Zápasy 22. 01. 2021, Vladislav Kollert

Odveta ve prospěch Vervy! Litvínov odolal závěrečnému tlaku a vyhrál 4:3

Litvínov zvládl druhý zápas s Českými Budějovicemi v krátkém časovém sledu a zvítězil 4:3. O góly Chemiků se postarali Patrik Zdráhal, Uvis Balinskis, Tomáš Pospíšil a Viktor Hübl.

38. kolo, 22.01.2021, Budvar aréna
logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
logo HC VERVA Litvínov
BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE HC VERVA Litvínov
3 4
  • Třetiny

    0:0, 2:2, 1:2
  • Střely na branku

    34:30
  • Vyloučení

    4:6
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE: 30. Slováček (R. Přikryl, M. Novák), 37. M. Novák (R. Přikryl), 59. Forman (Kubíček, Z. Doležal)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 27. P. Zdráhal (Jarůšek, M. Hanzl), 32. Balinskis (Látal, Jícha), 43. Pospíšil (F. Lukeš, V. Hübl), 47. V. Hübl (Pospíšil)

  • Průběh zápasu

    0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4

  • Rozhodčí

    Mrkva, Kubičík – Lederer, Rožánek

  • Sestava domácích

    Strmeň (Čiliak) – Plášil, Pýcha, Kubíček, Vydarený, Slováček, Štencel – Alderson, R. Přikryl, M. Novák – Holec, Jonák, Karabáček – P. Novák, Toman, Beránek – Z. Doležal, D. Voženílek, Forman.

  • Sestava hostů

    Godla (Zajíček) – Ščotka, Irving, Cibulskis, Balinskis, Štich, Demel, D. Zeman – Jarůšek, M. Hanzl, P. Zdráhal – F. Lukeš, V. Hübl, Pospíšil – Látal, Žejdl, Petružálek – Zygmunt, Jícha, Helt.


Reportáž

Litvínov přijel do Českých Budějovic podruhé během posledních deseti dnů. Poprvé na Jihočechy nestačil a podlehl Motoru těsně 4:3. Od té doby si Chemici připsali jednu výhru ze tří zápasů, když zdolali favorita z Mladé Boleslavi. Jihočeši naopak od posledního setkání obou zmíněných celků nezískali ani bod.

Vzhledem k dobrým výkonům proti favorizovaným celkům z horních pater tabulky neměl hlavní trenér Vladimír Országh nutnost měnit sestavu, ta tak od posledního duelu se Třincem zůstala téměř nezměněná. Vyměnili se pouze strážci tří tyčí, do litvínovské svatyně se po jednozápasové pauze vrátil Denis Godla. 

První třetina bez branek

Do utkání vstoupili lépe domácí, kteří v prvních minutách od úvodní buly vyslali na Denise Godlu hned několik střeleckých pokusů. Slovenský brankář však nedopustil žádné zaváhání z kraje utkání a snahu českobudějovických střelců vykryl. První nadějnou příležitostí Chemiků byl Balinskisův důraz na Strmeňově brankovišti, ani lotyšský obránce však nebyl ve svém konání úspěšný. 

Další velkou příležitost měl Litvínov v 9. minutě při vlastním oslabení. Filip Helt využil zaváhání v českobudějovické kombinaci, ujel sám na branku domácích a ačkoliv brankáře Motoru překonal, puk se zastavil o jednu z tyčí. Další gólovou šanci o pár okamžiků později už Strmeň vychytal sám, tentokrát včas zareagoval na střelu osamoceného Jarůška. 

Nevyšlo to ani do třetice, kdy se před svatyní Jihočechů ocitl sám Pawel Zygmunt. Jeho backhandové zakončení bylo vymyšleno výtečně, provedení však pokulhávalo a polský forvard nedokázal kotouč zvednout přes Strmeňův beton.  

Klíč k úspěchu: střely od modré čáry

Chemici vstoupili druhé třetiny v bleskovém tempu. Ofenzivní snažení hostů vyvrcholilo ve 28. minutě, kdy se po pěkné akci dostali litvínovští hokejisté do přečíslení 2 na jednoho. V něm si Richard Jarůšek položil jednoho z obránců a předložil kotouč před odkrytou klec Patriku Zdráhalovi, který přesnou střelou otevřel skóre dnešního utkání - 0:1.

Odpověď na sebe nicméně nenechala dlouho čekat. Po vhazování před Godlou se k puku na modré čáře dostal Ondřej Slováček, který svou tvrdou pumelicí propálil vše, co mu stálo v cestě, včetně brankáře Godly - 1:1.

I tentokrát však Litvínov dokázal po inkasovaném gólu zapnout na plné obrátky a rázem se skóre opět měnilo. Ve 32. minutě našel Martin Látal připraveného Uvise Janise Balinskise, který se na ose hřiště příliš nerozpakoval a vyslal na českobudějovickou branku tvrdý projektil, který zapadl do Strmeňovy sítě - 1:2.

Pokusy od modré čáry byly ve druhé třetině klíčovou zbraní, byť občas jim pomohla štěstěna. Zrovna takový případ nastal 3 minuty před koncem druhého dějství - na modré se do puku opřel Roman Přikryl a díky teči Nováka nasměroval černý projektil mezi Godlovy betony. Překvapil však úplně všechny na stadionu, včetně svých spoluhráčů - 2:2.

Dva rychlé góly i čaroděj Godla

I napotřetí se Litvínov dokázal dostat do vedení. František Lukeš posunul v rychlém protiútoku kotouč na najíždějícího Tomáše Pospíšila, který se s ním příliš nemazlil a vyslal tvrdou střelu příklepem na Strmeňovu zadní tyč. Brankář Motoru byl proti jeho projektilu bezmocný - 2:3.

Po ubráněném oslabení ve 44. minutě si Litvínov poprvé v utkání vysloužil přesilovou hru. Po uzamknutí Jihočechů v jejich obranném pásmu našel Tomáš Pospíšil volného Viktora Hübla, který z první donutil brankáře Motoru kapitulovat počtvrté - 2:4.

České Budějovice se mohly vrátit do hry hned o pár okamžiků později, Denis Godla však předvedl dva veledůležité zákroky a překazil tak radost jihočeských forvardů. Při stupňujícím se tlaku dokonce zachránilo Litvínov břevno.

Domácí celek zkusil v poslední dvouminutovce hru bez brankáře, což se projevilo velkým závěrečným tlakem. Z toho těžil Miroslav Forman, který byl ideálně postavený před Godlou a dokázal Kubíčkovo nahození ztečovat za záda slovenského brankáře - 3:4. 

Následoval další nápor Motoru, Denis Godla nicméně dokázal pokrýt další velkou šanci formana. Ve vlastním oslabení navíc ujel obránce Slováček, který tvrdou ranou opět rozezvonil konstrukci litvínovské branky. Ve zbývajícím čase si Litvínov jednobrankové vedení již pohlídal a může se tak radovat ze zisku tří bodů.

Sestřih

Ohlasy

logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Václav Prospal

"Minimálně půl zápasu jsme byli horším týmem a skóre odpovídá průběhu utkání. Honíme to na poslední chvíli a dnes jsme bohužel nehráli tak dobře, jak umíme hrát. Litvínov vyhrál zaslouženě."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

"Byl to pro nás velmi těžký zápas a máme hodně důležité tři body. Bojovné utkání, ve kterém nikdo nedal nikomu nic zadarmo. Podali jsme solidní výkon, ale závěr jsme si zbytečně zkomplikovali a musíme poděkovat našemu gólmanovi."

Fanshop