Zápasy 12. 09. 2021, Šimon Kadeřávek

Infarktový závěr! Verva přetlačila Liberec v samostatných nájezdech

Chemici se poprvé představili na domácím ledě, první branku ale zaznamenali hosté z Liberce. Během početní výhody se prosadil Vlach. V posledních vteřinách prvního dějství srovnal účty Jarůšek. Ve druhé periodě fanoušci šanci neviděli, a tak o dělbě bodů rozhodla až poslední dvacetiminutovka. V ní se znovu prosadil Jarůšek, krátce nato využil přesilovou hru Filippi. O bodech se rozhodlo až v samostatných nájezdech. Šťastnějším týmem byli nakonec domácí.

2. kolo, 12.09.2021, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Bílí Tygři Liberec
HC VERVA Litvínov Bílí Tygři Liberec
3sn 2
  • Třetiny

    1:1, 0:0, 1:1 – 0:0 – 1:0
  • Střely na branku

    45:35
  • Vyloučení

    5:4
  • Využití

    0:2
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3356

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 20. Jarůšek (Demel), 53. Jarůšek (Stříteský), rozh. náj. P. Zdráhal

    Branky a nahrávky Bílí Tygři Liberec: 16. J. Vlach (Rosandić, Birner), 58. Filippi (Klepiš, Šmíd)

  • Průběh zápasu

    0:1, 2:1, 2:2, 3:2

  • Rozhodčí

    Hejduk, Micka – Ondráček, Špůr

  • Sestava domácích

    Godla – Demel, Irving, Balinskis, Zeman, Strejček, Stříteský, Baláž – Pospíšil, Hübl, Lukeš – Kudrna, Estephan, Zdráhal – Straka, Jícha, Jarůšek – Stehlík, Havelka, Zygmunt.

  • Sestava hostů

    Kváča – Šmíd, Melancon, Vitásek, Rosandič, Derner, Ivan – Birner, Filippi, Ordoš – Záborský, Gríger, Zachar – Najman, Klepiš, Faško-Rudáš – Vlach, Jelínek, Rychlovský.


Reportáž

Utkání předcházelo loučení s několika hráči a činovníky, kteří ukončili aktivní kariéry. Připomínalo se rovněž pětadvacetileté výročí litvínovské hymny. Na stadion dorazil autor Lešek Semelka. Po slavnostním úvodu se černožlutí vrhli do boje o důležité body. Trenér se však musel obejít bez Koláře, Sukeľa a Hrbase.

Za pět minut dvanáct

Domácí fanoušky hnal kupředu nabuzený kotel, Verva začala prakticky od samého začátku prověřovat brankáře Kváču. Po třech minutách hry měl velkou příležitost Havelka, ale liberecký maskovaný muž vytěsnil pokus mimo svou svatyni. V úvodu měl rozhodně více ze hry Litvínov, což potvrdil nepřesnou pumelicí Pospíšil.

Záhy připomněli svůj pobyt na ledě také hosté, Rychlovský využil špatné rozehrávky chemiků a z levého kruhu prověřil Godlu. Diváci viděli aktivní hokej, kterému však chyběly góly. Změna mohla nastat po vyloučení libereckého Dernera. Skóre mohl otevřít Lukeš, litvínovského útočníka našel v mezikruží Jarůšek. Jeho ránu ale zlikvidoval Kváča. První početní převaha zůstala tak nevyužita.

Dalšímu dění předcházela dělovka Irvinga, ve chvíli, kdy se Liberec hnal do protiútoku, zastavil obránce Strejček nedovoleným způsobem Rychlovského. Sudí počínání ocenili pětiminutovým trestem plus osobním potrestáním do konce utkání. Důvod byl prostý, Strejček zasáhl hráče do oblasti hlavy. Hosté měli k dispozici luxusní přesilovku, v níž se jako první osmělil Gríger.

Tygři nakonec početní převahu využili, kotouč putoval z hole Rosandiče až k Jaroslavu Vlachovi. Liberecký hráč překvapil Godlu táhlou střelou z pravého kruhu. Liberecký tlak trval i po ukončení pětiminutové výhody. Litvínovský brankář musel vytáhnout několik důležitých zákroků.

