Zápasy 21. 10. 2022, Daniel Tichý

Verva i přes dvě branky Patrika Zdráhala nestačila na Olomouc

Litvínov zajížděl ve třináctém kole extraligy na led Olomouce. Chemici sice vedli po první třetině 1:0 zásluhou Zileho, ale Vervě se absolutně nepovedla druhá třetina, ve které obdržela čtyři branky. Litvínov tak natáhl svoji sérii proher na šest utkání.

13. kolo, 21.10.2022, Olomouc, Zimní stadion
logo HC Olomouc
logo HC VERVA Litvínov
HC Olomouc HC VERVA Litvínov
5 3
  • Třetiny

    0:1, 4:0, 1:2
  • Střely na branku

    24:28
  • Vyloučení

    3:4
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4318

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Olomouc: 25. Navrátil (Nahodil), 31. J. Káňa (Klimek), 38. Švrček (Menšík, Dujsík), 40. Dujsík (Ondrušek, Olesz), 60. J. Káňa.

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 12. Zile (Zdráhal, Estephan), 48. Zdráhal (Estephan, Hlava), 50. Zdráhal (Estephan, Š. Stránský).

  • Průběh zápasu

    0:1, 4:1, 4:3, 5:3

  • Rozhodčí

    Kika, Cabák – Lučan, Kis.

  • Sestava domácích

    Konrád (21. Lukáš) – Dujsík, Ondrušek (C), Škůrek, Rašner, Švrček, Řezníček, T. Černý – Orsava (A), Anděl, J. Káňa (A) – Klimek, Nahodil, Navrátil – Kucsera, Menšík, Olesz – Kunc, Kusko, Mareš.

  • Sestava hostů

    Tomek – Jaks, Zile, Wesley, Strejček, Zeman, Demel (A), D. Kolář – Hlava, Sukeľ, Š. Stránský – Straka (C), Estephan, Zdráhal (A) – Abdul, Berka, Kudrna – Zygmunt, Helt, Havelka.


Reportáž

Domácí Olomouc začala toto utkání lépe, a hned po třiceti vteřinách přišla velká šance. Anděl z levé strany chtěl vybídnout u zadní tyče Káňu, ale Matej Tomek dokázal touš vykopnout levým betonem. Neuběhly ani dvě minuty a Tomek byl zaměstnán znovu, když si tentokrát poradil se střelou Švrčka od modré čáry. Následně ale vyrazil vpřed Litvínov, který pořádně zahrozil. Dorážka Helta dokonce zamířila z vnější strany do tyče. Chvíli na to dostal nabito znovu litvínovský Helt, jenž od modré čáry branku minul. Po polovině první periody se Verva dostala do vedení. Patrik Zdráhal vybídl u modré čáry Kristapse Zileho, který přesně našel prostor u bližší tyče. Konrád toho přes několik těl před sebou mnoho neviděl. V minutě šestnácté to mohlo být už o dvě branky. Po chybné předávce mezi Ondruškem a Orsavou se hosté dostali do další příležitosti. Abdul se natlačil před bránu, ale tam zapracoval Švrček ve spolupráci s Konrádem. Dělovku od modré čáry vyslal střelec první branky Zile. Kondrád jeho pokus pokryl a to bylo z první části vše - 0:1.

Do druhé části vstoupila domácí Olomouc se změnou v brankovišti, když Branislava Kondráda nahradil Jan Lukáš. Ve dvaadvacáté minutě přišla zatím největší šance domácích. Navrátil vybídl před brankou Nahodila, proti kterému se ale výstavně natáhl Tomek. O tři minuty později bylo srovnáno. Jakub Navrátil se hned po buly dostal ke kotouči a i se štěstím jej dostal nad beton brankáře Tomka. Vervě se chvíli na to naskytla možnost přesilové hry. Estephan si klepl o kotouč na levém kruhu, ale Lukáš se prezentoval skvělým zákrokem vyrážečkou. V polovině utkání se naskytla přesilovka také domácí, ti ale narozdíl od hostů s ní dokázali naložit gólově a otočili skóre. Lukáš Klimek se dostal po levém křídle dopředu a naservíroval touš na hůl Jana Káni, který se prezentoval nádhernou tečí do šibenice. Hanáci přebrali po druhé brance iniciativu hry a byli aktivnější. V šestatřicáté minutě přišla další obrovská šance domácích. Velkou rychlost středem kluziště nabral Michal Kunc, jehož rána mířila k zadní tyči. Nakonec ji ale o kousek minula. O minutu později Ondrušek rychle posunul na Nahodila, který měl před sebou poloprázdnou branku. Matej Tomek se ale výtečně dokázal přemístit. V osmatřicáté minutě ale už přece jenom dokázala Mora odskočit na rozdíl dvou branek. Dujsík předložil puk Janu Švrčkovi, který skrytou střelu od modré čáry umístil přesně. Tomek nestačil reagovat. A to z druhé periody nebylo vše. Šestačtyřicet vteřin před koncem druhé části se domácí stadion mohl radovat po čtvrté. Mora si vytvořila před Tomkem obrovský tlak a znovu byla úspěšná. Ležícího gólmana Litvínova překonala tvrdá střela Tomáše Dujsíka z kruhu - 4:1.

Třetí dějství začalo opatrně z obou stran. Po pěti minutách se dostala do přesilové hry hostující Verva a té se podařilo korigovat skóre. Na konci povedené akce byl Patrik Zdráhal po přihrávkách Estephana a Hlavy. O dvě minuty na to se Verva dotáhla na rozdíl jedné branky a rázem bylo zaděláno na drama. Před bránou Olomouce byly k vidění zmatky, které znovu potrestal Patrik Zdráhal. Litvínovský útočník si před ležícím Lukášem stáhl touš do bekhendu a úspěšně zavěsil. Vedení o dvě branky mohl na domácí stranu vrátit Menšík, ale netrefil zařízení. Sedm minut před koncem nahodil na branku Olomouce Zile. Puk se nepříjemně odrazil a skončil těsně vedle branky. Mora po třetí obdržené brance hrála poctivě do obrany a nepouštěla hosty do příležitostí. Pět minut před koncem pálil od mantinelu Lukáš Kucsera, jenže jen do připraveného Tomka. Ten si nadvakrát poradil a raději hru zastavil. Pár chvil na to Jan Lukáš své spoluhráče zachránil. Po pravé straně zajímavě projel do střelecké pozice Josh Wesley, ale zkušený gólman Hanáků se překvapit nenechal. Ke konci Demel našel Helta na vrcholu kruhu. Pokus druhého jmenovaného ale skončil na betonu gólmana. Litvínov to zkusil bez brankáře, ale vyrovnat se jim nepovedlo. Místo toho se Olomouc trefila do prázdné branky zásluhou Jana Káni a připsala si tři body - 5:3.