Zápasy 08. 03. 2022, Kamila Stříteská Ströer

Sezona končí, Verva nezvládla poslední utkání s Energií

Divácky atraktivní utkání skončilo šťastně pro Energii, pro kterou sezona pokračuje předkolem play-off. Litvínovští se sice dlouho snažili s výsledkem něco udělat, ale prolomit hradbu v podobě Štěpána Lukeše se podařilo pouze Sukeľovi. Sezona chemiků je tak u konce.

60. kolo, 08.03.2022, Chomutov, ROCKNET ARÉNA
logo HC Energie Karlovy Vary
logo HC VERVA Litvínov
HC Energie Karlovy Vary HC VERVA Litvínov
3 1
  • Třetiny

    0:1, 2:0, 1:0
  • Střely na branku

    18:39
  • Vyloučení

    3:4
  • Využití

    2:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3911

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Energie Karlovy Vary: 24. Plutnar (T. Havlín, Kohout), 28. T. Rachůnek (Flek), 54. Vondráček (Kohout, Hladonik)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 15. Sukeľ (Strejček)

  • Průběh zápasu

    0:1, 3:1

  • Rozhodčí

    Hejduk, Mrkva – Zíka, Šimánek

  • Sestava domácích

    Š. Lukeš – Martin Rohan, Plutnar, Dlapa, D. Mikyska, T. Havlín, Pulpán (A), Parkkonen – T. Rachůnek (A), Hladonik, Flek – O. Beránek, Kulich, Vondráček (C) – Koblasa, Černoch, Kohout – Osmík, Jiskra, Průžek.

  • Sestava hostů

    Godla – Balinskis, Irving, Demel, Stříteský, D. Kolář, Strejček, D. Zeman – Zygmunt, Estephan, P. Zdráhal – P. Straka (A), Sukeľ, Fronk – Kudrna, Gerhát, M. Havelka – P. Svoboda, V. Hübl (C), F. Lukeš (A).


Reportáž

Úvodní třetina se až do samotného konce hrála v duchu fair play, až 9 vteřin před sirénou chemiky oslabil Uvis Balinskis. Byť se hrálo o hodně, tak k vidění byl spíše opatrný hokej s vyčkáváním na chyby soupeře. V 5. minutě utekl z vlastního pásma Kudrna, který se natlačil až před branku Lukeše, ale na dvakrát jej nedokázal překonat. Na druhé straně byl v dobré pozici kapitán Energie Vondráček, ale na litvínovského brankáře nevyzrál. Další větší šanci měl až ve 13. minutě Zdráhal, který mířil mezi betony domácího gólmana, který je stačil včas sklapnout. Skóre přeci jen dokázal otevřít právě Litvínov. Matúš Sukeľ se ujal puku ve středním pásmu, vydal se útočit a z pravého kruhu prostřelil karlovarského brankáře - 0:1. Po inkasované brance byli karlovarští jako opaření vlastními prameny a začali chybovat. A právě chyby v obranném pásmu domácích se pokusil využít Kudrna, jenže z mezikruží přestřelil klec soupeře. 9 vteřin před koncem prvního dějství sedl na trestnou lavici navrátilec v sestavě Balinskis.