Užuž to vypadalo, že výsledek zůstane neměnný, ale čtrnáct vteřin před koncem třetiny slavil Richard Jarůšek. Po Demelově ráně se kotouč odrazil do brankoviště, kde čekal právě litvínovský forvard, který svou trefou rozjásal domácí kotel.

Vysoké tempo

Druhá dvacetiminutovka začala krátkým tlakem Vervy, za zmínku stojí rána od modré, jejímž autorem byl Irving. Domácí pokračovali v atacích, Kváču prověřila také nová letní posila, Matěj Stříteský. Poté zasáhl do osudu rozhodčí, který vyloučil Demela, obránce totiž vyhodil kotouč mimo hrací plochu. V přesilovce se Liberci nedařilo a paradoxně nejvíce zahrozila Verva. Šmíd nepřesně rozehrál, puk zachytil Kudrna a střelou otestoval brankářovy reflexy.

Ve chvíli, kdy byli chemici kompletní, fauloval Vlach, a týmu Vláda Országha se otevřela možnost poprvé v utkání vést. Litvínov sice zamkl soupeře v útočné třetině, ale výraznější příležitost si nevypracoval. Tempo zápasu nabralo vražednou rychlost, šance se kupily na obou stranách a činit se museli především brankáři.

Misky vah mohl narušit Filippi, jenž se zničehonic zjevil před Godlou. Slovenský fantom ale zasáhl svou lapačkou. Pohledný a aktivní hokej pokračoval, jedinou vadou byla absence velký gólovek. V posledních vteřinách atakoval jednoho z hráčů Vervy Šmíd. Domácí si díky tomu přenesli do následující části početní výhodu.

Dramatický závěr

Závěrečná třetina slibovala pořádné drama, Litvínov ji odstartoval přesilovou hrou, v níž dvakrát protáhl Kváču Irving. Po chybě v souhře vyrazil na Godlu Zachar, kterého v rámci obranného faulu zastavil Stříteský. Sudí poslali obránce na dvě minuty mimo kluziště. Domácí zkrácené oslabení zvládli.

Pět minut po začátku znovu chemici testovali libereckého brankáře. Hübl mířil nepřesně z pravého kruhu, pro změnu z levého pálil těsně vedle Baláž. Fanouškům Vervy zatrnulo ve chvíli, kdy se uvolnil Ordoš a orazítkoval tyčku. Na druhé straně využil šťastného odrazu od mantinelu Richard Jarůšek. Kotouč se prosmýkl kolem Dernera, následně se ho ujal litvínovský hráč a chladnokrevně zavěsil.

Nebuzení chemici se ale nechali unést a čtyři minuty před koncem dvakrát faulovali. Na trestnou lavici usedl Straka s Pospíšilem a Liberci bylo nabídnuto vyrovnání takřka na zlatém podnose. Příležitost zužitkoval Tomáš Filippi, jeho dělovka prosvištěla z pravé strany kolem obránců i brankáře Godly. Za pískotu fanoušků se utkání přelilo do prodloužení.

Prodloužení ve vysokém tempu

Do nastaveného času vyjela Verva s početní výhodou, protože na konci základní hrací doby fauloval Kváča. Výhru měl na holi Zdráhal, ale jeho rána skončila na břevně. Po chybě Lukeše mohl Liberci vystřelit bonusový bod Birner, ale Godla v rozkleku ukázal, proč je litvínovskou jedničkou. V následující chvíli musel mezi časoměřiče Lukeš. Tygři přesilovku nevyužili, a tak utkání dospělo do samostatných nájezdů.

Po nervy drásajících nájezdech se rozhodovalo až v sedmé sérii. Šťastlivcem se stal Patrik Zdráhal.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

Pro nás to byla fantastická změna oproti minulému roku, fanoušci vytvořili skvělou atmosféru. Těžký zápas s výborným soupeřem. Měli jsme problémy se sestavou, ale myslím si, že kluci to zvládli dobře. Oba týmy měly šanci na výhru. My jsme neskutečně rádi, protože jsme porazili jeden z TOP týmů Extraligy.


logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Patrik Augusta

Viděli jsme hokej nahoru-dolu. Oba týmy měly šanci vyhrát za tři body, oba týmy měly šanci vyhrát i za dva body, potom to musely rozhodnout až nájezdy. Domácí byli šťastnější, dali o gól víc a vyhráli.

Fanshop