Zápasy 20. 02. 2022, Kamila Stříteská Ströer

Verva porazila Mladou Boleslav. K vítězství dvěma body pomohl olympionik Balinskis

Desetizápasové čekání na tříbodovou výhru je u konce. Verva na domácím ledě porazila Mladou Boleslav, i když po první třetině vedli bruslaři o jednu branku. Od druhé třetiny měl utkání v režii Litvínov. Na listinu střelců se mimo jiné zapsal navrátilec z olympijských her Uvis Balinskis.

54. kolo, 20.02.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo BK Mladá Boleslav
HC VERVA Litvínov BK Mladá Boleslav
3 1
  • Třetiny

    0:1, 2:0, 1:0
  • Střely na branku

    20:25
  • Vyloučení

    3:2
  • Využití

    2:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    1500

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 30. P. Zdráhal (P. Svoboda, Balinskis), 40. Irving (Estephan), 55. Balinskis (Irving)

    Branky a nahrávky BK Mladá Boleslav: 5. Jánošík (Lintuniemi, Fořt)

  • Rozhodčí

    Horák, Kika – Kis, Malý

  • Sestava domácích

    Godla – Balinskis, Irving, Demel, Stříteský, Hrbas, Strejček – Kudrna, Estephan, Zdráhal – Straka, Sukeľ, Jarůšek – Chalupa, Gerhát, Lukeš – Svoboda, Hübl, Havelka.

  • Sestava hostů

    Růžička – Jánošík, Lintuniemi, Bernad, Pláněk, Pýcha, Fillman, Moravec – Lunter, Kotala, Šťastný – Kantner, Najman, Kousal – Raška, Fořt, Stránský – Flynn, Bicevskis, Závora.


Reportáž

V úvodní dvacetiminutovce byla aktivnějším mužstvem na ledové ploše Mladá Boleslav, která rovněž otevřela gólový účet zápasu. V 5. minutě po vyhraném vhazování Lintuniemi posunul kotouč nalevo, kde byl připravený Adam Jánošík, jehož střela po ledě zaplula mezi Godlovy betony až do brankoviště - 0:1. Po polovině první třetiny se pokoušel odpovědět Andrej Kudrna, ale jeho tvrdou střelu zastavil pozorný Jan Růžička. Brzy poté měl Kudrna další střeleckou příležitost, když jej do úniku vyslal Irving. 

Dělovka z kruhů byla sražena pouze do ochranné sítě. Posléze se pokoušel prosadit Richard Jarůšek v předbrankovém prostoru, ale nepodařilo se mu zkrotit neposedný kotouč a poslat jej za mladoboleslavského gólmana. V první části se hrálo disciplinovaně, k vidění tedy nebyla žádná přesilová hra. K týmu Litvínova se po olympijské přestávce připojil Uvis Balinskis a rovnou nastoupil v úvodní obranné dvojici s Aaronem Irvingem. Na další branky se čekalo do další částí.

Chemikům se v dlouhodobém horizontu nedaří v druhých třetinách, což se tentokrát nepotvrdilo. Dvě minuty po začátku vybojoval kotouč Zdráhal, který jej poslal na Estephana a pálil z mezikruží těsně vedle Růžičkovy klece. Posléze se puk dostal na modrou čáru, kde byl připravený Strejček, jeho střelecký pokus zastavil bránící hráč Mladé Boleslavi. Následně se o slovo přihlásili znovu hosté, kteří zamířili do úniku dva na jednoho. Lunter předal kotouč Kousalovi, Denise Godlu však zblízka nepřekonal. Následnou dorážkou rozezněl pouze tyč litvínovské branky. Ve 30. minutě se slavilo. Svoboda na modré čáře přenechal kotouč zadovkou Patriku Zdráhalovi, který si po ose najel až do bekhendového zakončení, kterým vymetl levý roh mladoboleslavské klece - 1:1. 

