Zápasy 07. 10. 2022, Kamila Stříteská

Litvínov padl v přestřelce s Kometou

Kometa si v první třetině vytvořila jednobrankový náskok, ale ve druhém dějství byla Verva velmi aktviní a dokázala náskok nejen dorovnat, ale také přidat navyšující gól. Jenže ve třetí třetině přišel zlom, Kometa Brno si vzala své vedení zpět. Litvínov sice zvládl ještě srovnat krok, ale na pátý gól Komety už chemici odpověď nenašli.

8. kolo, 07.10.2022, Brno, Winning Group Arena
logo HC Kometa Brno
logo HC VERVA Litvínov
HC Kometa Brno HC VERVA Litvínov
5 4
  • Třetiny

    1:0, 1:3, 3:1
  • Střely na branku

    25:25
  • Vyloučení

    3:1
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    1:0
  • Diváků

    5546

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Kometa Brno: 10. Horký (Holík), 33. Vincour (Kratochvíl), 42. Šalé (Kollár, Zbořil), 43. Strömberg (Koblížek), 45. Kollár (Zbořil)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 12. Sukeľ (Š. Stránský, Demel), 38. Hlava (Berka), 39. Estephan, 44. Gut (Hlava)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4

  • Rozhodčí

    Hradil, Kika – Axman, Synek

  • Sestava domácích

    Čiliak – Ščotka, Ďaloga, Kučeřík, Holland, Gulaši, Hrbas – Flek, Holík, Horký – Zaťovič, Strömberg, Koblížek – Kollár, Zbořil, Šalé – Dufek, Malý, Vincour – Kratochvíl.

  • Sestava hostů

    Zajíček (45. Godla) – Jaks, Zile, Šalda, Freibergs, Wesley, Demel, Zeman – Zdráhal, Estephan, Kudrna – Š. Stránský, Sukeľ, Abdul – Hlava, Gut, Berka – Havelka, Helt, Straka.


Reportáž

Litvínovští vstoupili do úvodní třetiny velmi aktivně a ihned zásobovali Čiliaka střelami. Velkou šanci zaznamenali svěřenci Vladimíra Růžičky ve třetí minutě, kdy zpracoval kotouč mezi brněnskou obranou Berka a dostal se do úniku, ale na brankáře Komety nevyzrál. Verva pustila svého soupeře do nebezpečné šance v 5. minutě. Kollár se ujal kotouč na středovém kruhu a vypracoval si pozici na levém kruhu, zamířil na bližší tyč, ale Šimon Zajíček si s jeho pokusem poradil. O chvilku později se ale opět ukázala aktivní Verva, tentokrát to byl Matúš Sukeľ, který hledal vhodný recept na Marka Čiliaka, ale nenašel jej. Domácím dělal problém přechod přes střední pásmo, čímž si vytvořila minimum šancí. V 10. minutě se předvedl Luboš Horký, jenž inkasoval přihrávku od Holíka a přesně poslal kotouč ke vzdálenější tyči - 1:0. Po vstřeleném gólu navíc Kometa vybojovala přesilovou hru, když se provinil Wesley faulem na Zaťoviče. Domácí měli několik střeleckých pokusů, nejblíže byl Marek Ďaloga, který projel s pukem celé kluziště a pálil pod horní tyč, ale na maskovaného muže v litvínovské kleci si nepřišel. Posléze se aktivnějším mužstvem stávalo Brno. Dufek s Koblížkem solidně dokázali zatopit hostující obraně a Koblížek se dokonce dostal do zakončení, ale z bezprostřední blízkosti těsně minul bránu Vervy. Následně si také hosté zahráli přesilovou hru, ale Brňané se v oslabení dobře bránili a Litvínov zahrozil až v samotném závěru početní převahy, o což se postaral Hlava, který pálil z mezikruží, ale Čiliaka nepřekonal. Zbytek první třetiny se týmy střídaly na kotouči, ale do větší šance se nedostaly. Po dvaceti minutách hry bylo skóre 1:0.

