Zápasy 10. 03. 2021, Šimon Kadeřávek

Drama až do samotného závěru. Litvínov ve vyrovnaném utkání podlehl Hradci Králové

První utkání předkola play-off odstartovalo na ledě Hradce Králové. Domácí slavili jako první, když se po dvou minutách prosadil Jergl. V napjatém zápase mohla padnout branka ve druhém dějství, ale litvínovský útočník Zdráhal neproměnil trestné střílení. Vedení zvýšil ve třetím dějství Kelly Klíma.

Předkolo PO (O2TV), 10.03.2021, ČPP Aréna
logo Mountfield HK
logo HC VERVA Litvínov
Mountfield HK HC VERVA Litvínov
2 0
  • Třetiny

    1:0, 0:0, 1:0
  • Střely na branku

    23:37
  • Vyloučení

    7:7
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0.0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Mountfield HK: 3. Jergl (Blain), 52. Kelly Klíma (Jergl)

  • Průběh zápasu

    2:0

  • Rozhodčí

    Hodek, Pražák – Ganger, Klouček

  • Sestava domácích

    Mazanec (Š. Lukeš) – Blain, Nedomlel (A), F. Pavlík (A), Šalda, Graňák, Jank – Jergl, Kevin Klíma, Kelly Klíma – Orsava, V. Růžička, J. Sklenář – M. Zachar, Lev, Perret – Smoleňák (C), Koukal, R. Pilař – J. Veselý.

  • Sestava hostů

    Godla (Zajíček) – Irving, Ščotka, Demel, D. Zeman, Balinskis, Cibulskis, Kudla – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – P. Svoboda, Gerhát, Látal – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – M. Havelka, Žejdl, Zygmunt.


Reportáž

Verva si těsně před zápasem pojistila do příštího ročníku obránce Irvinga s Balinskisem. A právě prvně jmenovaný se dostal do centra dění ve druhé minutě zápasu. V rámci boje si vysloužil dvouminutový trest. Mezi časoměřiči vydržel sotva deset vteřin, protože Mountfield potvrdil, jaké nebezpečí číhá v přesilových hrách.

Využitá výhoda

Uzdravený Blain nabil Aleši Jerglovi a hradecký útočník nedal Godlovi šanci, protože střelu umístil do pravého horního rohu. Verva se nenechala inkasovanou brankou zastrašit. Připomněla se atakem Látala, ale jeho pokus skončil na pevných obranných řadách Hradce. Domácí mohli zahrozit skrze Smoleňáka, ale urostlému forvardovi překazil příležitost Hanzl.

V první třetině byli ale mnohem aktivnější hráči Hradce, v 8. minutě otestoval tvrdost Godlových betonů Lev. O několik chvil později mohl navýšit vedení Smoleňák s Pilařem. Prvně jmenovaný na slovenského brankáře vystřelil, ten ale pokus neudržel, a tak mohl Pilař dorážet, byl však neúspěšný. První výraznější šanci chemiků měl na svědomí Irving, jenž pálil z modré.

Záhy fauloval jednoho z hostů Nedomlel, a tak Verva mohla zkusit štěstí v přesilovce. V té byl nejvíce vidět Hübl, zkušený útočník zkoušel překvapit Mazance střelou na přední tyč, ale gólman byl připravený. V závěru se Litvínov probudil, Mazancovi zatápěla především formace vedená Hüblem, gól však nepadl.

Kuriózní vyloučení

Do druhého dějství vstoupili mnohem lépe hosté, byli aktivnější, ale kýžená branka nepřicházela. Dalším aspektem se stala tvrdá hra, nahrávky střídaly tvrdé hity. Jeden takový musel strávit Havelka. Hráči Vervy marně dobývali Mazancovu svatyni, blízko byl Hanzl, jenž tečoval Cibulskisovu ránu. Po menší roztržce mezi Kellym Klímou a Demelem, zazářilo druhé z dvojčat. Kevin Klíma se proháčkoval až před Godlu, brankář ale jeho nájezd odrazil.

