Zápasy 28. 09. 2021, Kamila Stříteská

Verva vybojovala bod na ledě lídra, nezvládla nájezdy

Z ledu lídra z Mladé Boleslavi se Litvínov vrací s bodem. O vítězi zápasu musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ze kterých se radovali bruslaři. Do prvního extraligového utkání letošní sezony zasáhl útočník František Gerhát.

9. kolo, 28.09.2021, Mladá Boleslav, ŠKOENERGO Aréna
logo BK Mladá Boleslav
logo HC VERVA Litvínov
BK Mladá Boleslav HC VERVA Litvínov
3sn 2
  • Třetiny

    0:1, 2:1, 0:0 – 0:0 – 1:0
  • Střely na branku

    40:40
  • Vyloučení

    4:5
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    2768

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky BK Mladá Boleslav: 21. Pláněk (Kelemen), 33. Lunter (P. Kousal, O. Najman), rozh. náj. Šťastný

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 18. V. Hübl (Straka, F. Lukeš), 39. Balinskis (V. Hübl)

  • Průběh zápasu

    0:1, 1:1, 2:1, 2:2

  • Rozhodčí

    Svoboda, Pražák – Lederer, Rožánek

  • Sestava domácích

    Krošelj – Pýcha, Ševc, Moravec, Pláněk, Bernad, Fillman, Jánošík – Kelemen, Raška, Šťastný – Lunter, Najman, Kousal – Kotala, Claireaux, Dufek – Eberle, Bicevskis, Stránský.

  • Sestava hostů

    Godla – Hrbas, Irving, Balinskis, Stříteský, Demel, Zeman, Kolář – Straka, Hübl, Lukeš – Kudrna, Estephan, Zdráhal – Pospíšil, Gerhát, Jarůšek – Stehlík, Jurčík, Havelka.


Reportáž

První větší šanci v zápase měla Mladá Boleslav. Maris Bičevskis přinutil Godlu uvolnit prostor na druhé straně brankoviště a rychle objel branku. Litvínovský brankář se na poslední chvíli stačil přesunout. Poté zamířil po nedovoleném zákroku na trestnou lavici Hrbas, početní převahu Verva přežila bez újmy. Ihned po návratu Hrbase usedl na trestnou lavici Kolář. I druhou přesilovku zvládli litvínovští hokejisté ubránit, ale mladoboleslavský tým si vytvořil mnoho šancí, které zlikvidoval Denis Godla. 

V 18. minutě otevřeli hosté skóre zápasu, v mezikruží přenechal Straka puk Viktoru Hüblovi, jenž propálil brankáře bruslařů - 0:1. O minutu později se ve vlastním oslabení dostal do úniku Pláněk s Lunterem, ovšem žabička mířená na druhého jmenovaného přeskočila hokejku a domácí prostor ke střele nedostali.

 Start druhé třetiny se Litvínovských nevyvedl. Po necelé minutě Denis Godla kapituloval, když od modré čáry vypálil Martin Pláněk, jehož střelu tečoval do vlastní sítě Straka - 1:1. Ve 28. minutě musel zkoumat možný gól videorozhodčí. Po střele jednoho z hráčů Mladé Boleslavi stačil Godla zareagovat a schovat kotouč do lapačky, branka nemohla být uznána, jelikož puk nepřešel celým svým objemem brankovou čáru. 

Ve 33. minutě si domácí připsali další úspěšný pokus, nahrávku zpoza brány do mezikruží získal Mário Lunter, který poslal puk až za záda Denise Godly. Branku ještě přezkoumával sudí a tentokrát byla uznána - 2:1. Po dvojité přesilové hře, kterou si Verva zahrála se s kotoučem na modré čáře udržel Uvis Janis Balinskis, který přesnou ránou propálil vše, co mu stálo v cestě včetně domácího brankáře - 2:2.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupil Litvínov s vervou. Ve 45. minutě se po chybné rozehrávce Mladoboleslavských ocitl zcela sám u kotouče Andrej Kudrna, jehož pokus zlikvidoval Krošelj. O chvíli později domácí znovu chybovali, nejprve se do akce pustil Tomáš Pospíšil, který minul soupeřovo klec. Poté přidal další střelecký pokus František Gerhát, který v tutové šanci neuspěl a trefil tyč hostující branky. Pro Gerháta se jednalo o první extraligové utkání letošního ročníku. Ve třetí třetině byl Litvínov lepším týmem na ledové ploše, držel se víc v útočné třetině a gólman bruslařů měl plné betony práce. 

Chemikům se podařilo udržet vyrovnaný stav do závěrečné sirény a o vítězi muselo rozhodnout prodloužení. Do něj Verva nastoupila bez Františka Lukeše, který si odpykával dvouminutový trest ze závěru třetí třetiny. V prodloužení se hrnula do útoku Mladá Boleslav, Denis Godla ale úspěšně čelil střeleckým pokusům a oslabení hosté přežili. Velkou šanci měl Pavel Kousal, který tváří tvář neuspěl proti litvínovskému brankáři. Ani prodloužení neurčilo vítěze utkání, zápas tak zamířil do samostatných nájezdů, ze kterých se radovali domácí po šťastné trefě Davida Šťastného. Branku raději zkontroloval videorozhodčí, ale gól byl uznán. Verva se tak v Mladé Boleslavi vrací s jedním bodem.

Sestřih

Ohlasy

logo BK Mladá Boleslav

BK Mladá Boleslav

Radim Rulík

Přestože jsme prohrávali, myslím si, že dvě třetiny jsme nehráli vůbec špatně. Měli jsme hodně šancí, výborně chytal soupeřův gólman, držel je. Na konci druhé třetiny jsme dostali gól na 2:2, což nás nejspíš poznamenalo. Třetí třetinu jsme hráli zle, vůbec nebyla podle našich představ. Byli jsme rádi, že jsme to dotáhli do prodloužení, kde jsme měli šance a mohli rozhodnout. Bohužel se nám nepodařil proměnit samostatný nájezd, který jsme měli, a tak rozhodovaly nájezdy. Jsme rádi, že jsme uhráli dva body, protože Litvínov byl pro nás těžký soupeř, hrál houževnatě a nechal tam všechno.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

Od začátku bylo vidět, že mužstva nastoupila v různém rozpoložení. Domácí byli v pohodě, my jsme měli za sebou několik proher. Myslím, že to bylo znát i v první polovině zápasu, kde měli domácí navrch, dobře bruslili a my jsme s tím měli problémy. Bylo dobré, že jsme od půlky zápasu srovnali tempo a ubojovali jsme to do konce. V situaci, které jsme, je každý bod proti kvalitnímu soupeřovi dobrý. Byly tam i šance na výhru, ale musíme být spokojený s bodem.