Kometa naopak vletěla do druhé třetiny a snažila se soupeře překvapit. Nevyzpytatelně vypálil od modré čáry Kučeřík, litvínovský gólman měl zakrytý výhled, ale přesto střelu zastavil. Brněnská aktivita neutichala, ale nakonec si také hosté vybojovali nebezpečnou šanci. Po skrumáži se dostal kotouč na volej Andreji Kudrnovi, který v tutové šanci nepřekonal Čiliaka a touto šancí se Litvínov dostal na koně. Srovnat gólové manko se o pár chvil později pokus Abdul po nabídce od Stránského, ale kotouč minul svatyni Komety. Nakonec tlak chemiků vyústil ve vyrovnávací branku. Stránský obešel bránícího hráče domácích a nabil na Matúše Sukela, který poslal puk do horní části brněnské branky - 1:1. Ale radost Litvínovských netrvala dlouho, protože Kometa bleskově odpověděla. Brno sevřelo svého soka ve třetině a po odrazu přesně zakončil Tomáš Vincour a vrátit Kometě jednobrankové vedení - 2:1. Navýšit se pokoušel Strömberg dělovou ránou od modré čáry, ale Šimon Zajíček si poradil. Brněnská Kometa se držela v útočném pásmu a bombardovala litvínovského gólmana střelami. Jenže poté zastavil brněnskou rozehrávku Berka, který poslal dopředu Nicolase Hlavu, ten se řítil sám na bránu Brna a překonal Čiliaka střelou nad rameno - 2:2. Jakoby domácí vyrovnávací gól hostů uzemnil. Po 30 vteřinách totiž došlo k obratu. Giorgio Estephan se dostal do zakončení mezi dvěma bránícími hráči domácích a nadvakrát v pádu prostřelil maskovaného muže Brněnských a zaznamenal premiérovou trefu v letošním ročníku - 2:3.

Manko se dokázala Kometa na začátku závěrečné dvacetiminutovky bleskově srovnat. Na pravém křídle se řítil Eduard Šalé, doputoval až k litvínovské brance a bekhendovým zakončím propálil Šimona Zajíčka - 3:3. O minutu později bylo Brno opět ve vedení. Nabídku Koblížka zakončil Kim Strömberg gólem do hostující sítě - 4:3. Po dvou rychle inkasovaných gólech si Vladimír Růžička vzal oddechový čas. Time out hostujícímu celku zřejmě prospěl, protože vzápětí opět srovnal. Z mezikruží propálil Marka Čiliaka Michal Gut - 4:4. Následně měla Verva početní výhodu, když se Marek Hrbas provinil nedovoleným zákrokem. Jenomže přesilovka hostům nevyšla úplně tak, jak by si představovali. Ve vlastním oslabení nasadil vysoké tempo Zbořil, který pak předložil puk Andreji Kollárovi a ten nekompromisně propálil Zajíčka - 5:4. Po páté inkasované brance zamířil Šimon Zajíček na střídačku a místo něj nastoupil Denis Godla. Ve 48. minutě byl Litvínov blízko dalšímu vyrovnání. Patrik Zdráhal našel Sukela, jenž měl před sebou volný prostor pro zakončení, ale rozvlnil pouze boční síť. Vzápětí dostal dobrou nabídku Hlava, ale na hranici brankoviště promáchl. Kometa si těsné vedení pevně střežila a snažila si jej udržel až do samotného konce. V 55. minutě zamířil na trestnou lavici Zbořil, v přesilové hře se ale chemikům nepodařilo nic vymyslet. Naopak poté, co se Adam Zbořil vrátil na ledovou plochu, postupoval s Horkým, vzal zakončení sám na sebe, ale hostující klec přestřelil. Dvě minuty před koncem opustil Denis Godla své pracoviště a Litvínov to zkoušel se šesti bruslaři v poli. V powerplay to zkoušel Zile střelou od modré čáry, ale mířil nad brněnskou klec. Kometě se poté podařilo poslat kotouč daleko od vlastní brány a dokonce mohla skórovat do prázdné brány, ale domácí těsně minuli. Posledních několik vteřin měl Čiliak hodně práce, ale skóre se už nezměnilo a utkání skončilo 5:4 pro Kometu Brno.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Martin Pešout

Zažili jsme infarktový zápas. Musím říct, že soupeř hrál velice dobře. Měl rychlý přechod do útoku a v naší obranné třetině nám dělal ze začátku nemalé problémy. Touha vyhrát a využitá přečíslení rozhodla o naší výhře. V posledních deseti minutách jsme ubránili dvě oslabení, kdy jsme navíc z jednoho rozhodli. Byla opravdu vidět neskutečná touha po vítězství. Mrzí nás, že jsme znovu přišli o dalšího hráče.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Troufám si říct, že snad kromě poloviny první třetiny jsme měli první dvě třetiny otěže utkání v našich rukách. Bohužel to, co jsme předvedli ve třetí třetině, nás stálo zápas. Byly tam ztráty kotoučů v rizikových prostorech, z čehož padla i branka v naší přesilové hře. Domácí pak se svými přečísleními naložili vynikajícím způsobem.