Zápasy 19. 02. 2021, Šimon Kadeřávek

Velký tlak v závěru gól nepřinesl. Verva nestačila na hradecký Mountfield

Páteční večer znamená hokej, Litvínov v domácím utkání vyzval silný Hradec Králové. Domácí v první třetině kontrolovali hru, hosté však stříleli góly, dvakrát se trefil Pavlík. Stejný muž stál i u třetího gólu. Naději vykřesal v závěru druhého dějství Irving. Ve třetí části pálil další litvínovský obránce Ščotka, odvážný výkon ale na výhru nestačil.

46. kolo, 19.02.2021, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Mountfield HK
HC VERVA Litvínov Mountfield HK
2 3
  • Třetiny

    0:2, 1:1, 1:0
  • Střely na branku

    45:11
  • Vyloučení

    2:3
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 39. Irving (P. Zdráhal, Zajíček), 47. Ščotka (V. Hübl, Balinskis)

    Branky a nahrávky Mountfield HK: 13. F. Pavlík, 15. F. Pavlík (V. Růžička), 21. Koukal (J. Sklenář, F. Pavlík)

  • Průběh zápasu

    0:3, 2:3

  • Rozhodčí

    Hradil, Mrkva – Lederer, Rožánek

  • Sestava domácích

    Zajíček (Godla) – Balinskis, Cibulskis, Demel, Kudla, Irving, Ščotka – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – L. Stehlík, Gerhát, Látal – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – M. Havelka, Helt, Zygmunt – Slavík.

  • Sestava hostů

    Š. Lukeš (Mazanec) – Graňák, Nedomlel (A), F. Pavlík (A), Šalda, Gaspar, Čáp, Váchal – Perret, Koukal, Jergl – J. Sklenář, V. Růžička, M. Zachar – Lev, Cingel, Smoleňák (C) – R. Pilař, Kevin Klíma, Kelly Klíma.


Reportáž

Do branky domácích se postavil mladý Šimon Zajíček, útočné řady pro změnu obohatil Stehlík. Jako třináctý útočník byl nominován junior Marek Slavík. Zpočátku se jednalo o velice prozíravý hokej, kotouč se postupně stěhoval od litvínovské branky až ke svatyni hostů. Tu strážil Štěpán Lukeš, bratr Františka, jenž hájí barvy Vervy.

One Pavlík Show

A právě František Lukeš stál na počátku výraznější akce jinak vlažného úvodu. Zkoušel kotouč nahodit od levého mantinelu, jeho pokus ve vzduchu tečoval Pospíšil, ale hradecký gólman dokázal neposednou střelu zkrotit. První desetiminutovka vyšla lépe domácím, ti obratně kombinovali a dokázali několikrát ohrozit branku. Čisté konto Štěpána Lukeše se zachvělo při Hanzlově ráně z otočky.

Mountfield měl problém s proniknutím do útočného pásma, jejich pokusy mnohdy končily na obráncích Vervy. Velmi vidět byl například Demel, jenž s Litvínovem prodloužil smlouvu. S ubývajícím časem ale rostla chuť vstřelit gól, za hosty se prezentoval Jergl, jehož trefa skončila těsně mimo branku. Po komerční přestávce přeci jen na severu Čech zazněla gólová siréna.

Filip Pavlík chtěl přenést hru na druhou stranu mantinelu, kotouč se ale nešťastně odrazil od hole Kudly přímo za Zajíčkova záda. Stejný obránce si připsal první vyloučení, protože vystřelil puk mimo hrací plochu. Mountfield nedisciplinovanost rázem potrestal. A znovu to byl Filip Pavlík, kdo si vzal kotouč a od modré tvrdě vypálil. Litvínov se sice snažil, ale na konci první třetiny přišel další technický faul. Hanzl usedl na trestnou lavici za příliš mnoho hráčů na ledě.

Irvingova naděje

Druhé dějství odstartoval hradecký gól, hosté totiž dohrávali přesilovou hru. Zajíčka nejdříve prověřil Pavlík, poté se ke kotouči přitočil Petr Koukal, který zvýšil vedení. Po inkasované brance mohl Litvínov vymazat potupnou nulu. Domácí totiž rozhýbali hradeckou obranu, ve velké příležitosti se objevil František Lukeš.

Litvínov neubral na snaze, domácí však velmi často naráželi na nepřesnost. Za zmínku stojí také pevná hradecká obrana velmi dobře chytající Štěpán Lukeš. Chemici si nakonec připsali několik střel, ale brankář hostů se stále honosil čistým kontem. To mu vydrželo do 38. minuty, kdy po nezáživné pasáži přišla rána Aarona Irvinga. Urostlý Kanaďan si stáhl kotouč a z ostrého úhlu zkusil prověřit Štěpána Lukeše. Hradecký brankář neměl šanci a Verva zaznamenala první gól utkání.

Defenzivní góly

Závěrečná část utkání slibovala tuhý boj, protože Verva v předešlých třetinách soupeře jasně přestřílela. Trend z přechozích dějství ale pokračoval, Hradec tvrdošíjně odrážel litvínovské útoky. Během 45. minuty však koncentrace hostů dostala mezeru a Gaspar musel na dvě minuty usednout mimo led.

Přestože chemici nerozehráli početní výhodu dobře, těsně před jejím vypršením slavil Jan Ščotka. Velkou měrou se na kontaktní brance podílel Hübl, jehož pokus nakonec skončil před produktivním obráncem. Ten jej s notnou dávkou štěstí dostal za záda Štěpána Lukeše. Z jasného utkání se stalo drama.

O dělbě bodů mohl rozhodnout Perret, který se řítil sám na Zajíčka. V patách měl ale Irvinga, který mu kotouč ukázkově odebral. S ubývajícím časem stoupala litvínovská chuť na srovnání, Mountfield domácím poskytl další výhodu, Šalda se totiž provinil podrážená. Následnou výhodu ale hráči Vervy nevyužili.

Mountfield působil pasivně, což chtěli domácí potrestal. Přišla dokonce další početní výhoda, mezi časoměřiče znovu mířil Šalda. Országh využil přesilovku a odvolal brankáře Zajíčka. Litvínov doslova tloukl na vrata hradecké svatyně. Závěrečný tlak ale nepřinesl kýžené ovoce, a tak domácí zůstali bez bodu.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„Na jednu stranu nemáme žádné body, na druhu jsme neodehráli vůbec špatný zápas. Soupeř nás vytrestal. Za stavu 0:3 mužstvo šlapalo, šlo si za dobrým výsledkem. Dotahovali jsme, ale nakonec jsme na body nedosáhli.“

logo Mountfield HK

Mountfield HK

David Kočí

„V první třetině mám moc nešly nohy, přesto jsme dokázali odskočit na 3:0, což nám obrovsky psychicky pomohlo. Pak jsme si to chtěli nějak pohlídat a dostali se do problémů vyloučením. Soupeře jsme tím dostali na koně a snížil na 2:3.“