Zápasy 15. 01. 2021, Vladislav Kollert

Střelecká převaha nestačila, Verva podlehla lídrovi extraligy 3:5

L i t v í n o v - Navzdory pohlednému výkonu nedokázali domácí Chemici vyzrát na extraligového lídra z Prahy a prohráli 3:5. O góly Vervy se postarali Viktor Hübl, Richard Jarůšek a Jan Ščotka.

35 (O2TV), 15.01.2021, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Sparta Praha
HC VERVA Litvínov HC Sparta Praha
3 5
  • Třetiny

    1:2, 2:2, 0:1
  • Střely na branku

    32:29
  • Vyloučení

    4:3
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 12. V. Hübl (Balinskis, Pospíšil), 24. Jarůšek (Godla), 36. Ščotka (F. Lukeš, Balinskis)

    Branky a nahrávky HC Sparta Praha: 17. Říčka (Vitouch), 18. Tomášek (Řepík, Košťálek), 22. Sukeľ (Tomášek, Kudrna), 28. Řepík (Rousek, Němeček), 59. Kudrna (Vitouch)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5

  • Rozhodčí

    Pešina, Veselý – Svoboda, Zíka

  • Sestava domácích

    Godla (Zajíček) – Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, Štich (A), Demel, D. Kolář – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – Petružálek, Žejdl, Látal – Helt, Jícha, Zygmunt.

  • Sestava hostů

    Machovský (Salák) – Polášek, Košťálek, Jeřábek, Němeček, Jurčina (A), Kalina – Rousek, Sobotka, Řepík (C) – Kudrna, Sukeľ, Tomášek – Buchtele, Pech (A), Říčka – Zikmund, Vitouch, Dvořáček – Šmerha.


Reportáž

Po nepovedeném utkání v Českých Budějovicích přijel na Zimní stadion Ivana Hlinky lídr extraligové tabulky, pražská Sparta. Oba celky se potkaly tuto sezónu již potřetí – naposledy Litvínov dokázal ukořistit dva body na ve sparťanské O2 Aréně.

V sestavě udělal hlavní trenér Országh pouze drobné změny. Do první formace se místo Lukáše Žejdla vrátil Martin Hanzl, první jmenovaný nastoupil ve třetí úderné linii po boku Jakuba Petružálka a Martina Látala. Ve čtvrté formaci se představil mladý útočník Josef Jícha, který nahradil Jiřího Fronka.

Sparta dokázala otočit první třetinu

Úvodní momenty utkání patřily brankářům Machovskému a Godlovi. Nejdříve první jmenovaný vytáhl skvělý zákrok proti přesilovkové dělovce Irvinga, jeho protějšek mezi třemi litvínovskými tyčemi poté vychytal nebezpečnou střelu Sobotky a také úprk Ladislava Zikmunda. 

Skóre se otevřelo ve dvanácté minutě. Na modré čáře napřáhl lotyšský obránce Uvis Janis Balinskis, jeho přízemní střela doplachtila až na čepel Viktora Hübla a litvínovský kapitán přesnou tečí dokázal dostat puk za záda Machovského – 1:0.

Po zbytek třetiny už byly reflektory převážně na hráčích Sparty. V 17. minutě se ke kotouči na pravém mantinelu dostal Robert Říčka, který střelou na přední tyč zaskočil brankáře Godlu a srovnal dosavadní průběh zápasu – 1:1.

Otočka byla dokonána o minutu později. Po vyloučení Viktora Hübla se sparťanští hráči usadili v útočném pásmu před Denisem Godlou. Litvínovská defenziva dokázala nějaký čas odolávat, Chemici však nedokázali uhlídat osamoceného Davida Tomáška, který z bezprostřední blízkosti donutil Godlu kapitulovat podruhé – 1:2.

Gólové hody pokračovaly i ve druhém dějství

Jak první třetina skončila, tak začala třetina druhá. Pražané se dostali do dvoubrankového vedení 90 sekund po startu druhého dějství, když si před Godlovou brankou našel předložený kotouč útočník Matúš Sukeľ a backhandovým zakončením nedal litvínovskému brankáři šanci – 1:3.

Sparťanská radost nicméně netrvala dlouho. Ve 24. minutě se po zaváhání hostující obrany dostal do samostatného úniku Richard Jarůšek, který zachoval tváří v tvář svému bývalému týmu chladnou hlavu a přesnou střelou prostřelil Machovského – 2:3.

Góly se však na obou stranách střídaly jako na běžícím páse. Sparta si dokázala vzít zpět dvoubrankové vedení po rychlém protiútoku, na jehož konci předložil Lukáš Rousek puk před odkrytou klec Michalu Řepíkovi, který ho bruslí dokázal dopravit za Godlova záda – 2:4.

Ve 34. minutě dostala Verva velkou příležitost v podobě přesilové hry, když se na trestnou lavici poroučel Tomáš Šmerha za tvrdý faul na Oskarse Cibulskise. Ačkoliv litvínovský tlak nebyl během početní výhody efektivní, pár momentů po jejím skončení se domácí přeci jen dočkali. Viktor Hübl připravil kotouč v předbrankovém prostoru pro najíždějícího Jana Ščotku, který v pádu dokázal prostřelit Machovského potřetí – 3:4.

Taktická bitva

Ofenzivní herní projev nabízeli hokejisté obou táborů také v úvodu třetí třetiny. Litvínov byl hned dvakrát blízko ke srovnání – nejprve Patrik Zdráhal nedokázal ideálně trefit kotouč před Machovským, poté na sparťanského brankáře nedokázal vyzrát v samostatném úniku František Lukeš. Na druhé straně byl při přečíslení ve velké šanci Lukáš Pech, i jeho však pozlobil kluzký povrch a zkušený forvard tak přesně zakončit nedokázal.

Ve druhé polovině závěrečné dvacetiminutovky již bylo možné pozorovat spíše taktický hokej, jelikož si oba týmy byly vědomy případných důsledků, které mohla mít i sebemenší chyba. Jedinou velkou příležitost měl Michal Řepík necelých pět minut před koncem základní hrací doby, ale Denis Godla byl pozorný a sparťanského útočníka nadvakrát výtečně vychytal. 

Litvínov se ještě pokusil zvrátit nepříznivý vývoj zápasu hrou bez gólmana, obrana Chemiků však pozapomněla na osamoceného Andreje Kudrnu, který svůj únik vstříc prázdné kleci chladnokrevně proměnil. Podruhé za sebou tak Litvínov na svého soupeře nestačil. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

"Neodehráli jsme špatný zápas. Na konci první třetiny jsme bohužel inkasovali dvě branky a soupeř se dostal na koně. Sparta byla lepší v přechodu středního pásma a vypracovala si řadu šancí. Klukům nemůžu nic vytknout, makali po celý průběh utkání, ale našly by se pasáže, ve kterých jsme mohli hrát o trošku lépe."

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Miloslav Hořava

"Na obou týmech bylo vidět, že se trošku nakumulovala únava z předchozích zápasů. Utkání jdou nyní rychle za sebou. Viděli jsme z obou stran několik chyb, myslím si, že jsme si poradili výborně. V přesilovkách hrajeme dobře, oslabení musíme ještě zlepšit. Za tři body jsme samozřejmě moc rádi."

Fanshop