Zápasy 05. 03. 2021, Ondřej Mach

Litvínovská kanonáda! Chemici rozstříleli Motor, obránce Ščotka dal hattrick

L i t v í n o v - Černožlutí hokejisté zvládli páteční duel proti Motoru a vyhráli vysoko 7:3. Na šestém vítězství v řadě se prvním hattrickem v kariéře podílel obránce Jan Ščotka. Poslední utkání základní části čeká Vervu v neděli na ledě Zlína.

51. kolo, 05.03.2021, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
HC VERVA Litvínov BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
7 3
  • Třetiny

    3:1, 3:0, 1:2
  • Střely na branku

    35:42
  • Vyloučení

    5:4
  • Využití

    2:0
  • V oslabení

    0:1

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 5. V. Hübl (D. Zeman), 12. Ščotka (F. Lukeš, Balinskis), 16. V. Hübl (F. Lukeš, Cibulskis), 33. Ščotka (Zygmunt, V. Hübl), 34. Ščotka (V. Hübl, Balinskis), 39. Helt (D. Zeman, Zygmunt), 56. P. Zdráhal (M. Hanzl, Jarůšek)

    Branky a nahrávky BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE: 7. D. Voženílek (Vydarený, Holec), 42. Jonák (M. Novák, Kubíček), 49. R. Přikryl

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 6:1, 6:3, 7:3

  • Rozhodčí

    Horák, Šindel – Brejcha, Pešek.

  • Sestava domácích

    Godla (Zajíček) – Balinskis, Cibulskis, Demel, D. Zeman, Irving, Ščotka, Kudla – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – P. Svoboda, Gerhát, Látal – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – M. Havelka, Helt, Zygmunt.

  • Sestava hostů

    Čiliak (Strmeň) – Vydarený (C), Plášil, Beránek, Kubíček, Slováček, Štencel – Jonák, D. Voženílek, Holec – M. Novák, Toman (A), Z. Doležal – Karabáček, R. Přikryl, Gilbert – Alderson.


Reportáž

Vstup do utkání byl z obou stran poměrně opatrný, s kotoučem se v útočném pásmu pohybovali především hráči Motoru. Brankáře Godlu prověřil nebezpečnou ránou Štencel, maskovaný muž Vervy ale byl připraven. A chemici se po pomalejším rozjezdu dokázali prosadit jako první.

Hüblova show pokračuje

Ve skrumáži před brankou Motoru se nejlépe zorientoval Viktor Hübl, který zblízka překonal Čiliaka. Jenže hostující odpověď na sebe nenechala dlouho čekat: Godla neudržel ve výstroji tvrdou střelu Vydareného a Daniel Voženílek snadno trefil odkrytou klec. Pár vteřin nato se proti pravidlům provinil Havelka a Jihočechy čekala první přesilovka. 

Černožlutým situaci ještě zkomplikoval Cibulskis, po jehož faulu se domácí museli více než minutu bránit ve třech. České Budějovice zasypaly Godlovu klec množstvím střel, slovenský gólman však předváděl jistý výkony a nepouštěl hostující hráče k dorážkám. Trenér Motoru si vzal i oddechový čas, dvojnásobná přesilovka ale zůstala nevyužita. 

První početní výhodu si zakrátko vyzkoušeli také chemici, kteří si v ní vzali jednogólový náskok zpátky. Lukeš v klasické přesilovkové akci našel mezi kruhy Jana Ščotku, a ten puk šikovně tečoval do Čiliakovy klece. Domácí byli při chuti a dál se tlačili dopředu, hru ovšem brzdily nepřesnosti. 

Ale stačila jedna rychlá akce a Litvínov vedl o dva góly. Viktor Hübl dostal dobrou průnikovou přihrávku, naznačil střelu a svůj technický pokus namířil přesně k tyči českobudějovické branky. V závěru prvního dějství si ještě hosté zahráli přesilovou hru, ta se jim však příliš nevydařila.

