Zápasy 17. 01. 2021, Vladislav Kollert

Bojovný závěr i Jarůškovy dva góly znamenaly důležitou výhru na ledě Bruslařů

Litvínov zvládl utkání s favorizovanou Mladou Boleslaví a dokázal zvítězit za tři body. O branky Vervy se postarali Richard Jarůšek a Filip Helt.

36. kolo, 17.01.2021, Ško-Energo aréna
logo BK Mladá Boleslav
logo HC VERVA Litvínov
BK Mladá Boleslav HC VERVA Litvínov
2 3
  • Třetiny

    1:2, 0:1, 1:0
  • Střely na branku

    33:21
  • Vyloučení

    0:5
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky BK Mladá Boleslav: 5. P. Kousal (Flynn), 48. Alderson (Ševc, Bičevskis)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 10. Jarůšek (M. Hanzl, P. Zdráhal), 12. Helt (Jícha, Cibulskis), 25. Jarůšek (M. Hanzl, Balinskis)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:3, 2:3

  • Rozhodčí

    Hejduk, Pilný – Hynek, Votrubec

  • Sestava domácích

    J. Růžička (Krošelj) – Hrbas, Ševc (C), Moravec, Pláněk (A), Klikorka, Šidlík – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, A. Zbořil (A), Claireaux – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Bičevskis, Alderson – Kotala.

  • Sestava hostů

    Godla (Zajíček) – Ščotka, Irving, Cibulskis, Balinskis, Štich (A), Demel, D. Zeman – Jarůšek, M. Hanzl (A), P. Zdráhal – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – Látal, Žejdl, Petružálek – Zygmunt, Jícha, Helt.


Reportáž

Litvínovskou Vervu po neúspěšném duelu s pražskou Spartou čekal tentokrát další duel s týmem z čela tabulky, tentokrát Chemici zavítali na led do Mladé Boleslavi. Té se v současné sezóně historicky daří a před zápasem s Litvínovem jí patřila druhá příčka.

Trenér Vladimír Országh byl po zápase se Spartou převážně spokojený, ke změnám v sestavě tak nebyl žádný velký důvod. Jedinou změnou byla přítomnost nejnovější litvínovské akvizice Denise Zemana, který na sever Čech přišel v rámci střídavých startů ze Sokolova. Nahradil tak Daniela Koláře, který se po měsíční výpomoci vrátil zpět do Jihlavy.

Chemiky rychlý gól nepoložil, následovala otočka

Hráči Litvínova nevstoupili do zápasu ideálně. Již po minutě hry byl vyloučen kapitán Viktor Hübl, což umožnilo Bruslařům získat herní převahu. Ta vyvrcholila v 5. minutě, kdy udeřila třetí útočná formace mladoboleslavského celku. Oscar Flynn se obtočil kolem Godlovy branky a předložil puk mezi kruhy na uvolněného Pavla Kousala, který prokázal klidnou hlavu a trefil odkrytou část Godlovy branky – 1:0.

Litvínov však opět prokázal bojovného ducha a snahu zvrátit nepříznivý vývoj utkání. V desáté minutě se na levém mantinelu uvolnil Martin Hanzl, který našel Richarda Jarůška v předbrankovém prostoru. Litvínovský ostrostřelec pak neměl sebemenší potíže se skórováním a propálil Růžičku poprvé – 1:1.

Zaskočená Mladá Boleslav nedokázala na branku hostů odpovědět a naopak to byli Chemici, kteří si vzali další slovo. Tvrdou střelu od modré z továrny Josefa Jíchy dokázal těsně před Růžičkou tečovat forvard Filip Helt a obrat byl rázem na světě – 1:2.
Vzápětí měl obrovskou šanci Lukáš Žejdl, který od středního pásma jel sám na mladoboleslavskou branku. Litvínovský útočník nicméně nezvolil nejšťastnější řešení dané situace a připravený Růžička ho dokázal vychytat.

Jarůšek v záři reflektorů

Netrvalo to dlouho od úvodní buly druhé třetiny a Litvínov svému soupeři odskočil na rozdíl dvou branek. Ve 25. minutě to opět byla milimetrová přesnost Martina Hanzla, který našel najíždějícího Jarůška. Litvínovský forvard pak vymíchal jednoho z obránců domácích a překonal Růžičku podruhé – 1:3.

A právě Richard Jarůšek byl hlavní postavou v litvínovském dresu. Ve 32. minutě byl v nadějném úniku zastaven nedovoleně a rozhodčí Pilný s Hejdukem tak mohli nařídit trestné střílení. Oslavy hattricku se nicméně nekonali, Růžička si pomalý Jarůškův nájezd pohlídal a předvedl povedený zákrok.

Mladá Boleslav si také vypracovala několik zajímavých příležitostí, litvínovská obrana však zejména při oslabeních zůstala koncentrovaná. Denis Godla si tak mohl připsat několik důležitých zákroků po střelách Šťastného a Kotaly. 

Dramatická koncovka

Třetí třetina začala ve velmi opatrném tempu. Oba týmy se přetahovaly o dominanci na kluzišti, ale šťastnější nakonec byli domácí. Ševcova střela od modré mířila pouze do Godlových betonů, kotouč se však odrazil přímo na hůl Brandona Aldersona a rázem bylo postaráno o zápletku – 2:3.

Tlak Bruslařů se po snížení začal stupňovat. David Cienciala se v 54. minutě dokázal obtočit kolem Godlovy levé tyče a zasunul puk k betonu slovenského brankáře. Nepřehledná situace si vyžádala konzultaci u videorozhodčího, ten ale branku neuznal.

Chemici ale nakonec závěrečnému náporu ze strany Mladé Boleslavi odolali a po skvělém výkonu si po zásluze odvážejí tři body. Další utkání je na plánu ve středu 20. ledna, Litvínov přivítá favorita z Třince.

Sestřih

Ohlasy

logo BK Mladá Boleslav

BK Mladá Boleslav

Radim Rulík

"Říkal jsem si, že jsme dnes podali velmi špatný výkon. Z naší strany snesla nějaká kritéria až třetí třetina, ale to už jsme prohrávali o dvě branky a Litvínov se soustředil více na obranu. Ubránil to v obranném pásmu. My jsme dnes neměli ten drajv a ten pohyb, co bychom potřebovali. Se hrou jsme nebyli vůbec spokojení, ta hra byla komplikovaná, strašně složitá, až bych řekl profesorská. Myslím si, že by to proti jakémukoliv týmu v extralize, ať je na jakékoliv pozici, bylo bez šance na úspěch. Takže to byl od celého mužstva špatný výkon, i když jsme se v třetí třetině zlepšili, stačilo to na zkorigování toho výsledku, ale už to nestačilo na obrat. Litvínov si za důraz a za pohyb zasloužil vyhrát."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

"Pro nás jsou to velmi důležité tři body od velmi těžkého soupeře. Začali jsme špatně, prvních deset minut jsme se vůbec nechytali, zachránil nás brankář. Dobře jsme hráli celý zápas oslabení. Pak jsme začali trochu jezdit, vypracovali jsme si náskok a měli jsme další šance, kdy jsme ten náskok mohli zvětšit. Domácí byli pořád nebezpeční. Dobře jsme odehráli oslabení, zachytal brankář a nakonec to bylo velmi těsně. Takže my jsme rádi za ty tři body, ale znovu byly fáze hry, kdy musíme být daleko důraznější, hlavně okolo naší brány a okolo mantinelů. Dneska nám to vyšlo, my jsme potřebovali zastavit sérii proher, kterou jsme měli, a jsme rádi, že se nám to podařilo."

Fanshop