Rozdělenou přesilovou hru Karlovy Vary nedokázaly využít a oslabení Verva zvládla. Brzy po návratu hostujícího obránce na ledovou plochu byl při nedovoleném zákroku přistižen Strejček a chemici tak museli v bránění pokračovat. Že se Energii daří v přesilovkách však dlouho neukazovala, nakonec se po Havlínově křižném pasu napřáhl Michal Plutnar a z pravého kruhu propálil vše včetně Godly - 1:1. O dvě minuty později se v dobré pozici ocitl další karlovarský obránce, tentokrát to byl Pulpán, který to zkoušel z vrcholu pravého kruhu, ale litvínovský brankář byl přesný jako švýcarské hodinky. Posléze se pro Energii ale vše v dobré obrátilo. V signalizované výhodě našel recept na Godlu Tomáš Rachůnek po bombě z mezikruží - 2:1. Litvínov se pokoušel odpovědět, ale energetici dobře blokovali střelecké pokusy černožlutých. Velkou příležitost ve 31. minutě měl Balinskis, který dělovkou rozezněl horní tyč Lukešovy svatyně. O chvilku později byl Černoch potrestán za faul na Havelku a poprvé v zápase měla také Verva početní výhodu. V ní se snažil srovnat Irving, jehož dělovku schytal Havlín, který odjel s bolestivou grimasou na střídačku. K větší šanci se litvínovští hokejisté v přesilovce nedostali. Po návratu Černocha na ledovou plochu se chemikům dařilo udržet v pásmu a zásobovali Lukeše střelami, ten jim úspěšně odolával. V poslední minutě se do dalšího dobrého pokusu dostal Zdráhal, jehož pokus zastavil karlovarský brankář, volný puk posléze odpálil jeden z domácích beků do bezpečí. Ve druhé třetině Energie nejen srovnala, ale rovněž odskočila na rozdíl jedné branky a předkolo play-off tak energetici měli na dosah ruky.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky odešel zpytovat svědomí Pulpán. Ihned po vhazování to zkoušel Straka, ale na Lukeše si nepřišel. Poté přidal střelu Zdráhal, ale ani on nedokázal překonat maskovaného muže v karlovarské bráně. Ve vlastním oslabení obraně chemiků ujel Kohout, který se stěží dostal do zakončení, jelikož byl hákován Balinskisem. Trestné střílení však nařízeno nebylo, ale počet hráčů na ledové ploše se vyrovnal. Při hře 4 na 4 se skóre neměnilo, i když se oba celky dostaly do střelecké příležitosti. Všeobecně je známo, že karlovarští čekají na úniky, přesto jim to litvínovská obrana dovolila. Po chybě se na Godlu řítil štírek Flek, jehož střelu vytěsnil gólman Vervy betonem. Prolomit hradbu v podobě Lukeše se pokusil Stříteský tvrdou ránou od modré čáry. Jenomže chemikům se vidina předkola play-off vzdálila o kousek dál, když v 54. minutě využil přesilovou hru Tomáš Vondráček - 3:1. V 57. minutě měl na hokejce snížení Hübl, jehož bekhnedový blafák se štěstím stačil karlovarský gólman zlikvidovat. Poslední minuty zápasu byly hodně vyostřené a k vidění bylo několik potyček, které se obešly bez trestů. Chemici se v posledních dvou minutách pokoušeli prosadit se šesti bruslaři v poli. Bombu vyslal Balinskis, ale karlovarskou klec minul. Ještě blíže byl Sukeľ, jehož pokus vyrazil Lukeš špičkou brusle do rohu ledové plochy. Karlovarští si dvougólový náskok pohlídali až do samotného závěru. Svěřencům Vladimíra Růžičky tak končí sezona a do předkola play-off míří Energie. 

Ohlasy

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Mariška

Nebudu hodnotit průběh utkání, protože bych chtěl zejména poděkovat našim hráčům, kteří na ledě nechali všechno. Počínaje Štěpánem Lukešem, který nám dal šanci bojovat o cíl, který jsme měli nastavený. V zápase jsme si pomohli přesilovými hrami. I když jsme byli pod velkou palbou a obětavostí jsme museli ubránit spoustu šancí a střel. Nyní se už může stát cokoliv, začíná se zase od nuly. Jsem rád, že jsme se takto semkli a závěr základní části jsme odbojovali.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Růžička

Měli jsme výborný vstup do utkání a odehráli jsme dobrou první třetinu. Vyhráli jsme 0:1, ale měli jsme si vytvořit větší náskok před soupeřem. Poslední utkání bylo odrazem celé sezony. Udělali jsme dva zbytečné fauly a soupeř toho samozřejmě využil a srovnal výsledek. Hokej je o gólech a dnes rozhodl Štěpán Lukeš v bráně Karlových Varů, kterému jsme my nedokázali vstřelit gól. Přitom šancí jsme měli hodně. Bohužel.