Zápasy 22. 10. 2021, Ondřej Mach

Na domácím ledě znovu vítězně. Litvínov zvládl dramatický závěr a porazil Zlín 2:1

Hokejisté Litvínova ovládli v rámci 16. kola Tipsport extraligy bitvu proti Zlínu a do tabulky si připsali tři body. Černožlutí měli drtivou část zápasu herně navrch, převahu ale nedokázali znázornit větším gólovým rozdílem. O branky domácích se postarali Patrik Zdráhal a Patrik Demel.

16. kolo, 22.10.2021, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo PSG Zlín
HC VERVA Litvínov PSG Zlín
2 1
  • Třetiny

    0:0, 1:0, 1:1
  • Střely na branku

    37:18
  • Vyloučení

    4:2
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    2544

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 25. P. Zdráhal (Estephan, Jarůšek), 42. Demel (P. Straka)

    Branky a nahrávky PSG Zlín: 60. O. Flynn (O. Němec)

  • Průběh zápasu

    2:0, 2:1

  • Rozhodčí

    Hodek, Horák – Lhotský, Svoboda

  • Sestava domácích

    Godla – Hrbas, Irving, Balinskis, Stříteský, Zeman, Demel, Strejček – Jarůšek, Estephan, Zdráhal – Pospíšil, Hübl, Lukeš – Straka, Gerhát, Svoboda – Zygmunt, Latta, Havelka.

  • Sestava hostů

    Huf – Dluhoš, Němec, Trška, Novotný, Žižka, Gazda, Ferenc – Okál, Zbořil, Honejsek – Mikúš, Hejcman, Vopelka – Köhler, Veselý, Flynn – Karafiát, Sedláček, Fryšara.


Reportáž

Trenér Vladimír Országh do utkání vyslal stejnou sestavu jako v neděli proti Karlovým Varům. Mezi tři tyče se podeváté za sebou postavil Denis Godla.

Nevyužité šance na straně Vervy

Domácí hned po úvodním hvizdu zatlačili svého soupeře a vytvořili si několik slibných šancí. Největší měl Svoboda, který se protáhl zlínskou defenzivou, tváří v tvář gólmanovi Hufovi však neuspěl. Na druhé straně hned po buly nebezpečně pálil Honejsek.

Na obou týmech bylo každopádně znát, že nechtějí udělat chybu jako první. Přímočarou akcí se prezentovala dvojice Zygmunt a Havelka, teč druhého jmenovaného ale lapil maskovaný muž Beranů. A poradil si také s dorážkou Jarůška po tvrdé ráně Irvinga.

Souvislý tlak prvního litvínovského útoku vyvrcholil vyloučením Köhlera. Během přesilové hry se v obrovské příležitosti objevil Straka, pozorný Huf ovšem zazářil dalším skvělým zákrokem. Chvíli nato pak znovu zblízka čelil Svobodovi, ten ale vysoko přestřelil.

Domácí nápor zmírnil až trest pro obránce Demela. Zlín dlouho nepříjemně obléhal Godlovu branku, černožlutý brankář své mužstvo podržel několika úspěšnými zákroky. Při hře pět na pět však stále měli navrch chemici, Huf musel zlikvidovat ještě střely Balinskise nebo Estephana.

Gólové mlčení prolomil Zdráhal

Verva na startu druhé periody dohrávala přesilovou hru, po dvaceti vteřinách hry trefil Zdráhal břevno. V centru dění se jinak dál nacházel brankář Huf, který předváděl výborný výkon a byl hlavním důvodem, proč ještě Berani na severu Čech neprohrávali.

Jeho kouzlo černožlutí odčarovali až v čase 24:15. Estephan ujel do rychlého protiútoku, našel Patrika Zdráhala, a ten rychle poslal kotouč do odkryté klece. Litvínov byl při chuti: elegantní stahovačkou a následným bekhendovým pokusem dostal fanoušky do varu Straka.

Herní obraz se před polovinou zápasu příliš neměnil, Moravané se museli převážně bránit. Druhý gól mohl přidat Svoboda, jenže po hezkém průniku orazítkoval jen tyč. Jako blesk z čistého nebe potom působila šance Vopelky, jeho střela z první ale v domácí brance neskončila.

Hosté v závěrečných minutách prostředního dějství zabrali a málem srovnali: Honejska však z levého kruhu vychytal Godla. Chemici mohli naopak zvýšit svůj náskok, Straka ale namířil svou ránu zápěstím jen do tyče Hufovy klece.

Chemici už těsný náskok uhájili

Poslední dvacetiminutovka nezačala v takovém tempu jako předchozí dvě, plynulost hry narušilo několik zakázaných uvolnění. Hráčům Vervy dal klid na hokejky až Patrik Demel, když využil přihrávky Straky a z pravého kruhu překonal Hufa.

Zlín se do utkání mohl vrátit v nařízené přesilové hře po faulu Havelky, dlouhý zámek v útočném pásmu ale k většímu vzruchu nevedl. Početní výhoda hostům pomohla alespoň k tomu, aby zvýšili svou útočnou aktivitu.

Na opačném konci kluziště spálil další tutovku Straka, tentokrát z dobré pozice vůbec netrefil branku. Čas pracoval pro domácí, závěrečný tlak zlínských hokejistů pořád nepřicházel. Necelých sedm minut před koncem ve velké příležitosti selhal Veselý.

Na drama zadělal až při power play Oscar Flynn, jenž se prosadil bekhendovou dorážkou. Berani už ale v dramatickém závěru srovnat nedokázali, tři body tak zůstávají na severu Čech. 

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„Souhlasím s kolegou, první třetina byla víceméně vyrovnaná. Měli jsme tam nějaké šance, ale nic převratného. Soupeř byl navíc taky nebezpečný. Ve druhé třetině jsme dominovali, tam jsme měli odskočit, stejně tak ve třetí třetině. Měli jsme dost šancí na to, abychom Zlín nenechali ve hře. Na konci hosté snížili a bylo to dramatické. V první řadě jsme rádi za body, protože je potřebujeme. Pro nás to byl důležitý zápas proti urputnému soupeři. Jsme rádi, že jsme na vítězství proti Karlovým Varům navázali dalším vítězstvím.“


logo PSG Zlín

PSG Zlín

Luboš Rob

„V každém dalším zápase chceme získat první body. Na to jsme se chystali dneska v Litvínově, i když jsme hráli venku. Domácí samozřejmě v této pozici byli favoritem, ale na to se nemůžeme dívat. Řekl bych, že jsme první třetinu odehráli slušně. Litvínov pak využil propadnutí našeho obránce, kdy ztratil puk. Dneska nás držel Hufíno, druhou třetinu jsme odehráli velmi špatně. Nedostávali jsem se na puk, ztráceli jsme ho a byli jsme pod tlakem. Máme velké problémy dát gól. I když to bylo 2:0, tak jsme pořád věřili, že bychom ho mohli dát. Je to otázka minuty, kdy se dá vyrovnat, ale my už jsme to bohužel nestihli.“

Fanshop