, domácí brankář si připsal úspěšný zákrok. Aktivní hra chemiků pokračovala, z mezikruží vyslal dělovou ránu Jindřich Abdul, ale gólman Ridery byl opět přesný jako švýcarské hodinky. Po šancích Vervy se pustili do akce domácí. Od modré čáry vyslal tvrdou střelu Raskob a dorazil kotouč do branky Denise Godly se pokoušel Peter Mueller. Dezorientovaný litvínovský gólman se štěstím kotouč vyrazil. Poslední minutu a půl strávily Vítkovice v početní převaze, kdy čtyřicet vteřin před koncem prvního dějství propálil Denise Godlu střelou z pravého kruhu Dominik Lakatoš - 1:1. Úvodní dvacetiminutovka tak skončila za vyrovnaného stavu.

Litvínov sice do prostřední části nastoupil aktivně a ihned se pokoušel zahrozit, ale domácí gólman neměl moc práce. Hra se rychle přesunula do útočného pásma Vítkovic, Fridrich pálil ke vzdálenější tyči, střelu sice zastavil Godla betonem, ale odražený kotouč skončil na holi Petra Chlána, který v pozici klečícího střelce poslal kotouč do horní části litvínovské klece - 2:1. Po vstřeleném gólu se Vítkovice provinily nedovoleným zákrokem a přesilovou hru Verva dokázala využít. Po zákroku zůstal na ledě ležel Jindřich Abdul a domácí přestali na chvilku hrát, čehož využil Joshua Wesley, který poslal kotouč mezi Stezkovy betony a vmžiku bylo vyrovnáno - 2:2. Posléze trápila hostující hráče rozehrávka a nemohli se dostat do útočné třetiny. Ve 35. minutě byli domácí šťastnější. Usadili se v útočném pásmu a Tobias Lindberg přesnou ranou z kruhů propálil gólmana chemiků a vrátil Rideře jednobrankové vedení 3:2. Vítkovičtí hokejisté pokračovali v útoku a do situace dva na nikoho unikl Lednický s Krejsou, ale ani jeden z nich nedokázal překonat Godlu. A stejně jako v první třetině i prostřední část zakončila branka domácích. Krieger křižnou nahrávkou poslal kotouč na Petera Muellera, jenž pálil do zcela odkryté klece hostů - 4:2. Do závěrečné dvacetiminutovky vstupovala Verva s dvoubrankovým mankem. 

Závěrečné dějství začalo jako přes kopírák. Verva byla aktivní a operovala s kotoučem v útočné třetině, ale vzápětí se hra přesunula do jejího obranného pásma. Z pravého kruhu poslal kotouč do hostující sítě James Raskob - 5:2. Pátá branka domácí tým velmi nabudila a zatopila Godlovi pod kotlem. Ten měl plné betony práce, když se Raskob znovu přihlásil o slovo a snažil se znovu prosadit, litvínovský brankář si se všemi následujícími pokusy poradil a skóre zůstalo neměnné. Ve 44. minutě měl Litvínov sice další přesilovou, hru, ale tentokrát ji Verva nesehrála ideálně a nedostala ani prostor ke střele. Po oslabení se Ridera rozhodla znovu zahrozit. Bukartsova střela po Kriegerově nabídce ale skončila nad hostující bránou. Nepovedenou přesilovku ale Verva napravila, když Patrik Zdráhal vzal zodpovědnost na sebe, ve středním pásmu se ujal kotouč a ujížděl sám na bránu. Našel mezeru mezi Stezkovými betony a snížil na - 5:3. Domácí se pokoušeli o rychlou odpověď, ale Kriegerova střelu zastavil pohotový Godla lapačkou. Druhou polovinu závěrečné části odstartovala Verva opět velmi aktivně a měla několik slušných příležitostí, ale nikomu z chemiků se nepodařilo Stezku nachytat. Litvínov zkusil odvolat brankáře a hrát se šesti bruslaři v poli, ale ani tento počin hostům body nezajistil. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Miloš Holaň

Z našeho pohledu byl Litvínov velice těžkým soupeřem. Má velkou sílu v útočné fázi. Nepovedl se nám vstup do třetiny a museli jsme dotahovat. Nakonec první třetina skončila 1:1. Informovali jsme hráče o tom, že to bude boj, který bude o vůli, trpělivost, organizované obraně. To jsme ukázali ve druhé třetině, kdy jsme zápas otočili na svou stranu. V závěru jsme vstřelili gól do šatny a navázali jsme brankou ze šatny. To zřejmě dalo řád utkání. Litvínov zápas nezabalil. Byl neustále nepříjemný, ale díky Aleši Stezkovi jsme utkání udrželi. Hráčům chci poděkovat za tříbodový zisk a také za to, že v sobě našli vůli, která nás dovedla k vítězství. Nebylo to vůbec jednoduché. 


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Nastoupili jsme proti organizovanému a velmi trpělivému soupeři. Do utkání jsme chtěli vstoupit podobnou hrou, což znamená trpělivě a bez chyb. Úvod utkání se nám podařilo. Mrzí nás inkasovaná branka v oslabení, protože všichni víme, že Dominik Lakatoš střílí na první tyč. Tento gól ovlvnil nejen vstup do druhé třetiny, ale také její charakter. Domácí byli v prostřední části lepším týmem. Třetí třetina byla znovu velmi ovlivněna brzkou brankou. Naše snaha korigovat případně dotáhnout výsledek byla marná.