První hattrick v kariéře

Druhá část měla o poznání aktivnější úvod, už po 36 vteřinách orazítkoval brankovou konstrukci Ščotka. Zhruba o dvě minuty později vyslal Svoboda do samostatného úniku Gerháta, slovenský útočník ale tváří v tvář Čiliakovi neuspěl. Hosté se následně v útoku osmělili, ze závaru před Godlou však nakonec nic nebylo. 

Nastolený trend pokračoval, útoky obou celků se rychle přelévaly ze strany na stranu. Verva mohla přidat čtvrtý gól, Svoboda však z otočky minul a gólem neskončila ani obrovská šance Látala. Drtivý tlak Litvínova neustával, českobudějovický brankář prozatím v prostřední třetině neinkasoval. 

Na druhé straně o sobě nepříjemnou střelou dal vědět Toman. Motor měl po polovině utkání herně navrch, jenže další zásah přidali Severočeši. Polský útočník Zygmunt nahodil puk od pravého mantinelu a další přesná teč Jana Ščotky znamenala čtvrtý litvínovský gól. 

Domácí byli na koni a zamkli svého soupeře v útočném pásmu. Ve 34. minutě fauloval Karabáček a chemici další nabídnutou příležitost zužitkovali. Hübl z rohu našel Jana Ščotku a litvínovský obránce zblízka dokonal první hattrick v profesionální kariéře. A v čase 38:42 proměnil duel v exhibici Filip Helt, když do branky dorazil střelu Zemana.

Drama už se nekonalo

Minutu po začátku poslední periody narazil Plášil na mantinel Svobodu a opět oslabil hosty. Motor ale ve vlastním oslabení udeřil: rychlý protiútok zakončil Vít Jonák, který z bezprostřední blízkosti vyzrál na Godlu. Hosté se mohli přiblížit po nedovoleném zákroku Zygmunta, nařízenou přesilovku však ve třetí trefu neproměnili. 

Před jejich klecí naopak mohl zahrozit Lukeš. Dvanáct minut před koncem se klání začalo dramatizovat. Domácím obráncům se před brankou nepodařilo zastavit Romana Přikryla a českobudějovický forvard vstřelil první gól v aktuální sezoně. Motor vycítil šanci a tlačil se dopředu, černožlutí ale byli v obraně pozorní. 

Extraligový nováček přešel do ofenzivy, svěřenci kouče Országha se museli mít na pozoru. Větší klid jim na hokejky mohl dát Jarůšek, obrovskou příležitost však v sedmý gól nepřetavil. České Budějovice v tlaku mírně polevily a v 56. minutě je jejich soupeř potrestal. V přečíslení dvou na jednoho Hanzl přihrál Patriku Zdráhalovi, který bez problému zakončil do poloprázdné branky. 

Zdálo se být rozhodnuto, čtyřgólové manko už bylo příliš velké. Jihočeši se přesto snažili korigovat skóre, proti ráně Tomana zasáhl Godla betonem. Další zajímavý moment už závěrečné minuty nenabídly, Litvínov doma rozstřílel České Budějovice 7:3. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„Navzdory gólovému rozdílu to nebyl jednoduchý zápas. Hlavně první třetina z naší strany nebyla dobrá, výsledek mohl být opačný. Ve druhé třetině nám to tam napadalo, Hüblova lajna to vzala na sebe. Měli jsme dostatečný náskok, ale ve třetí třetině jsme si to zbytečně zkomplikovali. Nakonec jsme to dotáhli do vítězného konce, pro nás jsou to důležité body. Gratulace do šatny, ale dneska tam bylo příliš mnoho chyb. Program je nabitý a možná už nám chyběly síly. Výsledek je trochu zkreslující.“ 

logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Václav Prospal

„Hodnocení je svým způsobem jednoduché. Bohužel neproměňujeme šance, které máme, a když uděláme chybu, tak je soupeř schopný ji potrestat. Dá se říct, že do půlky zápasu jsme hráli vcelku slušně. Pak nám to tam soupeř nasypal, v jednu chvíli už to bylo 6:1. Zasloužená výhra pro domácí, my neproměňujeme šance.“

Fanshop