Zápasy 01. 03. 2022, Šimon Kadeřávek

Pět výher v řadě a skalp lídra! Verva porazila Hradec Králové po nájezdech 3:2

Souboj dvou vítězných týmů. Zatímco Verva toužila protáhnout svou čtyřzápasovou sérii, Mountfield chtěl navázat na osm výher v řadě. Nervy se promítly do samotného utkání, hrál se svižný hokej, kterému chyběly výraznější šance. Ve druhém dějství ale dvakrát slavili hosté, na konci třetiny se mezi střelce zapsali také chemici. Srovnání se domácí dočkali až v samotném závěru a o bodech musely rozhodnout samostatné nájezdy, kde měl více štěstí Litvínov.

43. kolo, 01.03.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Mountfield HK
HC VERVA Litvínov Mountfield HK
3sn 2
  • Třetiny

    0:0, 1:2, 1:0 – 0:0 – 1:0
  • Střely na branku

    18:35
  • Vyloučení

    2:2
  • Využití

    2:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    2489


Reportáž

Bez defenzivních opor Irvinga a Balinskise vyrazila Verva hájit svou sérii výher. A už během prvních minut bylo jasné, že je nečeká lehký úkol, protože hráči Mountfieldu napadali chemiky v rozehrávce a tlačili se před Godlu. Jedna z prvních šancí šla na vrub Oksanenovi, poté zkoušel překvapit Novotného Zdráhal. Ani jeden z útočníků však nedokázal najít na gólmana recept.

Pravidlo č. 1: Opatrnost

Hradeckého brankáře protáhl také Estephan, který si vypracoval pozici v mezikruží. Na druhé straně pozlobil Godlu jeho krajan Cingel, útočník hostů lavíroval v prostoru pro vhazování. Ani jeho rána však neskončila v síti. Opatrnost obou celků byla vidět, ani jeden nechtěl udělat chybu, a tak šancí viděli diváci poskrovnu.

Mlčení narušil Stříteský, obránce vyslal na Novotného dělovku, jeho pokus však hradecký gólman vykryl. Zasáhl taky proti následujícím dorážkám. Mezi šance se zařadila také parádička Fronka. Mladý útočník si protáhl kotouč mezi bruslemi, čímž ošálil obránce a jal se zakončovat. Ani on však neměl dostatek štěstí v koncovce. S ubývajícím čase ožil Mountfield, jeho hráči totiž těžili z litvínovské nepřesnosti a výrazně si vylepšili počet střel. Pokusy hostů ale pochytal Godla.

Využitá přesilovka

Prostřední dvacetiminutovka začala lépe pro Východočechy, měli k dispozici početní výhodu kvůli faulu Sukeľa. Mountfield zamkl chemiky v pásmu a zkoušel překonat Godlu. Čtyři vteřiny po vyrovnání sil na ledě nabyl Ščerbak Aleši Jerglovi, a ten z prostoru mezi kruhu nahrávku zužitkoval. Hosté využili zaskočených Severočechů a přidali další branku. Tentokrát se ocitl v roli asistenta Blain, jenž vybídl ke skórování Christopha Lalancetta. Dvougólový náskok dodal hráčům se lvem na prsou sebevědomí a Godla měl plné ruce práce.

Překvapení chemici chtěli vstřelit kontaktní branku, pokoušel se o to Svoboda, ale jeho ofenzivní snažení skončilo na Novotném. Na druhé straně se mezi střelce málem zapsal znovu Jergl, střelu však Godla pokryl. První litvínovský zásah měl na své holi Zdráhal, který se ocitl sám před hradeckým maskovaným mužem. Novotného betony ale překonat nedokázal.

O pár chvil později fauloval Lev a Litvínovu se otevřela cesta k vymazání nuly z výsledkové tabule. Početní převahu zahráli chemici výborně. Estephan zmátl obránce a přesným pasem našel Matúše Sukeľa, jenž kotouč nasměroval za Novotného záda. Litvínov se do dalších minut pustil s vervou, vyrovnání byl blízko Lukeš se Zygmuntem. Jejich snahy však skončily na hradeckém gólmanovi.

Šance last minute

Třetí část hry slibovala pořádné drama, které mohl hned zkraje vyřešit Oksanen, který si proklestil cestu až před Godlu. Osamocený útočník ale neměl komu nahrát, a tak jeho šance vyšla naprázdno. Na druhé straně zazářil Novotný, maskovaný muž totiž zasáhl lapačkou proti ráně Jarůška. Následovaly krušné chvilky domácích hráčů, protože hokejisté Hradce operovali v útočném písmu a chemici získávali naději jen za cenu vyhozených kotoučů.

Verva chtěla srovnat, sedm minut před koncem byl velice blízko Hübl. Usměvavý útočník tečoval pokus jednoho ze spoluhráčů, ale trefil pouze připraveného Novotného. Na druhé straně mohl přidat pojistku McCormack, jeho tvrdý projektil skončil na jednom z bránicích Severočechů. Tři minuty před koncem zamířil na trestnou lavici Orsava a Verva měla k dispozici ojedinělou příležitost.

A domácí dokázali nedisciplinovanost potrestat. Lukeš přihrál rozjetému Patriku Zdráhalovi, ofenzivní tahoun propálil z vrcholu kruhu vše, co mu stálo v cestě a rozjásal zaplněné tribuny. Gól v přesilové hře posunul utkání do prodloužení.

V nastaveném čase mohli slavit chemici, po pokažené rozehrávce Blaina nebezpečně pálil Estephan. Dvě minuty před koncem prodloužení se otevřeli dveře trestné lavici, kam zamířil Kudrna a Mountfield měl k dispozici výhodu. Jenže Litvínov zvládl oslabení na výbornou a duel dospěl do samostatných nájezdů.

Jako první vyjel proti brankáři Giorgio Estephan a nemýlil se. Na druhé straně nebyl úspěšný Lev. Druhou sérii načal Zygmunt, polský reprezentant ale bekhendovým blafákem na Novotného nevyzrál. Za Hradec zkoušel Godlu překonat Oksanen. Fanoušci s nadějí sledovali Zdráhala, ale kotouč mu sjel z hole. Godla poté vychytal obránce McCormacka. Další zásah si připsal Fronk, oproti tomu Cingel mířil nepřesně a Verva zvítězila.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Růžička

„Utkání bylo v první třetině vyrovnané, v té druhé nás začal Hradec přehrávat a nemohli jsme se dostat z obranného pásma. Poté se nám podařilo využít přesilovku a dostat se se soupeřem do kontaktu. Třetí část byla také vyrovnaná. Prodloužení jsme sehráli dobře, ale nedali jsme gól, poté jsme museli ubránit oslabení.“


logo Mountfield HK

Mountfield HK

Ladislav Čihák

„Zápas se mi hodnotí špatně, protože jsme ve druhé třetině vedli 2:0. Litvínov jsme zatlačili, ale bohužel jsme nedali třetí gól. Inkasovali jsme dvakrát v oslabení, přestože jsme se na to připravovali. Po naší vítězné sérii tohle byla facka před play-off.“