Zápasy 25. 02. 2021, Vladislav Kollert

Viktor Hübl sesadil Krále a má rekord! Verva veze tři body ze Sparty

Litvínov získal tři body po urputném boji s pražskou Spartou. Jedná se tak o třetí tříbodovou výhru v řadě, o góly se tentokrát postarali Tomáš Pospíšil, Richard Jarůšek, František Gerhát a Aaron Irving. Svůj 809. kanadský bod v základní části Extraligy si připsal také Viktor Hübl, čímž se osamostatnil před Richardem Králem na čele historické tabulky.

48 (O2TV), 25.02.2021, O2 aréna
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
2 4
  • Třetiny

    1:3, 0:1, 1:0
  • Střely na branku

    32:24
  • Vyloučení

    3:4
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    0:1

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Sparta Praha: 9. Sukeľ (Forman), 52. Zikmund (Jurčina)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 2. Pospíšil (V. Hübl), 14. Jarůšek, 15. Gerhát, 28. Irving (M. Hanzl, P. Zdráhal)

  • Průběh zápasu

    0:1, 1:1, 1:4, 2:4

  • Rozhodčí

    Jeřábek, Pražák – Gerát, Hynek.

  • Sestava domácích

    Machovský (15. Salák) – Tomáš Dvořák, Jurčina (A), Košťálek, Polášek, Němeček, O. Němec, M. Jandus – Rousek, Horák, Řepík (C) – Říčka, Pech (A), Buchtele – Kudrna, Tomášek, Sobotka – Zikmund, Sukeľ, Forman.

  • Sestava hostů

    Godla (Zajíček) – Cibulskis, Balinskis, Štich (A), Demel, Ščotka, Irving, Kudla – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – Látal, Gerhát, P. Svoboda – Jarůšek, M. Hanzl (A), P. Zdráhal – Zygmunt, Helt, M. Havelka.


Reportáž

Litvínov po dvou vítězných duelech s Olomoucí a Pardubcemi zavítal na led favorizované Sparty v lehce obměněné sestavě. Do druhé útočné formace se vrátil Přemysl Svoboda, který nahradil Lukáše Stehlíka. Ve druhé obranné linii naopak nahradil Patricka Kudlu navrátilec po zranění David Štich.

První třetina z říše snů

Litvínov vstoupil do zápasu výtečně. Již ve druhé minutě našel Viktor Hübl najíždějícího Tomáše Pospíšila, který přesně propálil Machovského. Litvínovský kapitán si tak připsal historický 809. bod v základní části Extraligy, čímž se osamostatnil na čele historického bodování celé soutěže. Od obou trenérů litvínovského celku obdržel unikátní dres s číslem 809 na zádech.


V 9. minutě bylo nicméně srovnáno. Před brankovištěm se po zaváhání litvínovské obrany objevil nehlídaný Matúš Sukeľ, který nedal Denisovi Godlovi šanci. Sparta se tak vcelku rychle vrátila zpět do hry.

Nicméně Verva se z inkasovaného gólu nepoložila a zbytek první třetiny už patřil jen a pouze černožlutému celku. Ve 14. minutě pálil od modré čáry Cibulskis, Machovský však kotouč pouze vyrazil před sebe, kde se nejlépe zorientoval Richard Jarůšek a efektivní dorážkou dokázal překonat sparťanského brankáře podruhé – 1:2.

Netrvalo to ani minutu a černožlutá radost zavládla u obrazovek dnes potřetí. Litvínov ve vlastním oslabení dokázal vymyslet přečíslení dva na jednoho, na jehož konci stál slovenský forvard František Gerhát, který přesnou střelou z levého kruhu donutil sparťanského brankáře ke střídání – 1:3.

Navýšení vedení

Druhé dějství začalo opatrněji, Litvínov si byl vědom svého vedení a také velké útočné síly Pražanů. Denis Godla však stál na konci všech útočných výpadů domácích a nedovolil hráčům v rudém snížit skóre zápasu.

Velkou příležitost naopak dostala Verva. Ve 28. minutě dostali domácí další studenou sprchu v podobě dvojího vyloučení, když se na trestnou lavici poroučeli Němeček i Sobotka. Dvouminutová přesilová hra 5 na 3 trvala jen pár vteřin, když se ke střele z pravé strany kluziště dostal Aaron Irving a svou pověstnou dělovkou nekompromisně propálil Saláka – 1:4.

Sparta se i tak nadechla k dalšímu náporu, Denis Godla však vytrval. Nejdříve vychytal Pecha, poté zlikvidoval také nebezpečně poskakující kotouč vyslaný z hole Buchteleho. Litvínov naopak neproměnil příležitost ve formě samostatného úniku Patrika Zdráhala, který Salákovu branku netrefil. 

Nápor Sparty v závěru utkání

První polovina třetí třetiny byla z pohledu gólových příležitostí pravděpodobně nejchudší. Litvínovská obrana koordinovaně ničila snahu Sparty vyvinout si větší tlak, Denis Godla i Alexandr Salák si navíc připsali několik úspěšných zákroků. Největší šanci Litvínov zničil druhý jmenovaný pohledným zákrokem lapačkou proti tvrdé střele Látala.

Druhá polovina posledního dějství byla značně akčnější. V 52. minutě prošel přes Patricka Kudlu útočník Ladislav Zikmund a blafákem si položil Denise Godlu, kterého následně překonal a vrátil Spartě alespoň částečnou naději na bodový zisk - 2:4. 

Sparťanský tlak se stupňoval. Narůstající útočná aktivita domácích nakonec vyústila v trestné střílení, když byl v úprku faulován Rousek. Následný nájezd si však Denis Godla pohlídal a nedovolil Lukáši Pechovi zasunout kotouč mezi své betony. 

Pražané následně zkusili dvouminutovou hru bez brankáře, zámek v litvínovském obranném pásmu však nebyl dostatečně efektivní a Chemici dokázali odolat. Skóre se již nezměnilo a Litvínov tak získal potřetí za sebou tři body do extraligové tabulky. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Josef Jandač

Potýkáme se s tím, že máme špatné nástupy do zápasů. Ta situace se nám opakovala i dnes, kdy jsme doháněli nepříznivý výsledek. Musíme změnit starty do zápasů a být zodpovědnější, nechávali jsme Litvínovu spoustu přečíslení. Volili jsme špatná řešení, myslím si, že to byl jeden z našich nejhorších zápasů v sezóně.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

Domácí byli od začátku aktivní, my jsme se však zaměřili na defenzivu a čekali jsme na nějaké brejkové situace, které přišly a my v nich byli efektivní. To byl klíč k úspěchu, navíc jsme ubránili oslabení. Sparta má výborné přesilové hry, takže to byla další část do naší vítězné mozaiky. Dobrá obrana, spolehlivý brankář a využívání brejkových situací. 

Fanshop