Vyrovnávací branka vlila chemikům novou krev do žil, Verva mohla jít vzápětí do vedení. Irving si vyměnil puk s Giorgio Estephan a pálil z levého kruhu, kotouč skončil těsně vedle hostující brány. Verva pokračovala v tlaku, Demel vyslal do přečíslení dva na jednoho Estephana se Zdráhalem, který tentokrát recept na Jana Růžičku nenašel. Ve 35. minutě inkasoval Petr Straka čtyřminutový trest za hru vysokou holí. První početní výhoda zápasu ale nepřišla žádnou gólovou šanci pro bruslaře. Po polovině přesilovky byla Mladá Boleslav přistižena při nedovoleném zákroku a síly na ledové ploše se vyrovnaly. Litvínovští zamkli soupeře v útočné třetině a hledali recept na mladoboleslavského brankáře. Irving to zkoušel bombou z levého kruhu, která za záda Jana Růžičky nespadla, ovšem na druhý pokus byl kanadský obránce Aaron Irving už úspěšný a tvrdou ránou propálil vše, včetně hostujícího gólmana - 2:1. V posledních vteřinách mohl chemikům zajistit dvougólový náskok do závěrečné dvacetiminutovky Viktor Hübl, ale rozezněl pouze tyč. 

Třetí třetinu zahájila kombinace dvou nejaktivnějších hráčů Litvínova Estephana se Zdráhalem, druhý jmenovaný se dostal ke střele v mezikruží, ale jeho pokus nemířil na branku bruslařů. Ve 48. minutě to zkoušel Matěj Stříteský zprava, ale na Jana Růžičku nevyzrál. Verva následně kombinovala v útočné třetině a zpoza branky se kotouč dostal k Jarůškovi, který zůstal sám před hostujícím brankářem. Překonat ho však nedokázal. V 54. minutě zamířil na trestnou lavici Adam Raška za faul na Strejčka. Uvis Balinskis oslavil návrat po olympijské pauze ve velkém stylu a využil přesilovou hru, když propálil Růžičku dělovou od modré čáry - 1:3. 

Po vstřeleném gólu měla Mladá Boleslav ještě šanci ovlivnit skóre, když se Havelka provinil podrážením. Růžička zůstal v brance a hosté se drželi v útočné třetině, velkou šanci měl Stránský a po něm ještě Najman, ale litvínovský brankář si s oběma pokusy poradil. Verva zbytek oslabení zvládla s grácií a bruslaři se do další nebezpečné šance nedostali. Po přesilovce tvrdě pálil Pýcha, ale Denis Godla zkrotil neposedný puk. Dvě minuty před koncem třetí třetiny Mladá Boleslav odvolala brankáře a zkoušela to se šesti bruslaři v poli. Závěr zápasu už Verva dokázala udržet a po desetizápasovém čekání na tříbodovu výhru se Litvínov raduje z plného bodového zisku. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Růžička

V první třetině byl zápas naprosto vyrovnaný. Po vhazování se soupeři podařilo vstřelit gól, který Denisovi propadl, protože měl zakrytý výhled. Zhruba do poloviny druhé třetiny byl výkon z naší strany lehce vlažnější, ale druhá desetiminutovka v druhém dějství už byla celkem povedená. Bruslili jsme, dostávali jsme se do šancí a utkání jsme otočili v náš prospěch a šli jsme do třetí třetiny, které míváme špatné. Jsem rád, že kluci lezli na ledě po čtyřech a chtěli chytit puk klidně zubama. Za tři body jsme moc rádi, jelikož jsou pro nás velmi důležité. Doufám, že se kluci trochu uklidnili. Už v Plzni jsme odehráli dobrý zápas, ale bohužel jsme to nedokázali uhrát v následném prodloužení. Hráčům bych chtěl poděkovat za obrovskou bojovnost. Toto je něco, co nás může v dalších zápasech někam posouvat.


logo BK Mladá Boleslav

BK Mladá Boleslav

Radim Rulík

Je to podobné jako minule. Zápas jsme prohráli v oslabení. Začátek jsme neměli špatný, první třetinu jsme hráli to, co jsme chtěli. Podařilo se nám vstřelit gól, což nám pomohlo. Utkání jsme ztratili ve druhé části. Litvínov výhru potvrdil v přesilové hře ve třetí třetině. Měli jsme dvě zbytečná vyloučení v útočném pásmu, kdybychom se jich vyvarovali, měli bychom větší šanci něco se zápasem ještě udělat. Litvínov bojoval a nechal na ledě všechno, což o našich hráčích říct nedá.

Fanshop