V dalších okamžicích mohla padnout branka na obou stranách. Nejdříve objížděl litvínovskou bránu Perret, poté mohl srovnat Irving. Ani jeden však neměl štěstí v koncovce. Kuriozní situace nastala v polovině zápasu. František Lukeš opustil hrací plochu skrze hradeckou střídačku, důvodem byly důrazné kleště domácích hráčů. Rozhodčí toto chování ocenili dvouminutovým trestem.

Přesilovou hru ale nedokázal Hradec využít, hráči naráželi především na litvínovskou obranu, která trpělivě odrážela útoky. Vyloučení nastalo i na straně domácích, Verva se v přesilové hře činila. Chemici byli v útočné třetině prakticky nastěhováni. Velké šance měl Jarůšek či Hübl, Mazanec však držel čisté konto.

V závěru druhé třetiny fauloval Jarůšek, oslabení ale sehrála Verva výborně. Ve hře 4 na 5 ujel Látal, ve finální fázi ho ale zastavil nedovoleným způsobem Jank. Hosté si díky tomu zkusili trestné střílení, mladý útočník Zdráhal ale nebyl úspěšný.

Bezchybný Mazanec

Závěr sliboval drama okořeněné tuhým bojem. Verva sice prohrávala, ale ve statistice střel byla lepší. Severočeši stále čekali na vyrovnávací branku. Tu mohli vstřelit na začátku třetí dvacetiminutovky, protože jeden z hradeckých hráčů obdržel dvouminutový trest. Přesilová hra ale nepatřila k nejlepší, a tak se skóre neměnilo.

Prázdné tribuny přihlížely aktivnímu hokeji, ten narušilo další vyloučení. Tentokrát se poroučel na trestnou lavici Pospíšil. Mountfield početní výhodu nevyužil, gól však nakonec padl. Kvůli špatné rozehrávce a šťastnému odrazu překonal Godlu z nulového úhlu Kelly Klíma. O několik vteřin později ujel Lev a trefil tyčku.

Trenér Vladimír Országh zkusil tři minuty před koncem hru bez brankáře. Verva měla více ze hry, ale Mazancovo kouzlo zůstalo neporušeno. K výhodě se přidalo také hradecké vyloučení. Hosté pokračovali v odstřelování, nejblíže byl Balinskis, ale ani lotyšský obránce neměl štěstí. 

Sestřih

Ohlasy

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Vladimír Růžička

Měli jsme dobrý vstup do zápasu, podařilo se nám hned na začátku dát gól z přesilovky. Litvínov hrál ale velice dobře. Počítali jsme s jeho rychlými protiútoky, umí se prosadit přes hráče jeden na jednoho a má šikovné hráče kolem brány. Utkání bylo hodně vyrovnané a hrané tak, jak se hraje play off – tvrdé, bojovné, a na dva góly se vyhrává. Vynikající výkon podal Marek Mazanec a hráči bojovali do poslední vteřiny, což je strašně důležité. Zatím je to ale jenom první krok.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

rvní třetina nebyla z naší strany úplně ideální, možná ji poznamenal ten rychlý první gól, který jsme dostali. Ve druhé jsme hru vyrovnali a měli některé velmi dobré šance, navíc jsme neproměnili trestné střílení. Tam jsme měli vyrovnat. Ve třetí třetině to domácí zavřeli a čekali na naši chybu, ta přišla a skórovali na 2:0. Měli jsme sice ještě nějaké šance, ale nedokázali jsme se prosadit. Potřebujeme hrát daleko agresivněji, víc se tlačit do brány, víc si pro to jít okolo obou branek. Je to první zápas, který jsme nezvládli, ale byl vyrovnaný. Na zítra se připravíme znovu a budeme to chtít urvat.

Fanshop